În data de 28 iunie a acestui an școlar a fost publicat un ordin de ministru privind modificarea și completarea normelor metodologice pentru stabilirea OBLIGAȚIEI DIDACTICE DE PREDARE A PERSONALULUI DE CONDUCERE din inspectoratele școlare, din unitățile de învățământ, din unitățile conexe și din casele corpului didactic. Potrivit acestui ordin, directorii grădiniţelor care au personalitate juridică şi care funcţionează cu peste 8 grupe de copii şi minimum 150 de preşcolari, sunt degrevaţi parţial de norma didactică de predare şi efectuează 2-4 ore/ săptămână, în cadrul obligaţiei didactice de predare în specialitate, în alte unităţi de învăţământ, conform specializărilor înscrise pe diploma sau diplomele de studii.

Prin urmare, pe parcursul verii unii dintre directorii acestor grădinițe dintr-o zonă de nord a țării s-au gândit să mai înființeze a opta grupă și pentru a putea beneficia de degrevarea parțială a normei și realizarea a 2-4 ore/ săptămână, în cadrul obligaţiei didactice. Numai că acest aspect are niște implicații și necesita niște pași realizați atât de către unitățile de învățământ cât și de către Inspectoratul Școlar din nordul țării.

Tot în anul școlar curent a apărut și metodologia de înscriere a copiilor de nivel preșcolar și/ sau antepreșcolar, care are prevederi clare și pentru unitățile de învățământ și pentru toate inspectoratele școlare județene. Aceasta are prevederi pentru optimizarea procesului de înscriere a copiilor antepreșcolari și preșcolari în unități de învățământ precum și pentru asigurarea cuprinderii în grupa mijlocie și în grupa mare a tuturor copiilor. Astfel, inspectoratele școlare ar fi trebuit să facă și o analiză cu privire la capacitatea unităților de învățământ până la data începerii înscrierilor. Ar mai fi trebuit să existe rubrica  „înscrierea în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică cu grupe de nivel preșcolar și/ sau antepreșcolar” și pe site-ul Inspectoratului Școlar din nordul țării. Date despre modalitatea de stabilire a numărului de locuri libere în unitățile de învățământ ar mai fi trebuit să apară pe același site. Comisia județeană a acestui Inspectorat Școlar ar fi trebui să afișeze nu doar situația completării locurilor la fiecare unitate de învățământ și numărul de locuri disponibile, ci și numărul copiilor neînscriși după fiecare din cele două etape derulate la nivelul unității de învățământ.  Legătura cu autoritățile administrației publice locale este din nou foarte importantă, acestea trebuind să primească niște informări.

Doar în limita CAPACITĂȚII DE ȘCOLARIZARE A UNITĂȚII DE ÎNVĂȚĂMÂNT preuniversitar de stat cu grupe de nivel preșcolar și antepreșcolar, și acest Inspectorat Școlar din nordul țării, la solicitarea conducerii unității de învățământ, ar fi trebuit să aprobe suplimentarea numărului de locuri/ grupe mici. Capacitatea de cuprindere a unității de învățământ este determinată și de numărul sălilor de grupă în care poate fi organizat ÎN MOD CORESPUNZĂTOR procesul educațional pe grupe de vârstă.

Obligatoriu ar fi trebuit să existe și un RECENSĂMÂNT realizat de unitățile de învățământ. Pentru a se putea realiza acest aspect tot acest Inspectorat Școlar din nordul țării ar fi avut obligația legală de a stabili pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, după consultarea reprezentanţilor unităţilor de învățământ şi a autorităţilor CIRCUMSCRIPŢIILE. Potrivit regulamentului de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar: ,, Circumscripţia şcolară este formată din totalitatea străzilor aflate în apropierea unităţii de învăţământ şi arondate acesteia, în vederea şcolarizării antepreșcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor.”

Comisia județeană a acestui Inspectorat Școlar din nordul țării răspunde tot potrivit metodologiei de înscriere de modul de desfășurare a acțiunilor de înscriere a copiilor antepreșcolari și preșcolari în unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică. La stabilirea planului de școlarizare sau la suplimentarea acestuia trebuie să se țină cont și de capacitatea de cuprindere a unităților de învățământ.

Dacă toate acestea s-ar fi realizat conform legislației, probabil nu se ajungea cu trei zile înainte de încheierea anului școlar la suplimentarea de grupe și norme la unele unități de învățământ. Și chiar dacă în data de 28 a lunii august din anul școlar curent consiliul de administrție a acestui Inspectorat Școlar din nordul țării a aprobat înființarea unor grupe și suplimentarea unor norme, acele norme nu au apărut în platforma informatică a posturilor nici măcar în data de 29 august, ceea ce poate însemna că vor apărea doar când trebuie și pentru cine trebuie, fiind considerate de unii ,,posturi cu dedicație.”

Metodologia planului de școlarizare permitea niște ajustări încă din data de 20 august. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că aceste unități de învățământ care doresc să ofere servicii educaționale pentru a opta grupă au avut autorizație să funcționeze pentru un anumit număr de grupe și au disponibile un anumit număr de săli de grupă. Dar, pentru unele suplimentări nu s-a ținut cont de toate aceste aspecte și astfel s-a ajuns în situația ca unele birouri chiar și manageriale să se transforme peste vară în săli de grupe.

Ar mai fi un aspect dincolo de autorizații, recensământ, circumscripții, afișare sau nu pe site a unor informații: pentru întocmirea planului de școlarizare există mai multe etape tot conform unei metodologii care cuprinde și un calendar. Inspectoratele Școlare Județene au obligația de a înainta Ministerului Educației o adresă prin care trebuia specificat și că proiectul planului de școlarizare a fost întocmit cu încadrarea strictă în numărul de posturi aprobat INSPECTORATULUI ȘCOLAR de către Ministerul Educației și că INSPECTORATUL ȘCOLAR a luat toate măsurile cu privire la încadrarea unităților de învățământ în bugetul calculat pe baza legislației existente.

Prin urmare, se poate discuta nu doar de încălcări legislative pentru realizarea acestor lucruri cu un anumit scop, ci și de complicitatea dintre directori, unii inspectori școlari care gestionează educația timpurie (F.M.) sau managementul resurselor umane (M.C.C., F. A. N.), a celor din consiliul de administrație prezidat de ,,generalul roșu” (P.M.C.) și a consilierului care gestionează rețeaua școlară și planul de școlarizare (C.S.). Poate ar fi bine de amintit și comisia județeană de înscriere cu componență și atribuții bine stabilite tot printr-un ordin de ministru, care ar fi trebuit să aibă și atribuții de afișare corectă, completă, la timp, etapizat a tuturor informațiilor conform reglementărilor legale.

Nerespectarea legislației înseamnă și interese care nu se prea intersectează cu calitatea și interesul superior al copilului, aspete pierdute din vedere atunci când primează culoarea sau telefonul primit de la cei care își permit aceste manevre.

 Din nefericire, astfel de practici în această zonă de nord a țării sunt aproape pe toate palierele. Un alt exemplu recent poate fi cel al numirii unor directori sau directori adjuncți pentru unele unități de învățământ. Chiar dacă s-au aprobat de două ori până la această dată, detașările în interesul învățământului a unor directori pentru anul școlar următor, despre OBLIGAȚIA DE PREDARE a acestora nu apare nimic în nici una din hotărârile emise în urma ședințelor consiliului de administrație a acestui Inspectortat Școlar din nordul țării.  Metodologia este însă cât se poate de explicită: pentru personalul didactic detașat în funcțiile de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, se stabilește în consiliul de administrație al inspectoratului școlar și OBLIGAȚIA DE PREDARE, cu respectarea strictă a normelor metodologice aprobate. Și aceste ore trebuie precizate și în DECIZIA DE DETAȘARE ÎN INTERESUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI.

La fel se stabilește și pentru functiile de îndrumare și control din INSPECTORATELE ȘCOLARE, dacă se dorește respectarea prevederilor legale. În această situație, pentru funcţiile de îndrumare şi control din cadrul acestui Inspectorat Școlar din nordul țării, detaşarea în interesul învăţământului pentru viitori inspectori școlari nu s-a facut și cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar până la această dată.

Neaprobarea în consiliul de administrație a viitorilor inspectori școlari înseamnă, probabil, că se va repeta practica folosită de fosta ,,generăleasă galbenă” (H.C.A.M.) care a anunțat unii inspector școlari în prima zi de activitate din septembrie că nu mai lucrează la acest Inspectorat Școlar din nordul țării. Sau poate se va proceda ca anul trecut școlar: împărțirea frățească a funcțiilor în funcție de cele două culori din coaliția aflată la putere: galbeni și roșii.

Sau se poate prelua modelul de la Brăila unde un inspector general de o anumită culoare a eliberat din funcție nouă inspectori școlari, iar viitorul inspector școlar general a declarat că va realiza toate diligențele necesare pentru a-i readuce pe scaunele de conducere.

În loc de concluzii: verificarea respectării în teritoriu a asigurării legalităţii legislaţiei generale şi specifice, a ordinelor și instrucţiunilor Ministerului Educației o realizează tot inspectorii școlari.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *