Un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării a decis să desfășoare o inspecție tematică de consiliere și monitorizare a directorului și cadrelor didactice de la o unitate de învățământ din noiembrie 2024 până în 30 august 2025. Zis și făcut. Primul inspector școlar (N.F.) a început activitatea cu o ședință de ,,conciliu” la care au fost convocați toți dascălii. Și așa au fost deprinși participanții cu unele practici ale acestui Inspectorat Școlar Județean. A fost ca un schimb de experiență în care au avut ocazia participanții să învețe metodele de lucru în anumite condiții ale unui inspector școlar. Trebuie subliniat că activitatea de control pentru unii deținători de funcții de conducere din zona de nord a țării este una foarte stresantă și se încumetă să consemneze acest aspect în diverse rapoarte conform unei proceduri atunci când au de realizat astfel de activități de control, motivând că nu își mai pot realiza atribuțiile din fișa postului care evident înseamnă și consiliere și control. Dar, uită acești purtători de mape de îndrumare și control că, dacă îndrumarea este una bună, corectă și conform legislației și nu potrivit unor interese sau jocuri, atunci controlul nu mai este un aspect stresant: nu mai este ce mușamaliza.

          Prima lecție de consiliere oferită de inspectorul școlar responsabil a fost despre modul de vot. După exercițiul de propuneri pentru un alt ,,conciliu” sau diverse comisii s-au considerat cele mai multe propuneri a fi validate. Noua ,,rețetă de vot” după modelul celei de la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării, conform precizărilor celui delegat la ședință este că persoanele cu cele mai multe propuneri ocupă poziție în conducere sau în diferite ,,comisii și comiții.” Nu mai contează câți dascăli au normele de bază în unitate și nici câți sunt jumătate plus unu dintre aceștia. Important este că s-au realizat propuneri. Ulterior dascălii au aflat tot de la același inspector școlar că dacă nu au spus înainte de propuneri că refuză vreo nominalizare, propunerile colegilor trebuie asumate, chiar dacă nu au știut că vor fi propuși.

          Monitorizarea a implicat și un schimb de roluri: fără a avea o nominalizare în acel ,,conciliu” inspectorul școlar participant s-a transformat în cel care a condus lucrurile, iar cel care conform unei decizii inexistente ar fi trebuit să prezideze ședința a devenit ,,marioneta inspectorului școlar.”

          Consilierea managerială a continuat și după ședință, deoarece a apărut a doua zi un al doilea convocator pentru ședința care era finalizată deja, unul care a trebuit și semnat. Unele puncte propuse cu 5 zile înainte în primul convocator, nu au mai corespuns cu altele din convocatorul oferit spre a fi semnat după ședință.

          Nu mai contează astfel de detalii când există inspectori școlari care își asumă și inspecția și monitorizarea și consilierea. Așa mai experimentează și alte cadre didactice din unele activități practicate de diverși inspectori școlari.

          Dacă unele aspecte nu ar fi trebuit să existe pe ordinea de zi, totuși au apărut pentru a fi discutate. Acesta este încă un semn că așa- zisa consiliere managerială a fost doar pe loc sau că partea legislativă dă în continuare mari bătăi de cap unor inspectori școlari din această zonă de nord a țării.

          Iar dacă alte aspecte nu s-au mai discutat la ,,conciliu” chiar dacă au fost propuse, nu înseamnă că trebuie oferite explicații pentru omiterea lor.

          După ce an după an semnezi rapoarte conform unei proceduri și ca inspector școlar cu atribuții pentru managementul instituțional nu cunoști că există și un regulament pentru alternativele educaționale care trebuie să se respecte în unitățile de învățământ care au astfel de grupe sau clase în oferta educațională, atunci cu certitudine subiectivismul și superficialitatea sunt cuvintele cheie pentru a defini munca unor ,,numiți colorați” sau după alte criterii știute doar de unii și câteodată și de alții în diferite funcții de îndrumare, consiliere și control în unitățile și instituțiile în care se face EDUCAȚIE.

          Când un inspector școlar apare la o ședință de ,,conciliu” și nici nu se prezintă, nici nu spune dacă are sau nu vreun ordin de serviciu cu câteva aspecte pentru acea activitate și se trece și peste votarea ordinii de zi, înseamnă că nu a învățat nimic de la ceilalți colegi trimiși la fel în anii anteriori de același Inspectorat Școlar Județean din nordul țării. Se pare că de unele practici nu se poate scăpa nicicum iar cunoașterea legislația nu este și pentru acești inspectori școlari care pentru a putea monitoriza dacă se respectă, în primul rând trebuie să o cunoască.

          Având target unii directori câte o lună de mandat s-a aflat și cum s-a realizat activitatea de predare- primire între puzderia de directori detașați ,,în interesul învățământului” în funcție de conducere: acestea sunt documentele lui X, acestea a lui Y ș.a.m..d. Cu certitudine, unele documente nu mai trebuie găsite și în acest mod s-a mai rezolvat o problemă.

          Pentru ceilalți inspectori școlari responsabili și curajoși este bine de subliniat că de anumite lucruri, comisii și ,,comiții” nu se ocupă toate cadrele didactice. Pentru ca acestea să poată recepționa niște alimente ar trebui să ajungă la serviciu deodată cu pâinea livrată de unii furnizori, pâine care la ora sosirii primilor dascăli la serviciu dimineața este deja în farfuriile beneficiarilor direcți.

          Pentru activități de consultare există și consilii consultative și o organigramă cu mulți angajați care nu sunt inspectori școlari și sunt plini de ,,merite.”. Unele consilii sunt doar ale directorilor și inspectorilor școlari, unde se pot face diverse lucruri utile și benefice pentru toți, nu doar pentru cei care trebuie să aibă din când în când niște ,,merite.” Și dacă unele aspecte s-ar realiza doar conform prevederilor legislative, ce trebuie știute și respectate în primul rând de inspectorii școlari, care trebuie și să consilieze și să monitorizeze și să facă activitate de control, atunci nu ar mai fi așa de ,,stresați” când trebuie să mușamalizeze acțiuni și fapte și apoi să se plângă că nu sunt ,,roboți.”

          Pentru semnatarii rapoartelor ,,conform unei proceduri” care au probleme cu stresul există comisii de specialitate care pot face recomandări pe măsura faptelor sau acțiunilor existente, vizibile, constatate, măsurabile, observabile și unele chiar asumate prin semnătură.

          Și când stresul devine foarte mare pentru unii inspectori școlari de la acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării înseamnă că funcțiile ocupate cu repetiție în funcție de ,,laudele colorate” aduse ba ,,roșiilor”, ba ,,galbenilor” trebuie să înceteze sau poate culoarea nu se mai potrivește și este cazul de o schimbare.

          În loc de concluzii: după prima activitate de consiliere sau monitorizare în același timp și a directorului și a cadrelor didactice, expresia cea mai potrivită activității primului ,,inspector jucător” este: ,,scopul scuză mijloacele.”

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *