Așa cum se bănuia concursul de directori (proba scrisă din 5 octombrie a.c.) a fost un fake, deoarece au luat concursul persoane care n-ar fi trebuit să-l ia (pile, relații, nepotisme, foști inspectori școlari). Doar 2 foști inspectori școlari din zona aceasta (A.G. și V.F.) nu au luat proba scrisă. În schimb, un altul (P.M.), fost mare inspector, ,,un mare slugoi” a luat.
Criteriile de acceptare a candidaților nu au fost respectate decât pentru unii. Acești 4 (P.I., C.C., P.I., R.T.) nu au putut intra în concurs deoarece nu au fost pe placul conducerii.
În continuare am să vă prezint condițiile participării la concurs prevăzute de metodologia de concurs, dar și alte specificații prevăzute de această metodologie:
a) Sunt absolvenţi ai învăţământului superior cu diplomă de licenţă sau atestat de echivalare.
b) Sunt titulari în învăţământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată.
c) Au o vechime în învăţământul preuniversitar de minimum 5 ani.
d) Au calificativul “FOARTE BINE” acordat în ultimii 2 ani şcolari încheiaţi lucraţi efectiv la catedră în funcţii didactice sau în funcţii de conducere.
e) Nu au fost sancţionate disciplinar în ultimii 2 ani şcolari încheiaţi lucraţi efectiv la catedră în funcţii didactice sau în funcţii de conducere din unităţi de învăţământ/inspectorate şcolare/casele corpului didactic/ Palatul Naţional al Copiilor/Ministerul Educaţiei ori de îndrumare şi control din inspectorate şcolare/funcţii de specialitate specifice în Ministerul Educaţiei sau a intervenit radierea de drept a sancţiunii, potrivit articolului 248 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
f) Nu au fost lipsite de dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în învăţământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală şi nici nu au fost sancţionate disciplinar, conform articolului 280 alin. (2) litera (d) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, printr-o decizie de sancţionare disciplinară, rămasă definitivă şi în vigoare, cu suspendarea dreptului de a se înscrie la un concurs pentru ocuparea unei funcţii de conducere.
g) Sunt apte din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcţiei, conform prevederilor articolului 234, alin. (1) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
h) Nu au avut statutul de ,,lucrător al Securităţii” sau ,,colaborator al Securităţii”.
După cum se vede au luat și alții concursul: directori sau persoane care au fost de altă culoare politică în trecut, dovadă că au trecut la cealaltă culoare dominantă, galbenă și au devenit slugi ale sistemului. Posibil ca unii să fi avut acces la subiecte, dar, deocamdată nu se poate demonstra acest lucru. Pe măsură ce vom afla informațiile, o să le aducem la cunoștința publicului. Informațiile există, dar trebuie să le găsim.
Bibliografia pentru concurs a fost elaborată de către Ministerul Educaţiei și a fost prevăzută în metodologia de concurs. Aceasta a fost:
- Bush, T. (2015), ,,Leadership şi management educaţional. Teorii şi practici actuale”, Iaşi, Editura Polirom (capitolele 1, 2,3,4,8).
- Hattie, J. (2014), Învăţarea vizibilă, Bucureşti, Editura Trei (capitolul 9).
- Senge, P. (coord.) 2016, ,,Şcoli care învaţă. A cincea disciplină aplicată în educaţie,” Bucureşti, Editura Trei: titlurile I, II, IV (cap. I) VI și VII.
- Statutul elevului, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 4.742/2016, în vigoare la data înscrierii la concurs.
- Regulamentul cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr 5.447/2020, cu modificările şi completările ulterioare, în vigoare la data înscrierii la concurs.
- Repere pentru proiectarea și actualizarea Curriculumului naţional, document aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 3239 din 2021 privind aprobarea documentului de politici educaţionale: Repere pentru proiectarea, actualizarea şi evaluarea Curriculumului naţional. Cadrul de referinţă al Curriculumului naţional: partea 1, cap. 2 și 4, partea a 2-a, cap. 6,7,10.
Numai că pe site-ul ISJ – ului din zona noastră a apărut un material cu același titlu ca cel de la ultimul punct din bibliografie, dar neactualizat și incomplet.
Tot conform metodologiei, ,,la toate activităţile din cadrul concursului pentru funcţiile de director şi de director adjunct, sunt invitaţi să participe în calitate de observatori câte un reprezentant al organizaţiilor sindicale afiliate la federaţiile sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar, care au membri în unitatea de învăţământ; pentru unităţile de învăţământ în care nu există organizaţie sindicală/nu există organizaţie sindicală afiliată la o federaţie reprezentativă la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar participă cu statut de observator un reprezentant al salariaţilor de la unitatea de învăţământ pentru care se organizează concursul, ales în consiliul profesoral prin vot secret, cu majoritate simplă.”
Numai că organizarea a fost deficitară și în alte județe ale țării. Unele ISJ -uri și-au realizat proceduri ( de exemplu ISJ Botoșani), care clar îi favoriza doar pe unii dintre candidați.
Metodologia de concurs aduce specificații și în legătură cu observatorii din partea asociațiilor de părinți: ,,La toate activităţile din cadrul concursului pentru funcţiile de director şi de director adjunct, sunt invitaţi să participe în calitate de observatori și câte un reprezentant desemnat de federaţiile reprezentative ale asociaţiilor de părinţi cu activitate relevantă la nivel naţional. Pentru unităţile de învăţământ în care nu există structură asociativă a părinţilor afiliată la o federaţie reprezentativă a asociaţiilor de părinţi cu activitate relevantă la nivel naţional, participă cu statut de observator un reprezentant al părinţilor din unitatea de învăţământ, desemnat prin vot de Consiliul Reprezentativ al Părinţilor, care nu are calitatea de cadru didactic sau personal de conducere, îndrumare şi control.”
În zona noastră la proba scrisă reprezentantul părinților nu a participat, chiar dacă a depus o solicitare în scris în acest sens.
Dacă în urbea noastră lucrurile au fost cum au fost, din păcate și la nivelul țării lucrurile au fost asemănătoare. Peste tot s- au făcut abuzuri. Persoanele care au trebuit să rămână sau să fie directori cu concurs în continuare au rămas prin tot felul de metode și mijloace, unele – în urma contestațiilor depuse după proba scrisă.
Iar în această perioadă dinaintea probei de interviu unii inspectori școlari încearcă destabilizarea, de fapt, încearcă reducerea numărului de directori cu concurs neloiali sistemului și a celor care nu pot deveni slugi ale sistemului.
Tot conform metodologiei de concurs pentru directori/ directori adjuncți: inspectorul şcolar general răspunde de corectitudinea organizării şi desfăşurării concursului de ocupare a funcţiilor de director şi director adjunct. Nerespectarea prevederilor metodologiei atrage după sine răspunderea disciplinară, răspunderea civilă sau răspunderea penală, în funcţie de gravitatea faptei.
Dar, această doamnă inspector din urbea noastră nu a răspuns pentru nimic. Și, ca urmare, s-au făcut o mulțime de greșeli de la începutul mandatului. Și, din păcate, se fac în continuare.
Cât va mai fi lăsat oare acest “personaj” să conducă această instituție?
Poate, până la urmă, se schimbă această guvernare. După cum se vede, dacă PNL va vrea să facă un alt Guvern, va trebui să renunțe la foarte multe lucruri care nu sunt bune (oameni neprofesioniști și incompetenți).
Maria Tudose