Cadrele didactice din sistemul preuniversitar sunt evaluate după grile diferite. Astfel una este fișa de evaluare în vederea obținerii calificativului anual, alta este anexa în baza căruia obțin un punctaj și se pot muta prin forme diferite (pretransfer sau detașare) de la o unitate de învățământ la alta. Există și o fișă în baza căreia primesc gradație de merit o dată la cinci ani dacă participă la concurs.

În toate fișele de evaluare sunt punctate și rezultatele obținute de copii la diferite concursuri sau competiții școlare. Punctajele sunt diferite: premiile au o anunită valoare, mențiunile sau diplomele de participare alta. Evident că sunt punctate diferit aceste competiții și dacă sunt locale, județene, naționale sau internaționale sau dacă apar în calendarele Ministerului Educației sau ale diferitelor INSPECTORATE ȘCOLARE JUDEȚENE.

La concursul de acordare a gradației de merit se cer și documente doveditoare.

Cadrele didactice care sunt membre în comisiile de organizare sau de evaluare ale acestor concursuri beneficiază, de asemenea, de diplome, care la rândul lor se transformă în puncte și punctele în ,,merite.”

Activitatea de metodist sau de membru în consiliile consultative ale INSPECTORATELOR ȘCOLARE JUDEȚENE este, de asemenea, punctată în unele din aceste fișe de evaluare la diverse concursuri la care participă dascălii.

Punctele obținute de dascăli se transformă în calificative, în posturi mai bune ocupate în baza unui dosar cu dovezi și bani mai mulți obținuți în urma participării la concursurile de gradație de merit, de exemplu.

Cu cât respectarea regulamentelor și metodologiilor este mai mare, cu atât se poate discuta despre evaluări corecte și obiective.

Când nu există transparență atunci există lucruri care trebuie ținute ascunse de ochii unora. La unele informații, se pare, că trebuie să ajungă doar unii.

Când apar anumite nume în listele unor consilii consultative într-o zonă de nord a țării fără a se specifica modul după care sunt trecute în acele decizii anumite persoane, se discută din nou despre interese și lipsa transparenței.

Dacă regulamentul privind organizarea activităților educative, școlare și extrașcolare cuprinse în calendarul Ministerului Educației menționează despre numărul total de premii: I, II, III și mențiuni că nu poate depăși 25% din numărul de concurenți ai unui astfel de concurs și trei inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar din nordul țării (P.M.C., F.M., M.M.) împreună cu un director de unitate de învățământ (Ț.I.M.) semnează premii care reprezintă peste 55% sau peste 85% atunci lucrurile sunt cu certitudine în afara prevederilor regulamentului.

Probabil faptul că și directorul și inspectorul de specialitate (F.M.) sunt titulari în aceeași unitate de învățământ este un motiv care ar trebui luat în seamă în acest caz.

Nu trebuie uitat însă și faptul că inspectorul de specialitate (F.M.) a mai călcat pe lângă lege și de alte ori și nu a pățit nimic, beneficiind de protecția uneia  dintre ,,culorile” aflate la ,,comenduire.”

Și faptul că inspectorii școlari de la acest Inspectorat Școlar din nordulțării nu au ajuns în fotoliile călduțe prin concurs, ci prin numirea din pixuri ,,colorate” poate să fie un alt considerent.

Motivele, cu siguranță, sunt mai multe, dar consecințele acestor fapte vor fi probabil: calificative maxime pentru organizatori, evaluatori, inspectori școlari și director, dar și pentru cadrele didactice care au îndrumat copiii premiați, posturi mai bune pentru unele cadre didactice, merite pentru altele care decid prin consiliile din care fac parte cine se află deasupra sau dedesuptul unei linii și banii (25% în plus la salariu timp de 5 ani) pentru unele cadre didactice.

  • Loialitate?
  • Corectitudine?
  • Fairplay?
  • Legalitate?
  • Obiectivitate?

Răspunsuri posibile:

Interese, subiectivism, imparțialitate, incorectitudine, lipsa legalității, CORUPȚIE.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *