Toamna se organizează și concursuri de metodiști ai Inspectoratelor Școlare Județene. Acestea pot fi considerate probe de rutină sau probe grele pentru unii.
Acei unii sunt candidații sau organizatorii?
Depinde.
La un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării ,,rețetele” se transmit din generație în generație de la un inspector școlar la altul.
Cum?
Actualul general (P.M.C.) care semnează toată documentația și pentru concursul de metodiști este cel care a fost de acord nu de mulți ani și cu existența consiliilor consultative pentru unele minorități, nu pe discipline.
Un actual inspector școlar (F.M.) a jucat rolul secretarului consiliului consultativ la alte concursuri tot de metodiști ai acestui Inspectorat Școlar, organizate acum câțiva ani. Concursurile au fost organizate de fostul inspector școlar (V.M.).
Ce legătură s-a păstrat sau există între cei doi inspectori (actual și fost)?
În primul rând, actualul inspector (M.F.) a învățat ,,rețeta” de la fostul, deși se laudă prin urbe că nu o va aplica, concursul din acest an va fi un concurs real.
Atunci, cum au fost celelalte la care actualul inspector școlar a fost părtaș?
Se va putea ține de cuvânt actualul inspector școlar, dacă are ,,cuvânt” și nu va apela la fel de fel de intrigi specifice unor actuali sau foști trecători prin funcții pe la acest Inspectorat Școlar Județean din nord?
Ținând cont de ,,rețeta” concursurilor organizate de acest Inspectorat Școlar Județean din zona de nord a țării (de inspectori școlari, de directori, de metodiști, etc.) și de cei care au practicat-o și o practică de ani de zile, sunt slabe speranțe.
Dacă la concursurile din anul școlar precedent au fost unii directori care au trebuit să treacă concursul, iar cei care i-au selectat sunt și printre organizatorii din acest an școlar ai acestui concurs de metodiști, probabil că acei directori trebuie să ajungă și metodiști.
Dintre directorii care au fost agreați și au și promovat concursurile de directori sunt și actuali candidați la concursul de metodiști (G.A., S.P., C.F, P.I., R.M. etc.).
Este actualul inspector școlar dispus să organizeze un concurs corect?
Obiceiurile acestuia demonstrează altceva:
A redactat numeroase procese verbale de inspecție la examenul de definitivat încă în calitate de director, nefiind asumate la data așa- zisei realizări a acestora prin semnătură de către un fost inspector de specialitate (P.G.).
A fost complicele unui fost inspector școlar (V.M.) la organizarea și desfășurarea unor concursuri, despre care, se spune că nu au fost decât pentru unii. Alți candidați au ajuns la acele concursuri doar să ,,salute” comisia.
A mușamalizat numeroase nereguli evidente pentru subordonații dintr-o instituție de educație în calitate de inspector școlar peste directori, ajungând să fie catalogat chiar și de către aceștia.
A apreciat cu calificativ maxim managementul practicat de un director cu concurs agreat, chiar dacă directorul propunea în documentele manageriale ale instituției pe care o coordona sarcini și pentru inspectorii școlari.
A desfășurat alături de fostul inspector școlar cursuri pe bani în condiții considerate corecte doar de către cei doi inspectori. Și exemplele ar putea continua.
Dacă ,,rețeta” concursurilor (chiar și de metodiști) a fost lăsată moștenire de către fostul inspector de specialitate, va putea fi încălcată de actualul inspector școlar (M.F.), în condițiile în care fostul inspector școlar îl are la mână cu diverse lucruri, unele fiind chiar și posturi din învățământul din zona de nord a țării?
Până la acest moment, se pare că nu. Fostul inspector școlar nu a afișat deloc lista consiliului consultativ pe site, deși la celelalte discipline era afișată în anul școlar precedent. Și toate consiliile consultative pe discipline își desfășurau activitatea după același regulament aprobat la acest Inspectorat Școlar Județean din nord.
În unele județe, tot din zona de nord, știu și cadrele didactice care sunt criteriile după care unii dascăli ajung în consiliile consultative. Acolo există transparență. La acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării lucrurile nici pe acest segment nu sunt transparente. Iar lipsa transparenței înseamnă corupție.
De ce în grupul metodiștilor trebuie să ajungă numai unele cadre didactice agreate?
Răspunsurile sunt multiple:
Aceștia reprezintă echipa cu care se organizează unele inspecții școlare, la care, practica spune că în această zonă de nord a țării se ,,lucrează la comandă” nu și după lege.
Aceștia participă la examenul național de definitivat.
Aceștia participă la probele practice ale concursului național de titularizare.
Aceștia participă la inspecțiile curente și speciale de grade didactice.
Iar promovarea concursurilor naționale, a examenelor naționale sau a unor grade didactice înseamnă bani pentru candidați. Câștigă bani și metodiștii.
Despre aceștia vorbesc unele cadre didactice mai curajoase că unii nu știu să redacteze un raport de inspeție școlară, decât dacă îl copiază. Dar, sunt metodiști cu concurs.
Dintre aceștia sunt unii care nu au respectat procedura de inspecții școlare a zonei de nord a țării, dar au fost promovați deja metodiști conform unei anexe.
Dintre aceștia sunt unii care au participat în comisii alături și de reprezentanți ai Universităților pe care i- au lăsat fără cuvinte.
Dintre aceștia sunt unii care au căzut la unele concursuri anterioare de metodiști și totuși au beneficiat de cursul de insecție școlară.
Unii dintre aceștia au realizat inspecții școlare online, dar analiza lecțiilor au realizat-o fizic.
Și exemplele pot continua. Se pot aduce unele exemple nominale. Dar, în edițiile următoare.
Abonați sau agreați sunt și la acest concurs, cum au fost și la cele de directori, organizate tot de acest Inspectorat Școlar Județean din zona de nord a țării.
Dar, există și cealaltă categorie. Unora li s-a transmis direct, altora indirect cum stă treaba și cu acest concurs, chiar și de către inspectorul de specialitate.
Intrigile se practică și de data aceasta. Interese există. Dar și în baza unor ,,prietenii” vor promova sau nu unele cadre didactice.
,,Prietenii” fostului sau actualului inspecor școlar?
Sau nu are nicio importanță această întrebare în contextul celor expuse deja?
Unele cadre didactice nu au dorit să intre în astfel de competiții sau ,,așa- zis” competiții deoarece cunoșteau ,,rețeta,” stilul de activitate, comenzile și implicațiile.
Altele au demonstrat că se poate și altfel.
Unii sunt încăpățânați și nu vor sau nu pot să înțeleagă că legea trebuie să primeze. Dar și interesul beneficiarului.
Care lege, când practica din această zonă și ,,rețeta” este cea care primează?
Care beneficiar, când există interese de promovări în funcții, grade doar a unora care vor putea face lucrurile într-un mod agreat, chiar dacă este unul pe lângă lege?
Aceasta este ROMÂNIA EDUCATĂ?
Maria Tudose