Care este efectul promovărilor?

Utilizarea în continuare a ,,slugoilor” de mai multe tipuri: permanenți (G. I. T., A. L., L. S., P. C.) sau cu anumite scopuri (A. F.).

Unii au jucat acest rol tot timpul, indiferent de ,,culoare” sau de poziție (G.I.T.), devenind : director, inspector școlar pentru management educațional, inspector școlar pentru proiecte, inspector școlar pentru managementul resurselor umane, director cu delegație, director cu concurs, doar să rămână agățați de ciolan.

,,Să ne iubim!” ,,Împreună vom reuși!” sunt vorbele pe care le rosteşte prin grupuri private și ,,adunări” fel de fel; dar aceste vorbe nu sunt decât treptele scării pe care dorește a se menține la putere şi uneori, când ele nu-i servesc de ajuns, aleargă la ,,stăpâni” şi primeşte de la dânşii sprijin.

Acest rol de ,,slugoi” se poate juca și altfel de către alții (P.C.). Relația cu alte foste ,,personaje” (F.M., G.P.) în funcții vremelnice sau încă actuale (V.M.) a scos la iveală capacitate de a se plia situațiilor noi, de a fi gata să facă orice compromis atunci când scopul urmărit i-o impune. Dar propriul interes se urmărește și când trădează. Numai că se știe că cine a trădat o dată, va trăda și a doua oară și a treia oară, lucru care s-a și întâmplat și se va mai întâmpla cu siguranță. Joacă și alte roluri pe față și pe dos. Un rol jucat a fost cel de ,,mare evaluator” în comisia de interviu din celebrul concurs de directori din anul curent, uitând că atunci când a fost pe aceeași poziție nu a știut că prioritate într-o instituție de educație o au tot timpul beneficiarii și nu cei 4 trimiși de la ,,împărăție” (spre exemplu) cu un scop bine definit, care au plecat precum au venit, unul dintre ,,trimiși” (fost inspector școlar și actual director T.A. neavând în acele timpuri nici studii pentru a putea ocupa acea funcție la județ). Sunt bune și alte roluri în ,,comisii și comiții,” roluri, pentru care, în timpul mandatului scurt în funcție avut ,,și-a tocmit” o firmă să o descurce, iar acum a ajuns mare șef la ceva pentru care a dat bani grei ca să se descurce și tot nu a reușit.

,,În ritmul meu” este lozinca unui fost director cu concurs (L.S.) umilit de un alt director cu concurs (G.I.T.), pe vremea când era inspector școlar. Dar, în spatele acestui ,,ritm” se ascunde minciuna, falsurile, ipocrizia, ajungând la un moment dat în ipostaza de ,,slugoi” perfect în redactarea de cuvinte în ,,marele conciliu director” a celui din urmă ,,uns” prin concurs, uitând subit de abuzurile făcute de acesta când deținea funcție la județ.

Dacă tot este la modă în această perioadă concursul de directori, un alt exemplu de ,,slugoi” ar fi un alt fost director (A.L.), care a fost numit director la un moment dat chiar dacă și-a picat concursul de directori din altă perioadă. Dar, în ciuda faptului că nu s -a putut descurca când a avut ocazia aceasta, a încercat și încearcă să îi ajute pe alții (H.V., R.M., G.I.T.) să ,,se descurce.” Cum ,,scopul scuză mijloacele” se va vedea până la urmă cât a fost ,,descurat” sau ,,încurcat”, deoarece ,,încurcate sunt căile Domnului.” Dar și în această situație ,,interesul poartă fesul.” Când un fost inspector școlar (actual director cu concurs), care nu a știut redacta un proces verbal în acele timpuri ,,a rezolvat” unele lucruri ,,ca pisica”, a venit și vremea revanșei. Cum ar putea sta lucrurile altfel?

Unele ,,slugi” sunt folosite doar cu anumite scopuri (A.F.): dacă nu este director, acceptă acest rol, fără o recunoaștere oficială de la județ pentru doar câteva zile, pentru care nu se realizează o detașare oficială necesară în hârtiile ce se raportează la o altă instituție importantă din județ. Un alt scop a fost cel de la actualul concurs de directori, candidat fiind chiar persoană căreia i-a predat funcția printr-un simplu și scurt proces verbal, fiind multe de ,,dosit” în spatele acestui act atât de important.

Ar fi păcat să nu se treacă în revistă un alt fost director fără concurs, cu calificativ diminuat la o inspecție școlară (R. M.) ,,recompensat” pentru serviciile oferite: printr-un curs de inspecție școlară (fără a fi metodist), o responsabilitate metodică la nivel de județ (chiar dacă nu a știut întocmi ca director nici o fișă a postului pentru specialitate) și un rol important în ,,conciliul consultativ” al specialității pentru ,,bunele ascultări” în încercarea eșuată de a atinge anumite scopuri.

Dar, acestea sunt vremurile în care se răsplătesc ,,slugile” și se plătesc polițele.

Dar și vremurile în care se elimină ,,culorile” nedorite (un exemplu ar fi C.B.) tot sub ,,haina” oficială a concursului de directori.

Lumina adevăratei ,,civilizaţiuni” n-a risipit încă norii cei grei ai trădărilor, dezinformărilor, intrigilor, minciunilor, ignoranței.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *