Evaluarea cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar se realizează conform unei metodologii. La fel se realizează și cea a directorilor și a directorilor adjuncți ai unităților de învățământ, dar și a inspectorilor școlari. Pentru fiecare categorie există ordine de ministru care prevăd care este perioada de evaluare, care sunt etapele de evaluare, cine face evaluarea, cine validează evaluarea, etc.

           La un Inspectort Școlar Județean din nordul țării, după ce mai mulți inspectori școlari (unii încă în funcție) și- au dat cu stângul în dreptul la evaluarea unor foști directori școlari, neștiind nici cum să constituie comisiile de evaluare sau de contestații, apoi unii dintre ei (F.M. sau P.V.G.) și-au dovedit ,,măiestria” redactând diverse ,,povești” și despre cum s-a realizat evaluarea cadrelor didactice. Dar, nu sunt singurii care s-au străduit să demonstreaze că nu cunosc metodologia de evaluare a dascălilor sau că nu doresc ca unii directori să o aplice corect, chiar dacă rolul inspectorilor școlari este să facă și activități de consiliere a directorilor, fie că sunt inspectori de management instituțional sau inspectori responsabili de o anumită zonă.

          Procedurile de evaluare ale directorilor și directorilor adjuncți au fost publice. Astfel s-a putut vedea de către orice cititor avizat la ce se poate ajunge când an de an unii se încumetă să numească, să mențină sau să susțină prin metoda unor ,,pixuri colorate” unii aspiranți în funcții de îndrumare și de control.

          S-a ajuns și la situația în care deja râd pe la colțuri dascălii atât de nepriceperea unor directori, cât și a unor inspectori școlari din zona de nord a țării care îi consiliază, susțin și protejează pe unii directori, deoarece nu cunosc și nu respectă nici măcar metodologia de evaluare a dascălilor.

          Un exemplu se poate da chiar de la o unitate de învățământ unde este titular nu doar un inspector școlar, ci chiar și un inspector școlar general adjunct (H.A.) din zona nordică a ROMÂNIEI. Astfel fișele de evaluare oferite dascălilor sunt o dovadă grăitoare că acei directori nu știu nici măcar denumirea actuală a Ministerului Educației. Apoi structura acestor fișe demonstrează că nu se cunoaște care este procedura de evaluare. Indicatorii de performanță sunt aceiași pentru toate categoriile de profesori. Fie că sunt la nivel preșcolar, fie la nivel primar, fie la nivel gimnazial sau liceal, toți dascălii au aceeași indicatori după care sunt evaluați în cadrul acestei unități școlare. Dar, totul este foarte bine, atât timp cât continuă sprijinul unora și ,,binecuvântarea” altora. Din nefericire, acesta nu este singurul exemplu. Sunt dascăli care la anumite școli din zona de nord a țării nu și-au făcut niciun raport de evaluare nici în anii precedenți.
          Aceasta este pe de o parte oglinda activității inspectorilor ,,colorați” care le permit directorilor astfel de practici, sau poate așa i-au consiliat, dar și a managementului unor directori susținuți și promovați de către acești inspectori școlari, chiar din staff-ul Inspectoratului Școlar din nordul țării.

          Probabil, în această zonă de nord aceasta este procedura de evaluare agreată, fie că este vorba despre dascăli, directori sau inspectori școlari.

Unii au ajuns deja specialiști în mușamalizarea evaluărilor în afara cadrului legal. Iar alții se încăpățânează să demonstreze că se încadrează perfect la rubrica AȘA NU: fie că este vorba de concursurile prezidate ( de selectare a profesorilor metodiști sau de gradații de merit), fie că este vorba de numirea unor directori sau directori adjuncți, fie că este vorba de exersarea unor practici în afara prevederilor unor metodologii sau chiar în susținerea și mușamalizarea unor fapte atât ale directorilor, cât și ale unor profesori.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *