După un concurs de directori cu mai multe probe doar la etapa de interviu : susținerea unei strategii de dezvoltare a unității de învățământ, rezolvarea unor situații problemă și demonstrarea unor competențe digitale, urmează să și demonstreze că au viziune managerială, că au competențe manageriale și abilități digitale. Dar, mai presus de orice ar trebui să aibă cunoștințe legislative, deoarece concursul de directori a avut și o probă scrisă unde s-au cerut și astfel de cunoștințe.

Dar, cum la aceste capitole nu prea au bifat unii nici înainte de concurs, de ce ar face-o după ?

Procedurile de lucru ale acestor directori sunt aceleași pe care le-au avut și înainte de concurs.

          Un director cu concurs (fost inspector școlar) din urbea noastră (G.I.T.) procedează după ,,rețeta” exersată ani mulți.

Exemplific o ,,procedură de lucru” a acestui fost inspector școlar, actual director cu concurs promovat, agreat și susținut de ,,culoarea galbenă :”    

  1. Aprobă un plan pentru o comisie la mijlocul lunii octombrie.
  2. Înregistrează un grafic de activități specifice acelei comisii în ultima zi din septembrie.
  3. Graficul are activități prevăzute și pentru perioada dinaintea înregistrării.
  4. Planificarea activităților s-a făcut pe la mijlocul lunii octombrie de către toți cei care ar fi trebuit să participe la acea activitate.
  5. Graficul se aduce la cunoștința celor care ar trebui să-i respecte tematica și perioadele de realizare a acesteia la sfârșitul lunii noiembrie.
  6. Comunicările pe grupuri, ,,grupușoare” și ,,grupulețe” sunt la mare modă pentru a arăta că se descurcă și  lucrurile sunt sub control: informări, cerințe de azi pe mâine, promisiuni de convocări, propuneri de studiu până la concluzia: ,, înregistrarea documentelor nu este prioritară.”

Și modalitățile de realizare a activităților propuse țin de alte vremuri. Iar orice explicație nu- și are rolul și rostul cât timp scenariile de funcționare ale unităților de învățământ se stabilesc săptămânal.

Tematica nu este ancorată la cerințele momentului. Ideile sunt depășite. Legislația specifică este o mare necunoscută pentru autori și susținători.

Graficele aprobate de directorii agreați și promovați de ,,culoarea galbenă” au alături de tematică și rubrica: ,,Cine răspunde?”

ALO !

Cine răspunde ?

,,Direcția ROMÂNIA EDUCATĂ”.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *