Cercul pedagogic este o activitate metodico- științifică și psihopedagogică care se organizează la nivel județean și ar trebui să fie cuprinsă în CALENDARUL ACTIVITĂȚILOR METODICO-ȘTIINȚIFICE. Acesta ar trebui publicat, de asemenea, la începutul fiecărui an școlar de fiecare INSPECTORAT ȘCOLAR din țară. De aceea sunt unele INSPECTORATE ȘCOLARE care îl aprobă în consiliul de administrație.
Pregătirea cadrelor didactice se face prin modalități diferite. Una este cea a cercurilor pedagogice: o activitate de perfecționare, de formare sau de schimb de practici.
Numărul sesiunilor cercurilor pedagogice care se pot realiza într-un an școlar sunt între două și patru.
La un INSPECTORAT ȘCOLAR din nordul țării un inspector școlar ,,îngălbenit” (F.M.) a propus doar o singură activitate. Dacă una a planificat, una s-a și aprobat.
Legislația este însă explicită: participarea la activităţile organizate în cadrul cercurilor pedagogice este obligatorie pentru toţi membrii acestuia.
Într-o zonă de nord a țării dacă se organizează doar un singur cerc pedagogic în timpul programului de activitate cu copiii, participă doar jumătate dintre cadrele didactice care lucrează în ture. Celelalte sunt îngrădite de la acest drept de perfecționare prin modul de organizare, prin momentul desfășurării și prin numărul de astfel de activități organizate.
Fiecare INSPECTORAT ȘCOLAR are niște atribuții care apar specificate în legislație. Printre acestea se pot exemplifica: stabilirea structurii cercurilor pedagogice și a coordonatorilor acestora. De aceea în unele zone ale țării s-au realizat chiar și regulamente pentru aceste activități.
Nu doar inspectorii școlari au atribuții privind organizarea și desfășurarea cercurilor pedagogice, ci și responsabilii acestora, numiți din pixul ,,colorat” al unor inspectori școlari.
Și materialele prezentate la astfel de întâlniri trebuie să corespundă în primul rând temei, apoi din punct de vedere științific sau metodic.
Ar fi important de subliniat că inspectorii de specialitate mai sunt înconjurați și de un ,,conciliu.” În aceeași zonă de nord a țării dascălii sunt numiți în acest ,,conciliu” cu rol consultativ după criterii netransparente
Acest ,,conciliu” al inspectorului ,,îngălbenit” din nordul țării a realizat și un material pentru singurul cerc pedagogic planificat și realizat. Se pare că materialul nu a fost realizat de toți din ,,conciliu,” dar a trebuit să fie asumat de toți. Când tema cercului este una și materialul pregătit are altă direcție, atunci este cât se poate de clar că sunt și lucruri privind conținutul unor materiale, care nu trebuie să ajungă la toți membrii acestuia. Dacă și așa- zișii autori au observat unele aspecte, atunci lucrurile sunt și mai interesante.
Pentru unii organizarea cercurilor pedagogice a ajuns o adunare de puncte pentru un dosar. Întâlnirile metodice, schimburile de idei profesionale trebuie să aibă un fond. Când se pierde din vedere activitatea didactică, când nu se respectă legislația cu privire la formarea profesională, când exisă rigiditate în organizare și unii participanți se rezumă la a mulțumi gazdelor, pică totul în derizoriu.
Dacă EDUCAȚIA este importantă, de ce nu se dorește a fi realizată cât mai bine cu putință chiar de unii decidenți?
Oare rata abandonului școlar nu reprezintă pentru aceștia un real motiv de îngrijorare?
Dar numărul analfabeților funcționali?
Maria Tudose