În zona de nord a țării unii directori cu concurs au depășit deja și granițele eticii, promovând dezinformarea, inechitatea, hărțuirea sau intimidările.
În momentul în care un director cu concurs (B.C.M.) a primit o auto – intitulată ,,surpriză de Crăciun” a început să dezinformeze cadrele didactice din acea unitate școlară, nefăcând nici măcar diferența între o persoană și o unitate de învățământ. Motivele pot fi: nivelul directorului sau dorința de a dezinforma cadrele didactice sau victimizarea sau toate la un loc. Dezinformarea a fost continuată apoi și de hărțuire.
Un alt director cu concurs (G.I.T.) a fost primul care a reacționat pe un grup în care sunt toți directorii și directorii adjuncți cu sau fără concurs dintr-o zonă de nord a țării. Reacția a fost printr-un mesaj lung, tot cu elemente de dezinformare, deoarece este disperat de situația în care au ajuns unele lucruri gestionate fără un minim simț de responsabilitate. A omis să informeze nivelul managerial zonal de unele falsuri realizate sau de alte practici, care nu fac cinste unei persoane aflate în fruntea unei instituții de educație, practici cu care era obișnuit de când a fost inspector școlar și le aplica cu succes.
Apoi, acest director cu concurs a ajuns să le ceară sprijin financiar subalternilor, umblând cu alte dezinformări. Deci, se practică cheta. Probabil este și de sezon:
- ,,Ne dați ori nu ne dați ?”
Pentru a-și atinge unele scopuri același director cu concurs (G.I.T.) a reușit să se descurce cu un grup de comunicare, în care, din nou, a omis unele cadre didactice din unitatea de învățământ, pe care o manageriază, ceea ce înseamnă fie tratament diferențiat, fie inechitate, fie discriminare, fie toate la un loc. Dar, exercițiu în tot felul de grupuri și grupulețe mai are acest director. Și mesaje trimise din greșeală unora, nu altora sau altuia are destule. Probabil nu dorește să știe toată lumea că banii în unele situații sunt foarte importanți pentru o anumită categorie de directori. Iar pentru bani sau funcție, unii sunt dispuși să facă multe, inclusiv grupuri de ripostă. Numai că atunci când nu îi informezi pe toți cei pe care ar trebui de unele proiecte naționale sau de unele acțiuni din proiecte naționale sau de prelungirea unor termene pentru înscrierea la cursuri cu credite pe bani europeni, de exemplu, lucrurile se complică mai mult pentru această categorie de directori. Și astfel se ajunge la un trafic, trafic greu, în care a cuprins multe, multe, multe persoane prin ,,tactici obosite” de care societatea actuală s-a cam săturat.
Grupurile de comunicare au fost intens folosite de acest director cu concurs pentru a crea presiune sau pentru a intimida. Numai că, nu întotdeauna scopul folosirii diferitelor ,,manevre manageriale” de joasă speță au generat și efectele scontate.
Adepți au fost pe parcurs și poate vor mai fi, depinde fiecare cât este dispus să riște și cu cine vrea să se însoțească.
Există și alți directori cu concurs, cu musca pe căciulă în această zonă de nord a țării, care practică și alte tehnici. Una este ,,tehnica obrazului,” apelând tot la intimidări sau presiuni. Aceștia sunt majoritatea susținuți și încurajați de o anumită culoare, cea galbenă.
Și nu trebuie să uităm în această poveste și de Inspectoratul Școlar din această zonă de nord a țării care permite aceste lucruri. Ba mai mult, sunt și unii inspectori școlari fac parte din tot felul de grupuri sau de grupulețe și grupușoare: de interese, de comunicare, de informare, de dezinformare, de manipulare, crezând că veșnicia s-a născut la Inspectoratul Județean.
Maria Tudose