PARALELE ÎNTRE VECHI ȘI ACTUAL:

Conform calendarului de concurs în data de 15 noiembrie a.c. începe proba interviului pentru candidații la concursul de directori/ directori adjuncți din învățământul preuniversitar și poate să se desfășoare până în data de 8 decembrie a.c.

Ceea ce merită puțină atenție este o comparație între concursurile de director/ director adjunct din anul școlar 2016- 2017 și cel din anul 2021.

În 2016 se discuta de proiecte de dezvoltare instituțională. În 2017 se discuta de oferte manageriale. În 2021 se discută de strategie de dezvoltare a școlii.

În 2016 toate unitățile de învățământ aveau proiectul de dezvoltare instituțională pe site- ul ISJ – urilor. În 2021 nu -l mai au nici pe site- ul propriu.

În anul școlar 2016 – 2017 erau 3 probe: proba scrisă , proba de evaluare a C.V. – lui și proba de interviu. În anul 2021 au rămas doar 2: proba scrisă și proba de interviu.

În anul școlar 2016 -2017 trebuia să fii expert în management educațional, acum este suficient să ai 5 ani vechime în învățământ.

În anul școlar 2016 – 2017 cine nu promova concursul, nu mai putea fi director în continuare. Ei bine, lucrurile nu au stat la fel în toate situațiile nici atunci. Unii au picat de 2 ori concursul și tot au rămas directori și atunci și mai sunt și acum.

În 2021 cu sau fără concurs luat poți să rămâi pe scaunul de director ,,din pixul generalului,” neexistând criterii de numire sau proceduri. De aceea în unele situații s-a ajuns chiar în instanță pentru schimbările directorilor fără motiv justificat din ianuarie 2021.

ACELEAȘI JOCURI într-un Inspectorat din urbea noastră:

În anul școlar 2016- 2017 erau comisii și comiții, proceduri și actualizări de proceduri, care mai de care mai alambicate, cu membrii unor comisii extrași din boluri de mai multe ori. ,,O nebuloasă a comisiilor”: comisia de organizare, comisia de concurs, comisia de evaluare, comisia de examinare, etc. Formulări diverse și ambigue. Dar și responsabilitățile acestora erau amestecate. Au fost proceduri înregistrate la o dată (de exemplu: 7.07.2017), dar conțineau etape care trebuiau realizate înainte de acea dată. Culmea a fost că procedurile s-au și respectat.

Manevre și lucruri ascunse care se fac oriunde, dar aici în urbea noastră la acest Inspectorat Școlar au fost și sunt aproape pe față.

Și în 2017 a fost prezent Corpul de Control la acel concurs.  

În anul 2021 aproape totul ,,se joacă” în spatele cortinei sub pretextul că nu cere metodologia de concurs. Dar și ce se cere nu se respectă, că așa este obiceiul. Pentru unii legea întotdeauna a fost opțională, nu obligatorie.

 În 2016 unele personaje au fost membre în comisii (doar că atunci se puncta și C.V. – ul), acum au ajuns președinți de comisii pe județ (H.C.A.). Și atunci s-a trecut pe la instanța de judecată. Și, nu s-a învățat nimic.

Tot în 2016 unii munceau în același ISJ ca și în 2021 (M.D.C.). Atunci au folosit o metodă, acum o mai exersează și îi învață și pe alții.

Alte personaje în 2017 erau membre în comisii și analizau situații, trăgând cu ochiul și urechea la primari care băteau cu pumnul în masă sau la candidați care prin inspectorii de aceeași etnie, cărora nu le permiteau nici studiile să ocupe acele funcții (T. A.) încercau să schimbe documente, nefăcând diferența între proiect de dezvoltarea instituțională și ofertă managerială, etc. Acum unele sunt candidate. (G. M.) Și mai au și concurență. Unii au concurență pe la toate unitățile de învățământ la care și-au depus opțiunile.

Alții în 2016 erau doar secretari în comisii, urmând la scurt timp după ce ,,au dat o mână de ajutor” să fie numiți directori prin detașare în interesul învățământului (P.C., A.L. etc.) în 2017. Dar extazul a fost de scurtă durată.

În 2017 unii erau președinți de comisii pe județ (C.B.) și au avut foarte multe nereguli, iar în 2021 sunt simpli candidați la acest concurs și au și concurență.

Ceea ce au scăpat din vedere unii din 2021 este că cei care au fost președinți, membri sau secretari în diferite comisii din anul școlar 2016- 2017 au observat atent, au exersat și au reținut unele metode și practici ale acestor comisii, care din nefericire, se repetă din nou.

Până la nominalizări în comisii (în 2021), lucrurile au parcurs diverse etape: înțelegeri (,,liste cu oamenii mei”), interese, trădări, piste false (,,De ce 2 pe un loc, cînd acolo nu este nimeni?”), promisiuni, amenințări, liste apărute/ dispărute (ca și ,,Scrisoarea pierdută”), vorba lui Caragiale: ,,Murdar! Curat murdar!” Jucători de peste tot:  inspectori școlari, consilieri locali, candidați, etc.

Dacă în 2016- 2017 miza mare erau marile colegii din județ, acum concurența este la unele licee tehnologice, școli și grădinițe dintr-un orășel (S.M.).

Inspectorul școlar general este galben. Președinții comisiilor de interviu sunt din ISJ. Toți inspectorii școlari sunt numiți ,,din pix,” un pix de ,,culoare galbenă”, nu sunt cu concurs.

Activitate intensă este și în teritoriu, nu doar la centru (în 2021). De exemplu: înțelegeri într-o comisie: 4 nominalizări (F.A.I., I.N., B.I.I., S.F.M.). Trădări. Rămân trei din patru. Unul în anul școlar 2016- 2017 a fost candidat la concursul de directori, acum este membru în comisia de interviu. La liceele de etnie lucrurile sunt clare: merge reprezentantul lor. Dar mai merge încă într-un loc unde sunt doi contracandidați pentru funcția de director și doi pentru funcția de director adjunct. În rest doi au câte patru instituții de învățământ și unul are cinci.

Până la finalizarea comisiilor s-au țesut multe ițe. Să vedem cine le va desface. Dacă se adeveresc și se adeveresc unele liste, unii (simțind pericolul) deja s-au lepădat de ele: ,,vina e la împărăție” sau ,,la centru se decide.”

A apărut foarte recent (10.11.2021) și o strategie județeană și un plan managerial. Alte județe le au de la începutul lunii octombrie a.c.

,,Cross interviul” se va desfășura astfel: în 4 zile de la ora 7.00 până la 9.30. Iar 3 candidați sunt programați pentru data de 13 noiembrie 2021 pentru această probă. La proba de interviu vor participa conform listelor afișate 186 de candidați. Pe repede înainte pentru rezolvarea ,,oamenilor lor.”

Tic- tac! Vine schimbarea și lucrurile trebuie isprăvite de echipa galbenă cât mai repede.

O ultimă întrebare retorică: Cine girează acest concurs în această zonă?

Din păcate, unii membri ai acestui Inspectorat Școlar nu au înțeles că un concurs pentru o activitate așa importantă cum este cea de director a unei instituții de învățămânat, trebuie organizat și controlat să funcționeze ,,ca la carte” și nu în pripă.

Așa arată oare,,ROMÂNIA EDUCATĂ”?

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *