Există situații când directorul oricărei unități de învățământ lipsește. Motivele pot fi diverse: concediu de odihnă, concediu medical, situații excepționale prevăzute în legislație care apar în timpul unui an școlar, etc.
Pentru astfel de situații în orice unitate de învățământ directorul are obligația conform legilor statului actuale să delege atribuţiile, împreună cu competenţele şi responsabilităţile funcţiei de director. Acestea se pot delega directorului adjunct sau unui cadru din consiliul de administrație. Actul prin care sunt delegate acestea se semnează și de către director și de către cel care îi preia pentru acea perioadă locul, dar se aduce și la cunoștința superiorilor.
Pe perioada delegării acestor atribuţii, competenţe şi responsabilităţi directorul adjunct sau cadrul didactic, membru al consiliului de administraţie răspund integral de realizarea sarcinilor ca director.
Din practică se poate spune că, dacă un director (G.I.T.) lipsește de la serviciu și este înlocuit, persoana înlocuitoare (P.O.M.) nu a putut să își realizeze atribuțiile doar într-o singură zi. Neputința aceasta a înlocuitorului sau dorința de a nu realiza unele lucruri într-o anumită zi a ajuns până la refuzul de a înregistra unele documente, invocând diverse scuze și pretinzând că realizează unele demersuri.
Alte variante de delegare a unor atribuții ale acestui director decât cele prevăzute de legislație denotă mai multe aspecte: fie modul dictatorial de executare a funcției de către director, ajungând până la nerespectarea legislației, fie instigarea înlocuitorilor la nerespectarea atribuțiilor care au fost sau ar fi trebuit delegate, fie complicitatea superiorilor la diverse delegări de atribuții după bunul plac al unora, fie toate la un loc.
În situația în care un director de unitate de învățământ este înlocuit de un cadru didactic, directorul în funcţie, îşi menţine în faţa superiorilor responsabilitatea finală pentru realizarea acestora. Iar în situații excepționale, informaţiile privind sarcinile ce urmează a se efectua de către cadrul didactic delegat i se comunică acestuia în şedinţele de lucru care se derulează cu angajaţii de la începutul anului până la apariţia situaţiei speciale.
Numai că anumite ședințe se transformă în instigări ale directorului în funcție, ajungând până la crize de isterie ale unui cadrului didactic (P.O.M.), generate și de neasocierea altor cadre didactice la acțiunile în afara legii orchestrate de cei doi. Ceea ce este și mai grav este faptul că aceste crize s-au realizat chiar în fața unor beneficiari indirecți invitați special cu alt scop. Astfel, un ,,spectacolul isteric” a fost consumat chiar de către beneficiarii indirecți ai unor servicii oferite de către unii actori care prin crize de isterie și alte metode au încercat să dezinformeze, mergând până la ignorarea legilor naționale și internaționale.
Când sunt convocați doar unii și nu toți, când unii sunt invitați cu câteva minute înainte de începerea unei prestații cu repetiție aceasta denotă și interese și premeditări și complicitatea unora care sunt foarte preocupați de propriile scaune în vremuri destul de tulburi.
Poate că nu ar trebui trecut cu vederea că acest înlocuitor cu manifestări toxice sau nepotrivite în diverse situații a ridicat două degete și când a trebuit susținut un alt director, care nu doar că nu avea deloc documentele manageriale specifice, dar a propus termene de realizare a acestora, crezându-se mai presus de ordinele de ministru și calendarele acestora sau a regulamentelor.
Astfel de persoane nu s-au rezumat doar la astfel de activități. S-a ajuns la alte demersuri, considerând o mână de oameni că pot emite diverse documente după bunul plac și după diverse interese, fără a invoca sau a respecta legile unui stat, chiar dacă aceste aspecte le-au fost recomandate în scris de către cei abilitați.
Tot aceștia au omis să informeze chiar și beneficiarii invitați că au fost complici la unele documente falsificate pentru atingerea unor scopuri sau realizarea unor răzbunări.
O parte din acești practicieni au ajuns și la alte demersuri, considerând că o anumită rețetă aplicată în anul 2020 va funcționa și după trei ani, fără niciun efect pentru aceștia, pentru instigatori, manipulatori și dezinformatori.
Poate nu în ultimul rând, ar merita subliniat faptul că acest director (G.I.T.), dar și cei preferați în ,,conciliul director” lucrează încă după regulamente valabile în 2016 sau în 2018 (abrogate deja de mult timp), cerându- le prin bibliografie a fi învățate și de posibilii candidați la un concurs aflat în plină desfășurare (pentru care au primit și aprobări), uitând probabil chiar și de comisiile necesare realizării acestuia sau existând alte manevre în spate pentru care acestea nu s-au putut afișa.
Maria Tudose