De câțiva ani a apărut și catalogul electronic, în locul celui pe hârtie în unele școli, licee sau colegii din țară. Acesta asigură comunicarea dintre personalul unităților de învățământ și părinți sau reprezentanții legali ai elevilor.
În anul 2021 a apărut o metodologie privind implementarea catalogului electronic în școlile pilot. Iar Ministerul Educației a extins rețeaua de școli pilot din sistemul national de învățământ în ceea ce privește implementarea catalogului electronic în fiecare an.
În anul 2023 Ministerul Educației a venit și cu un set de standarde tehnice minime pentru utilizarea catalogului electronic în școlile pilot.
Metodologia privind implementarea catalogului electronic precizează într-un articol interzicerea achiziționării programelor sau serviciilor de catalog electronic pe banii părinților sau reprezentanților legali ai acestora.
Totuși, există unități de învățământ în care acest articol legislativ nu se respectă.
- Oare pentru că un director a obținut funcția prin concurs (G.M.C.) respectarea legislației a devenit opțională?
- Sau faptul că unii inspectori școlari de la un Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării sunt titulari la acea unitate de învățământ îi permit directorului să apeleze la banii părinților pentru catalogul electronic?
- Sau prietenia directorilor școlii cu un alt inspector școlar de la același Inspectorat Școlar Județean să fie explicația?
Legislația nu ar trebui să fie facultativă nici pentru inspectorii școlari, nici pentru directorii unităților de învățământ, mai ales atunci când este vorba despre bani, buget sau hotărâri de consiliu de administrație.
Lipsa transparenței nu înseamnă doar nerespectarea legislației, ci și aspecte care se țin departe de ochii părinților, cadrelor didactice sau a unor persoanelor interesate de EDUCAȚIA din această țară.
Devine suspect să bagi mâna în buzunarul părinților sub un pretext sau altul, când ,,ai spate,” dar nu poți bifa că ai respectat legea.
Maria Tudose