Concursul de directori este în plină desfășurare. De îndată ce s-a finalizat proba scrisă, a urmat depunerea opțiunilor pentru funcția de director sau de director adjunct a candidaților admiși pentru diferite unități de învățământ.

Metodologia de concurs (ORDINUL nr. 4597/2021 din 6 august 2021, actualizat) are prevederi clare în acest sens:

ART. 16 (1) ,,În perioada prevăzută în calendarul de desfăşurare a concursului, candidaţii declaraţi admişi la proba scrisă încarcă în aplicaţia informatică dedicată cererea privind opţiunea pentru unitatea/unităţile de învăţământ, respectiv funcţia/funcţiile pentru care candidează.

    (2) După promovarea probei scrise, un candidat poate opta pentru participarea la proba de interviu la una sau mai multe funcţii distincte.

    (3) La finalul perioadei prevăzute la alin. (1), inspectoratul şcolar publică, pe site-ul propriu şi prin afişare la sediu, lista candidaţilor pentru fiecare unitate şcolară şi pentru fiecare categorie de funcţii.”

            În zona noastră (dar și în alte părți din țară, unele cu record de opțiuni: Gorj, Dolj, etc.) se dorește cu orice preț ca ,,oamenii lor” (agreați de culoarea galbenă) să rămână pe anumite poziții. Astfel s-au încercat tot felul de manevre: ghidarea spre piste false a unor candidați promovați la proba scrisă (persoane care au fost de altă culoare politică în trecut) sub pretexte diferite; înțelegeri între directorii și directorii adjuncți de la anumite instituții (unul va opta pentru o funcție, altul pentru cealaltă, dar, după afișarea pe site a opțiunilor, lucrurile nu au stat tocmai conform înțelegerii, deși nu a fost primul concurs la care unii au procedat așa); existența unor contracandidați cu scopul intimidării sau presiunii, puși de cei care doresc să păstreze anumiți oameni pe anumite funcții etc.

            Dar, de ce să ne mire aceste lucruri, dacă și redeschiderea platformei a fost posibilă pentru unii directori actuali (de exemplu dintr-un orășel de lângă urbea noastră), care au uitat să se înscrie la timp (agreați și susținuți de o culoare din fosta coaliție de guvernare).

            După depășirea acestei etape, candidații neagreați (unii de altă culoare decât cea încă la guvernare) au înțeles scopul manevrelor, șmecherelilor și combinațiilor. Unele dintre acestea au fost cu concursul ,,oamenilor lor”, agreați de culoare, care și-au depus candidatura în mai multe instituții de educație cu anumite interese sau cu concursul inspectorilor școlari, care au desfășurat ,,muncă de teren” în această perioadă.

            Prevederi în metodologie sunt și pentru etapa următoare: proba de interviu:

Art. 5 II  c) ,,Comisia de evaluare a probei de interviu, pentru fiecare unitate de învăţământ, constituită prin decizie a inspectorului şcolar general, având următoarea componenţă:

    1) preşedinte – un inspector şcolar;

    2) membri:

    a) doi reprezentanţi ai unităţii de învăţământ, dintre cadrele didactice titulare ale unităţii de învăţământ, aleşi prin vot secret de către consiliul profesoral. Consiliile profesorale din unităţile de învăţământ vor desemna cei doi membri titulari în comisie şi un membru supleant.

    b) un reprezentant al consiliului local, desemnat prin hotărâre a consiliului local, respectiv un reprezentant al consiliului judeţean/consiliului local al sectorului municipiului Bucureşti, desemnat prin hotărâre a consiliului judeţean/local al sectorului, în cazul unităţilor de învăţământ special, centrelor şcolare pentru educaţie incluzivă şi CJRAE/CMBRAE.

    În cazul în care, în termen de 10 zile de la data solicitării, autorităţile locale nu-şi desemnează reprezentantul, atunci membru de drept al comisiei de evaluare a interviului devine cadrul didactic desemnat ca membru supleant de către consiliul profesoral al unităţii de învăţământ.

    c) un reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari şi foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în recrutarea resurselor umane sau un cadru didactic din învăţământul superior cu competenţe în management instituţional şi/sau management educaţional.”

La nivelul unităților de învățământ cei doi reprezentanţi ai unităţii de învăţământ s-au desemnat în variante multiple:

  1. Directorul în funcție, picat la proba scrisă (agreat de culoare, numit în funcția de director prin detașare în ianuarie sau septembrie 2021) conduce ședința consiliului profesoral în care se deleagă cei 2 reprezentanți și membrul supleant pentru un candidat promovat la proba scrisă din școală, fost contracandidat la proba scrisă, făcând tot posibilul pentru ,,aranjarea votului”, recunoscând acest lucru ulterior.
  2. Directorul în funcție, care a promovat proba scrisă (agreat de culoare, numit în funcția de director prin detașare în septembrie 2020 și în septembrie 2021) nu are contracandidați, dar ,,trage sforile” pentru ca anumite cadre didactice să nu facă parte din comisia de interviu. Dar, de ce oare, acel candidat, dacă a promovat proba scrisă, nu a fructificat șansa de a demonstra că se descurcă în orice situație și are valoare?
  3. Votarea anumitor cadre didactice (slugi) în comisia de interviu fără competențe de a evalua o strategie de dezvoltare a unității de învățământ, cadre didactice care nu au realizat în viața lor o strategie managerială sau nu au făcut parte dintr-o comisie care a realizat un proiect de dezvoltare instituțională vreodată.
  4. Unități școlare cu directorul în funcție, care a promovat proba scrisă (agreat de culoare, numit în funcție prin detașare în ianuarie sau septembrie 2021) cu contracandidați din afara unității școlare au desemnat cadre didactice pentru proba de interviu cu rol de ,,supraveghetor”, nu de evaluator.

Și exemplele ar pute continua.

În același timp s-a desfășurat și activitatea de desemnare a unui reprezentant al consiliului local sau județean pentru comisia de interviu. Aici lucrurile sunt evidente, interesele și jocurile au fost multiple. Hotărârile s-au luat în aproape toate locurile deja până acum.

Iar reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean (fără concurs, numit din pixul generalului galben) este preşedintele comisiei de evaluare a probei de interviu. Acest reprezentant va avea sarcini precise, care vor trebui executate, altfel va păți ca alți foști inspectori școlari (G. A. de exemplu), care nu au mai dorit realizarea unor sarcini, considerându- le imorale sau inumane și au fost puși să-și dea demisia pe loc.

Între timp, candidații care au luat proba scrisă își realizează strategia de dezvoltare a unității de învățământ. Numai că, dacă și-au depus opțiuni pentru alte unități de învățământ decât cele unde își desfășoară activitatea, pentru realizarea unei strategii manageriale au nevoie de informații despre acea unitate, informații, pe care, teoretic, legal și transparent ar trebui să le găsească pe site- urile oficiale ale acelor unități școlare.

Un site al unei unități de învățământ spune multe despre acea instituție. Lipsa documentelor de pe site înseamnă în primul rând necunoașterea și/ sau nerespectarea legislației de către conducerea acelei instituții. Lipsa transparenței înseamnă automat dorința de a ascunde ceva sau de a rezolva anumite lucruri din mers.

Dar și existența unor documente pe aceste site- uri și conținutul acestora spune multe despre competența celor care conduc azi școlile noastre, fiind tolerați, susținuți și promovați de către actualii inspectori școlari încă detașați în funcții de conducere în Inspectoratele Școlare Județene. Și atunci și valoarea, și competențele și interesele acestora sunt evidente. La fel de clar este și cine are de câștigat dacă sunt promovați în diferite funcții astfel de persoane.

În situația în care nu se află aceste documente pe site, candidatul trebuie să le ceară de la acea grădiniță/ școală/ liceu/ colegiu. Dar, și de această dată, există alte ,,strategii” pe rol: unii directori în funcție, care au picat proba scrisă (agreați de culoare, numiți prin detașare în ianuarie sau septembrie 2021 și care doresc să rămână în continuare pe funcție prin detașare) refuză să ofere documentele manageriale (care ar fi trebuit să fie pe site conform prevederilor legislative) celor care au optat pentru acea instituție de învățământ. Metodele sunt diferite: ,,secretara este cea care înregistrează documente și este în concediu”. Sau: ,,se poate înregistra cererea d- voastră doar în data de … , eu neavând această atribuție”.  Au fost și cereri înregistrate de directori, dar încă au uitat să le dea a curs, fie că nu au documentele, fie că nu doresc să le ofere încă.

Există și alte nemulțumiri în legătură cu etapele acestui concurs pentru care unii au apelat la deputați (B. C.), care au luat deja atitudine. O problemă ar fi  avizele de la minorități pentru unele instituții de învățământ. Nu este clar în baza cărui criteriu se dă sau nu acest aviz. Se pare că este din nou vorba de imixtiunea politicului.

Și unde nu vor putea rămâne oamenii agreați (de culaorea galbenă), s-a găsit și pentru aceasta o soluție: eliminarea acelor instituții de învățământ din lista celor cu personalitate juridică în etapa imediat următoare. Și pentru aceasta s-a desfășurat din nou ,,muncă de teren”, chiar la nivelul cel mai înalt zonal: ,,generalul galben” prezent în birouri importante ore întregi, birouri cu reprezentanți de aceeași culoare, pentru rezolvarea acestor situații. Se știu deja care sunt acele unități de învățământ în zonă.

Așteptăm să vedem ce ne aduce noua coaliție (dacă se va realiza), deoarece dacă actualii (culoarea galbenă ) au făcut greșeli pentru care cred că nu vor plăti (dar se înșală), unii dintre foștii colorați (roșii) se văd din nou în fotoliile Inspectoratelor Școlare Județene de unde au plecat (C.B.), lăudându-se în mediile lor cu aceasta, dar, uitând că au făcut greșeli similare (,,galbenilor” actuali)  la concursurile precedente de inspectori școlari sau de directori (pentru care s-a deplasat chiar și Corpul de Control din capitală), greșeli pentru care nu au fost sancționați, fiind trecute cu vederea și datorită faptului că au avut ministru din zonă (,,Genunchele”).

            Rămâne speranța că vom învăța ceva din greșelile trecutului și mai ales că țara a ajuns în situația actuală prin promovarea în tot felul de funcții a pilelor, relațiilor și cunoștințelor. Și din situația actuală nu ne vor putea scoate tot aceia, ci profesioniștii.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *