În ciuda faptului că această doamnă (H.C.A.M.) a încercat să arate o activitate deosebită, lucrurile arată așa:
A intrat declarativ apolitic în funcție (ca,,om al școlii și nu ca om politic”), schimbând rapid discursul și candidând ulterior pe ,,liste colorate”: candidat numărul 2 pentru un post de consilier județean și candidat la Senat.
Apoi lucrurile s-au învârtit în jurul politicului.
Anul 2021 l-a început cu schimbările unor directori care 4 ani au ocupat acele funcții în urma unui concurs, obținând majoritatea calificativul ,,foarte bine” în fiecare an școlar.
Directorii sau directorii adjuncți care au dorit să își continue activitatea managerială până la sfârșitul anului școlar 2020- 2021 au putut să își depună un dosar cu diferite documente cerute, printre care și un acord. Chiar dacă au existat astfel de doritori, ISJ- ul din urbea noastră a preferat să schimbe unii directori cu experiență managerială, care și-au respectat atribuțiile din fișa postului, altfel, probabil nu ar fi primit calificativ ,,foarte bine,” cu cadre didactice fără experiența necesară de a conduce o instituție de învățământ mai ales în vremuri pandemice. Oricum, în situația solicitării unei funcții de director/ director adjunct de către 2 sau mai mulți doritori, motivele care au stat la baza alegerii unui cadru didactic, nu a fostului director care promovase un concurs, căreia i-a expirat mandatul în ianuarie 2021, nu s-au adus la cunoștința acestuia.
Selecția dosarelor/ acordurilor organizată de ISJ pentru funcția de director/ director adjunct în ianuarie 2021 nu a fost făcută pe criterii obiective, transparente și nepărtinitoare, ci dimpotrivă s-au aplicat criterii discriminatorii sau subiective. Hotărârea consiliului de administraţie pentru cei numiți în ianuarie 2021 este sumară şi face trimitere la un proces verbal de şedinţă, proces verbal care ar fi trebuit să conţină informaţiile care fac referire la modul de selecție al celor două sau mai multe candidaturi pe aceeași funcție, eventualele criterii de atribuire a funcției pentru cadrul didactic selectat sau eventuale referiri la aplicarea priorităţii stabilite prin normele legale sau metodologice. Dar, și acest proces verbal a fost unul falsificat ulterior, probabil pentru a servi unor interese.
A venit apoi concursul de directori care s-a desfășurat după unele metode și strategii care denotă pe de o parte lipsa transparenței, o practică a acestui ISJ exercitată cu scopul acoperirii greșelilor din mers, dar și moralitatea celor care au organizat concursul, președintele comisiei de organizare a acestuia fiind chiar ,,generăleasa” acestei instituții județene. În echipa celor implicați în acest concurs au fost și persoane care au încercat să organizeze și concursul de inspectori școlari în 2017, care nu s-a finalizat. Prin urmare nu puteau organiza un alt concurs (cel de directori din 2017) fără să existe sancțiuni pentru organizarea celui dintâi (de inspectori școlari). Dar același inspector (M.D.C.) a fost implicat și în concursul inspectorilor școlari din anul 2015 când, în ciuda faptului că a fost candidat la acel concurs, și-a elaborat și proceduri pentru acel concurs. Iar un posibil efect a atâtor ,,performanțe” a fost promovarea în comisia de control intern managerial în anul școlar curent, tocmai responsabil cu registrul riscurilor. După atâtea riscuri asumate de-a lungul unei așa lungi cariere de inspector școlar, cu multiple încălcări ale legislației, mai ales la concursurile în care a fost implicat, cu siguranță, poate identifica și riscurile, dacă până acum a rămas nesancționat.
Nerespectarea tuturor prevederilor metodologiei de concurs sau ale calendarului metodologiei, îngrădirea participării unor cadre didactice la concursul de directori pe diverse motive, unul fiind neimplicarea în sǎvârşirea unor nelegalitǎţi, favorizarea anumitor candidați cu multiple sesizări datorate neregulilor manageriale, necunoașterii și nerespectării legislației, lipsa unor hotărâri de consiliu de administrație, publicarea pe site a unor materiale bibliografice neactualizate sunt alte aspecte care pun în lumină corectitudinea concursului de directori/ directori adjuncți din această zonă.
O componentă importantă a integrităţii publice o reprezintă transparenţa în desfăşurarea activităţii instituţiilor publice. Lipsa transparenţei decizionale, alături de alte carenţe ale activităţii ISJ- lui din urbea noastră a condus la diminuarea încrederii cadrelor didactice în această instituție, unde faptele de această natură nu ar trebui deloc tolerate. Cinstea și corectitudinea sunt valori care ar trebui demonstrate în orice circumstanțe, în primul rând de conducătorul instituției.
Poate că și numărul de funcții de directori și directori adjuncți scos la concurs ar trebui să atragă atenția. Dacă în 7 decembrie 2021 figurau 243 de astfel de funcții, la concurs au fost scoase 230 în 14 septembrie 2021. Eliminând funcțiile de la instituțiile de învățământ particular, au apărut unele funcții de directori adjuncți pentru unele școli din localitățile din mediul rural din județ, dar și pentru cluburi sportive sau licee tehnologice.
Anul 2021 s-a finalizat cu numirile directorilor cu sau fără concurs din decembrie, unele au fost ,,numiri colorate”, alții au fost oameni cărora ISJ le era dator (C.B., V.F.), alții au fost foști directori care nici măcar nu s-au înscris la concurs, etc.
Tot legat de activitatea directorilor și a directorilor adjuncți a fost și evaluarea acestora. ISJ nu a respectat nici propria procedură de evaluare pentru activitatea desfășurată de aceștia în anul școlar 2020- 2021, nefiindu-le comunicate directorilor eliberați din funcție în ianuarie 2021 nici măcar iniţierea procedurii de evaluare a activitǎţii manageriale desfǎşurate.
Poate ar fi importantă de amintit și menținerea în funcție a unor directori agreați în septembrie 2021, în ciuda nenumăratelor deficiențe manageriale și încălcări legislative, sesizate de nenumărate ori (S.B., G.T.).
Au fost și demisii ale unor directori (A.G.) pe parcursul anului școlar de la instituții de învățământ importante din zonă în urma unor ,,manevre” ale ISJ cu posturile. Dar aceasta nu a fost singura manevră. Au fost și alte posturi scoase în aplicația națională a posturilor, care au întrunit condiții diferite față de cele din proiectul de încadrare, legate de viabilitate sau alternative educaționale. Dar, s-a ajuns în septembrie 2021 ca posturi din urbea noastră să fie ocupate chiar de către cadre didactice necalificate, rămânând cadre didactice calificate cu note peste 7 chiar la concursul unic de titularizare fără post, tot în urma unor ,,artificii” știute doar de unii și postate pe site ulterior pentru o așa- zisă acoperire.
Dar, au fost și alte activități pe parcursul anului 2021: una ar fi activitatea consiliilor consultative pe discipline. Printre atribuțiile acestor consilii se numără și implicarea în concursurile județene pentru ocuparea unor posturi didactice sau evaluarea dosarelor în cadrul concursului de gradație de merit. Pentru gradații de merit problemele au fost foarte mari la mai multe discipline. Dar, în ciuda problemelor foarte grave, aflate în cercetarea unor instituții ale statului, tot nu s-a renunțat la unele obiceiuri. Chiar dacă în regulamentul de organizare și funcționare a acestor consilii (cu număr de înregistrare din 23.09.2021) o condiție de numire este existența unor ,,performanțe deosebite din activitatea didactică și managerială, precum și respectarea normelor de conduită profesională și morală prevăzute de legislația în vigoare”, există persoane în astfel de consilii care nu au știut să realizeze nici măcar o fișă corectă și completă a postului pentru cadrele didactice subordonate în activitatea managerială avută, încălcând ordine de ministru și regulamente, dar, care, pentru ,,buna slugărnicie” au trebuit recompensate de ISJ (de exemplu, M.R.). Chiar dacă fiecare disciplină ar trebui să aibă o astfel de decizie, nu toate sunt postate pe site (probabil nu toate disciplinele funcționează după același regulament), dar și care postate sunt funcționează după regulamente diferite (de exemplu cele de la socio- umane sau de la limbile germanice funcționează după regulamentul din 2019, nu după cel din 23 septembrie 2021, aprobat în 13 octombrie 2021).
În legătură cu deciziile, un alt capitol poate fi cel al metodiștilor acestui Inspectorat Școlar Județean. Dacă în anul trecut școlar s-a falsificat procedura de selecția a profesorilor metodiști, apoi s-a permis unor cadre didactice cu calificativ diminuat (A.L.) să ocupe o poziție în acea decizie și să se și implice activ cu rol de metodist, evaluând prin note cadre didactice la unele probe din cadrul unui examen național, în anul școlar curent s-au emis 2 astfel de decizii, în baza unei proceduri care nu respectă toate prevederile legale.
Dar, falsurile s-au realizat nu doar în proceduri, ci și în procese verbale chiar ale consiliului de administrație, aceasta fiind probabil o practică din ,,ograda” acestei instituții condusă de această distinsă ,,generăleasă”.
Dar activitatea procedurală a acestui ISJ a fost una deficitară, abia în 6 decembrie 2021 s-a aprobat procedura privind elaborarea procedurilor și procedura după care își desfășoară on -line ședințele de consilii de administrație ale unităților de învățământ din județ, chiar dacă ordinul de ministru care stabilea această responsabilitate pentru ISJ- uri era din 30 august 2021. Apoi, chiar dacă, această procedură a fost și pe ordinea de zi a cercului pedagogic al directorilor și al directorilor adjuncți actuali din județ din semestrul I, respectiv din 7 și 8 decembrie 2021 aceștia trebuiau ca în maxim 10 zile (conform procedurii ISJ) să își elaboreze sau actualizeze propria procedură după care își desfășoară on -line ședințele de consiliu de administrație, acest lucru nu s-a prea realizat în instituțiile de învățământ preuniversitar din județ. O explicație ar fi că directorii care ar trebui să realizeze acest lucru sunt cei numiți după anumite criterii netransparente, susținuți și menținuți în funcție de ,,generăleasa” acestui ISJ. Iar dacă acest ISJ promovează unele practici în afara cadrului legislativ, de ce unitățile de învățământ din județ ar avea pe site măcar hotărârile de consiliu de administrație, chiar dacă acest lucru este obligatoriu prin ordin de ministru?
S-ar mai putea enumera desființarea unor clase de liceu de către acest ISJ, care a determinat indignarea elevilor, părinților, cadrelor didactice și reprezentanților autorităților locale, scandaluri legate de înscrierile copiilor în învățământul primar sau de funcționarea unor clase etc.
În concluzie, deficienţele în aplicarea legislaţiei au fost pe mai multe paliere, precum și nedispunerea unor măsuri legale sau neaplicarea unor sancţiuni, modul de gestionare a sesizărilor sau un sistem discreţionar de luare a unor decizii.
Maria Tudose