Se spune că o analiză S.W.O.T. este ca o busolă, deoarece oferă un cadru holistic pentru a evalua: puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări pentru o organizație.

       În ultimele zile circula pe nenumărate grupuri ale unor părinți de la o școală dintr-o zonă de nord a țării o ,,fițuică” cu titlul ,,analiza S.W.O.T.”

       După aprecierea unora se spune că era concepută chiar de directorul școlii (G.M.C.).

       Această ,,fițuică” însă cuprindea numai punctele tari și punctele slabe și de aceea s-a putut concluziona de către diverși cunoscători că nu este o analiză S.W.O.T.

       Oportunitățile și amenințările au în vedere viitorul. Numai că acestea lipseau cu desăvârșire din analiza fluturată pe grupurile de părinți ai școlii.

Ca o analiză S.W.O.T. să poată influența procesul decizional trebuie să elimine punctele slabe, să îndepărteze amenințările, să exploreze oportunitățile pentru a construi pe baza punctelor tari.

-Dar, ce să construiești când nu au fost identificate nici oportunitățile și nici amenințările?

       Cele două puncte identificate (tari și slabe) făceau referire la modul cum ar putea învăța elevii școlii în anul școlar 2024- 2025: doar dimineața, în două schimburi, în locații diferite, în perioade diferite ale anului, etc. Variantele erau deja pentru clase diferite. Au ajuns părinții să se certe între ei pentru o sală de clasă.

       ,,Relocarea” unor clase sau ale altora a fost subiectul cel mai discutat în grupuri, în grupulețe, în concilii, pe la colțuri, etc.

       Și în baza acestei ,,ciorne” sau ,,fițuici” li s-a cerut părinților un vot, evident fără nicio valoare juridică.

       Relocarea nu este o problemă pentru cei adunați la tot felul de întruniri, ci locațiile propuse sau impuse.

Dacă alte școli din aceeași zonă de nord a țării au găsit soluții precum aprobarea la cel mai înalt nivel al unui număr mai mare de copii pe clasă sau desfășurarea orelor unor clase în săli ale altor instituții ale statului, probabil și la această unitate de învățământ lucrurile s-ar fi putut gestiona altfel dacă nu existau recomandări sau chiar unele directive în acest sens.

Iar ocuparea unui scaun nu este un argument pentru un șef să se adreseze unor părinți sau reprezentanți legali după bunul plac. Există un cod de etică care trebuie respectat chiar și de către cei care se cred de neatins doar pentru că beneficiază de o oarecare protecție.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *