În data de 30 august 2024 se organizează de către fiecare INSPECTORAT ȘCOLAR din țară o testare sau un concurs județean în vederea ocupării catedrelor sau posturilor rămase vacante sau rezervate în învățământul preuniversitar.
Există mai multe categorii de candidați la acest concurs sau testare: cei calificați și cei necalificați. Condiția de participare pentru cei din urmă este să aibă terminat liceul și să dețină o diploma de bacalaureat.
Și probele sunt diferite în funcție de calificare.
Există candidați care au participat la concursul național de titularizare unde au susținut o inspecție specială la clasă și atunci nu mai trebuie reluată și la această testare organizată de fiecare INSPECTORAT ȘCOLAR.
Iar candidații care nu au realizat inspecția specială la clasă sau nu au obținut cel puțin nota cinci la această probă din cadrul concursului național de titularizare pot participa cu media de la inspecțiile la clasă în profilul postului din cadrul examenului național de definitivare în învățământ, dacă au participat în anul 2024.
Pot exista și candidați calificați care nu se află în aceste categorii. Aceștia au acces la proba scrisă, dar au obligaţia ca în termen de 30 de zile de la începerea cursurilor să susţină inspecţia specială la clasă organizată fie de o comisie constituită la nivelul unităţii de învăţământ, fie la nivelul unui grup de unităţi de învăţământ.
Având în vedere probele acestui concurs și numărul de candidați fiecare INSPECTORAT ȘCOLAR are o comisie formată din: președinte, membri, informaticieni, secretari, profesori care întocmesc subiectele pentru proba scrisă și evaluează lucrările.
Fiind vorba la acest concurs județean sau testare județeană și de o probă scrisă, trebuie să existe implicați și profesori asistenți, responsabili de săli care au niște atribuții pentru buna desfășurare a acestei probe.
Dacă fiecare inspector școlar de specialitate are posibilitatea să își selecteze profesorii pentru realizarea subiectelor probei scrise, pentru evaluarea lucrărilor, probabil l-a fel s-a procedat și cu selectarea profesorilor asistenți la concursul/ testarea județeană organizată de un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării. Inspectorii școlari implicați în acest concurs știu cu siguranță să facă selecție și în acest sens, de aceea s-a realizat într-un anumit fel, având acces la această informație doar unii. Cu siguranță acești profesori norocoși se încadrează profilului agreat de comisia de concurs. Și trebuie subliniat că acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării a mai procedat la fel și la alte concursuri organizate. Unul dintre ele a fost cel pentru directori.
Maria Tudose