Se spune că a sosit din nou într-o zonă de nord a țării Corpul de Control de la Ministerul Educației. Se așteaptă cu interes să se vadă dacă ,,generalul roșu” (P.M.C.) a unui Inspectorat Școlar Județean din zona de nord a țării a avut dreptate când a spus că unii dintre cei care au mai poposit în această zonă (K. I.) va demonstra susținerea unor cadre didactice care sunt apărate de ,,generalul roșu,” conform celor spuse de acesta la una dintre șuetele la care a participat.
Activitate de control au mai realizat și alții în această zonă fie în calitate de membri ai Corpului de Control, fie ai Corpului de Experți. Metodele și tehnicile folosite au fost diferite de la o echipă de control la alta: discuții individuale, de grup sau în cadrul consiliului profesoral, note scrise, procese verbale întocmite în moduri diferite ba de cei din cadrul delegației, ba de inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării și altele care poate nu este momentul încă a fi reamintite.
Se cunosc foarte bine în această zonă a țării regulamentele după care trebuie să se realizeze aceste activități de control, dar s-au văzut și rapoartele întocmite, măsurile sau recomandările făcute.
Rapoartele sau adresele în urma unor controale anterioare au demonstrat cu subiect și predicat scopul acestor controale.
Cu certitudine un punct vizat trebuie să fie modul în care s-au respectat recomandările și măsurile date la ultima vizită.
Indiferent care este echipa actuală un alt subiect de interes este dacă se va confirma și de către această delegație ceea ce a subliniat ,,generalul roșu” la șuetele la care a participat în acest an: ,,respectarea legislației este doar pentru pasionați.”
Unele practici ai celor susținuți de ,,generalul roșu” din zona de nord a țării au fost în urma câtorva ,,recomandări” nescrise ale celor care au venit în control în perioada anterioară, deoarece cei care le-au primit le-au mai șoptit pe la unii sau pe la alții.
S-a ajuns până la beneficiarii indirecți, la procese verbale întocmite după modelul unor delegați anteriori sau chiar la fel de fel de declarații.
Există câteva subiecte de actualitate privind: respectarea legislației în ceea ce privește copiii protejați de legile statului român; respectarea unor metodologii și proceduri ale Ministerului Educației pentru anul în curs; implementarea unor articole din noua Lege a Învățământului Preuniversitar; evaluarea externă/ autorizarea unor unități de învățământ din zonă; legalitatea funcționării și finanțării unor grupe/ clase pornind de la aprobarea unor planuri de școlarizare și până la repartizarea copiilor/ elevilor în clase, etc.
Chiar dacă echipa actuală a Corpului de Control nu va ajunge peste tot unde s-ar impune există și alte unități de învățământ din zonă în care beneficiarii indirecți au fost opriți de către unii directori să facă diverse demersuri până la București, șantajați fiind că li s-a permis să își aleagă dascălul copiilor lor.
Există și unități de învățământ în care s-au emis decizii greșite pentru profesori de către unii inspectori școlari de la acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării în urma etapelor de mobilitate realizate, la fel cum există cadre didactice încadrate ca suplinitori într-o unitate de învățământ pe o catedră și au ajuns apoi să predea pe altă catedră.
Exemplele pe acest segment ar fi multiple, dar există și altele care vor necesita maximă atenție: sustragerea unor documente din acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării; modul de aprobare, gestionare, implementare și finalizare a unor proiecte; ,,realizările” unor directori (foști inspectori școlari) care au considerat că înainte de a părăsi scena managerială pot face ce le trece prin cap, deoarece nu au cum fi nici măcar întrebați de sănătate; dar și banii, tot felul de bani folosiți în anumite scopuri și de o anumită proveniență.
Maria Tudose