Există unii directori de unități de învățământ care consideră un consiliu de administrație un ,,obiect minuscul de buzunar” cu care se pot juca după bunul plac.

          Astfel, în fața acestor numiți sau aleși de unii sau de alții, un director de unitate de învățământ dintr-o zonă de nord a țării (G.I.T.) vine constant și îi informează cu ce dorește sau îi dezinformează, le spune o parte din aspecte, altele le ignoră cu intenție, practică dubla măsură sau îi manipulează pentru a lua atitudine, măsuri împotriva unor angajați neagreați de directorul susținut de unii foști inspectori școlari ,,colorați.”

          În același ,,conciliu” se citesc adrese în aceste întruniri prezidențiate de directorul ținut în brațe și se ia act de ele, fără a se specifica în diverse hotărâri proveniența adreselor sau o idee despre conținutul acestora. Chestiunile legate de transparență sunt manageriate de director exact ca pe vremea când era ,,lucrător” al  unui Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, care încă mai practică aceste lucruri constant.

          În fața ,,conciliului” sunt comunicate două amărâte de recomandări făcute chiar de către un ,,Înalt Corp de Control,” care a omis să vadă nenumărate aspecte, venind tot cu o ,,temă de casă colorată,” sau considerând că dacă anumite lucruri s-au rezolvat pe parcurs în urma unor ,,scrisorele,” aspectele manageriale sunt de top. Nici nu au cum să nu fie considerate de top de ,,trimișii colorați” deoarece acest director s-a ocupat de toți directorii din această zonă de nord a țării cu avizul inclusiv central atunci când a ocupat un scaun important de inspector școlar într-un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării. Este imposibil ca cei care au dat avizul apoi să spună că persoana nu ar avea calități manageriale sau nu ar cunoaște legislația.

          Ar fi bine de subliniat și că directorul uită să comunice aceluiași ,,conciliu” că pentru o perioadă de timp din anul trecut școlar unitatea de învățământ nu a avut director, ceea ce conform legii nu este posibil. Dar, realitatea din această zonă de nord a țării bate legislația și atunci sunt așteptate modificări legislative și pe acest segment, deoarece unele lucruri au mai fost reglate și așa de-a lungul timpului: prin schimbări legislative. Lipsa directorului a dus la imposibilitatea convocării unei ședințe de consiliu de administrație în acea perioadă care ar fi trebuit să decidă inclusiv transformarea unui contract de muncă a unui dascăl din perioadă determinată în perioadă nedeterminată în urma promovării unui examen național. Nici acest aspect nu reprezintă o problemă nici pentru angajat, deoarece este avut la mână și șantajat de director și nici pentru unii inspectori școlari pe care nu îi doare ,,pixul colorat” să semneze diverse fraze crezute doar de ei, deoarece realitatea și legislația sunt total diferite.

          Tot același director are mare grijă să aducă la cunoștință ,,conciliului”  diverse rapoarte finale și rezumate ale acestora pentru a se putea bate în piept cu un management de top după ce a bifat constant încălcarea diferitelor metodologii și ordine de ministru, aspecte ignorate total de ,,controlorii colorați.”

          După ce directorul flutură pe sub nasul unor angajați diverse adrese ale unui Inspectorat Școlar Județean din nordul țării despre ,,comisii și comiții”, dar nu le arată, le aduce și în fața ,,conciliului” pentru a -i convinge de anumite aspecte, omițând să le spună că personalul care ar fi trebuit să le știe conținutul a fost îngrădit de acest drept de director și forțat să semneze că le știe conținutul, fără a i le pune la dispoziție însă.

          Apoi directorul instigator pune angajații și părinții să scrie verzi și uscate, apelând la metoda instigatorului șef, uitând să le amintească toate câte le-a făcut de-a lungul faimoasei șederi manageriale, intrând cu ușurință atât directorul cât și unii care au început să scrie după dictare în biroul managerial în rolul de victime.

          Dar, lucrurile nu se opresc aici, deoarece între timp, a apărut o hotărâre cu care trebuie, după propria gândire să se laude directorul susținut și agreat în fața conciliului. Nu ar fi nicio problemă, dar era important să se laude cu toate hotărârile, nu doar cu una. Și mai ales cu continuarea acesteia, deoarece iar va fi nevoie de bani. Era important să se laude directorul și cu alte hotărâri ca să nu fie acuzat că practică dubla măsură și pentru a fi declarat ,,manager cu coroniță” Și hotărârile în care a pierdut datorită abuzurilor, manipulărilor, minciunilor, falsurilor, instigărilor la fals, nerespectării legislației, lipsei procedurilor, etc. intră în palmaresul acestui director ,,cu coroniță” și trebuie aduse în fața ,,conciliului director” deoarece și acesta a avut o contribuție consistentă la aceste ,,performanțe.”

Tot pentru a completa ,,coronița de manager” purtată de ceva timp de directorul susținut și agreat de ,,culorile” actuale era important să se laude tot în fața ,,conciliului” și cu banii pe care i-a plătit pentru a pierde pe la diferite instituții și instanțe, încercând să acopere mizerii și ilegalități, bani neaprobați de același ,,conciliu.” Nu este deloc de neglijat și sursa unor bani.

Despre daunele morale care a trebuit să le plătească unor angajați datorită ,,managementului de top” directorul ,,cu coroniță” iar a uitat să se laude în fața ,,conciliului.”

Despre executări, nici pomeneală. Nici o hotărâre a ,,conciliului director” nu conține articole prin care se ia act de vreo executare, deoarece ,,directorul cu coroniță” nu a dorit să respecte legea decât după ce a văzut că trebuie să scoată mai mulți bani din pușculița unora sau a statului.

          Pentru astfel de isprăvi la sfârșit de an școlar astfel de directori sunt așteptați pe scenă pentru a fi premiați și cu bani, deoarece calificativele sunt excelente, gradația de merit este pe măsură, sporul de conducere este pe stat de plată, feedback-ul activității manageriale este de top.

Evident că banii pentru acest fel de management vor proveni tot cu binevoința ,,culorilor” din a căror pix sunt detașați pe funcții și unii directori de unități de învățământ și inspectorii școlari actuali.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *