Acest articol este despre cum poți ajunge inspector școlar în afara concursurilor și a numirilor politice.
Este vorba despre un inspector școlar actual a unui ISJ din nordul țării, fost director la o instituție de învățământ din B.M. (V.M.).
Azi mă voi opri pentru început asupra unui aspect din cariera de director a acestei doamne: o etapă de mobilitate sau ,,jocul cu destinele unor oameni.”
Iată pașii care s-au făcut pentru un singur caz:
- În anul școlar 2018- 2019 d-na M.C. a ocupat o catedră de educatoare la instituția de învățământ unde era director d-na V.M.
- D-na M. C. participă la concursul de titularizare din 2018 pentru învățământ primar și obține la proba scrisă o notă sub cinci.
- D-na M.C. se înscrie și la concursul județean din 29 august 2018 tot pentru învățământul primar, dar nu se prezintă la concurs.
- Instituția de învățământ la care era director d-na M.V. nu avea în aplicația națională a posturilor vreun post de educatoare ocupat de d-na M.C.
- Instituția de învățământ a programat un concurs în unitatea școlară pentru data de 18 octombrie 2018.
Întrebări evidente:
- Concursul a fost cu dedicație pentru această persoană (M.C.) sau nu, dacă deja își desfășura activitatea pe acea catedră la data concursului ?
- În baza a ce își desfășura deja activitatea în această instituție de învățământ până la concursul din 18.10.2018 ?
- De unde știa că acea catedră era liberă?
Răspunsuri posibile:
- a fost șoferul până la consfătuirile naționale de la Constanța a unui inspector școlar din acea perioadă (F.M.) ;
- buna relație cu secretarul de stat, P.A. din M.E.N. de atunci, căruia i-a făcut o vizită în 26 martie 2018 pentru a aborda citez: ,,subiecte legate de învățământ ;”
- relațiile cu diverși politicieni din Parlamentul României unde a făcut vizite multiple în timpul anului școlar, chiar în timpul săptămânii, nu în weekend (de exemplu:1 noiembrie 2017, 11 decembrie 2017, 11 martie 2018 etc.).
- relațiile cu cei de la Bruxelles pe care i-a vizitat în mai 2018 ;
- relația cu un fost vicepreședinte al Consiliului Județean, care a sărbătorit ziua d-nei M.C. în spațiul școlii. Etc.
În anul școlar 2019- 2020 d-na director V.M. este numită pe funcția de inspector școlar. Această funcție se menține și pentru anul școlar 2020- 2021. Dintr- o hotărâre a consiliului de administrație a acestui ISJ din nordul țării din 04.09.2020 rezultă că pentru unele instituții de învățământ s-au numit directorii sau directorii – adjuncți doar din data de 04.09.2020, inclusiv pentru instituția unde d-na V.M. era director cu concurs, având contractul suspendat pentru anul școlar 2019- 2020.
Întrebări firești:
Cine a ocupat această funcție de director în perioada 01- 04.09.2020 la această instituție de învățământ și prin ce formă dacă nu a avut decizie de detașare în interesul învățământului pe funcție de conducere semnată de inspectorul școlar general?
Sau a avut decizia de numire a inspectorului școlar general înaintea avizării în consiliul de administrație al ISJ ?
A funcționat această instituție de învățământ fără director în acea perioadă ?
Se știe că deciziile de detașare în interesul învățământului au termen până în 31 august pentru un an școlar potrivit legislației actuale. Prin urmare, în anul școlar 2019- 2020, d-na V.M. a fost detașată în interesul învățământului pe funcția de inspector școlar până în 31.08.2020. Pe funcția de director a instituției unde este director cu concurs d-na V.M. în anul școlar 2019- 2020 a fost d-na A.B. Aceeași d-nă A.B. ocupă și în anul școlar 2020- 2021 funcția de director al acestei unități de învățământ conform aceleași hotărârii a consiliului de administrație din 04.09.2020 a aceluiași ISJ prin detașare în interesul învățământului.
Din nou întrebări firești:
Oare ce spune REVISAL -ul pentru doamna V. M. în această perioadă: 01- 04.09.2020 ?
Unde și-a desfășurat activitatea în intervalul 01- 04.09.2020 d-na V.M.?
Cine a fost directorul acestei instituții de învățământ în perioada 01- 04.09.2020?
Dar REVISAL- ul d-nei A.B. ce spune?
Trebuie să vă mai subliniez că d-na A.B. nu este nici profesor titular la această unitate de învățământ.
Ce răspuns dă ITM în această situație?
Numirile s-au realizat conform Metodologiei de mobilitate pentru personalul didactic.
Ce zice ISJ?
Tace.
Cum se numesc inspectorii școlari fără concurs?
Prin detașare în interesul învățământului, cu avizul Ministerului Educației.
Există un calendar în acest sens conform Metodologiei de mobilitate pentru personalul didactic?
Da, dar trebuie cunoscut și respectat.
Ce spune calendarul?
Numirea, prin detaşare în interesul învăţământului, în funcţiile de conducere, îndrumare şi control neocupate prin concurs trebuia făcută până la data de 17 august 2020.
În concluzie, aceasta este o mostră din modalitatea în care se fac lucrurile în acest ISJ din nordul țării.
Oare așa se fac lucrurile și în restul țării?
Sau acolo lucrurile sunt mult mai transparente și atunci aceste ,,combinații” nu pot fi făcute acolo?
În mod sigur se fac și în restul țării anumite manevre, dar, trebuie să recunoaștem că aici sunt extraordinare, ceea ce arată că mafia în ISJ are rădăcini foarte adânci și că metodele de lucru folosite de ei sunt vechi și foarte rodate de atâta folosință. Și, bineînțeles, foarte prolifice.
Maria Tudose