În România transparența instituțiilor publice reprezintă un principiu fundamental, care apare inclus în actele normative de bază.
Și Legea Educației Naționale are specificații despre principiul transparenţei: ,,concretizat în asigurarea vizibilităţii totale a deciziei şi a rezultatelor, prin comunicarea periodică şi adecvată a acestora.”
Transparența instituțională se referă la: datele de interes public, la declarațiile de avere și de interese, la concursuri, la achiziții sau licitații, la veniturile angajaților, la anumite rapoarte publice periodice, etc.
În acest articol subiectul este: declarațiile de avere și de interese.
Ce sunt acestea?
Documente scrise prin care anumiți angajați trebuie să declare pe propria răspundere veniturile realizate și bunurile materiale deținute, precum și activitățile pe care le desfășoară sau funcțiile pe care le dețin în afara funcției publice deținute.
Un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării nu a reușit să posteze declarațiile pentru un inspector școlar (I. C. M.) încă. Potrivit legii este considerată contravenție: nedepunerea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese în termenele prevăzute.
Poate, copleșit fiind de multe atribuții ale momentului (examene, evaluări de etapă ale unor directori ), un alt inspector școlar (C. M.) din același Inspectorat Școlar Județean din nordul țării a trecut suma de ,,10 RON” la venituri încasate. Dar și soțul acesteia a încasat de la locul de muncă nici mai mult, nici mai puțin decât ,,3,78 RON.”
Tot mai mult decât deloc, deoarece un alt inspector școlar (V. M. C.) nu are deloc venituri din salariu. Pentru anul 2021 are încasări din salariu ZERO. Și nu apar venituri obținute din salariu nici trecute la altă rubrică, cum ar fi cazul unui alt inspector școlar (A. P.) din aceeași instituție, care nu face diferența între venitul din salarii și alte cadouri sau avantaje decât cele ale angajatorului.
Chiar la începutul declarației de avere sunt prevederi cu privire la falsul în declarații.
Conform legii sunt considerate contravenții și nedepunerea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese în termenele prevăzute de legile statului, dar și nedeclararea cuantumului veniturilor realizate.
Dacă fiecare instituție trebuie să aibă o persoană responsabilă desemnată și stabilită printr-un ordin intern cu atribuții de verificare și validare a declarațiilor depuse de către deponenții din cadrul instituției, oare cum s-a achitat de aceste atribuții această persoană la acest Inspectorat Școlar Județean dacă sunt angajați care nu au deloc declarațiile pe site sau acestea nu și-au declarant nici măcar salariul câștigat în această instituție?
Dar, există pe site-ul acestei instituții o declarație privind asumarea agendei de integritate organizațională, semnată de către angajați, o declarație care face apel și la valorile etice, la integritate, la semnalarea neregulilor și a actelor de corupție.
Aceștia sunt o parte din cei care ar trebui să se ocupe de respectarea legislației în unitățile și instituțiile de învățământ.
La această dată nu există inspectori școlari cu concurs. În acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării ocuparea unei funcții de inspector școlar se realizează prin detașare în interesul învățământului. Aceasta înseamnă că un inspector școlar are un contract de muncă la o unitate de învățământ. De obicei și obligația de predare se realizează la acea unitate de învățământ. Dar, alți inspectori școlari au și plata cu ora. Curios este atunci când unii inspectori școlari (H. F.) au venituri salariale și de la alte instituții. Și acolo trebuie să aibă un contract de muncă. Este legal să ai mai multe contracte de muncă, numai că numărul de ore din acele contracte, durata acelor contracte sunt aspecte care nu ar trebui neglijate. Durata timpului de activitate, repartiția programului de lucru pentru realizarea sarcinilor din mai multe contracte nu trebuie să se suprapună.
Sunt multe persoane sau instituții care pot să verifice astfel de aspecte. Și medicul de medicina muncii este cel care dă avize pentru activități de 8 ore, 12 ore sau chiar mai multe ore de activitate desfășurate într-o zi.
Și exemplele ar putea continua. Se spune că ,,este bine să faci ce zice popa, nu ce face popa”. Această zicală poate fi auzită uneori printre creștini. Este adevarat ca ar fi de dorit ca preotul să se comporte în viață în așa fel încât să se poată spune: ,,Să faci și ce face popa, și ce zice/ învață popa!“
Și poate ar fi bine de amintit încă un aspect: a depune declarații de avere sau de interese care nu corespund realității este un fals în declarații, adică o infracțiune.
Maria Tudose