FORME
În ultimul timp s-a pus mult accent pe ceea ce se arată publicului, crezând tot mai mulți deținători de funcții actuale că așa reușesc să imprime publicului observator sau cititor că sunt foarte harnici, implicați, competenți și merită să mai fie aleși, menținuți sau promovați în funcții. Numai că majoritatea românilor s-au cam săturat de ,,garagara ieftină” și ,,formele fără fond” promovate în moduri diferite ba de unii, ba de alții. Se doresc și fapte, nu doar povești, și activități sau investiții, nu doar vorbe, campanii, promisiuni, promenade și fotografii. Evident că mulți se riscă și să mintă sau să dezinformeze, uitând că printre cei din public se află și persoane specializate în anumite domenii și atunci riscul asumat de aceștia devine destul de mare.
Evident, o funcție ar trebui să implice dincolo de imagine și profesionalism dovedit zi de zi, etică și integritate, bune intenții în relațiile interumane și, nu în ultimul rând, legalitate.
TERMENE
Când un director dintr-o zonă de nord a țării (G.I.T.) afirmă că i-au trebuit doi ani să autorizeze niște clase nu face decât să se desconspire. Metodologia de evaluare actuală este una și aceeași pentru toate unitățile de învățământ și are stabilite niște termene: după ce persoana juridică trimite raportul de evaluare internă și solicită printr-o cerere evaluarea externă, în termen de 30 de zile de la data înregistrării cererii i se comunică rezultatul expertizei datelor și informațiilor. Dar, în situația în care din raport lipsesc informații sau dacă datele prezentate sunt incomplete, timp de 15 zile acestea se mai pot comunica. Există totuși situația ca cererea să se respingă și ca inadmisibilă dacă nu se respectă cele 15 zile. Este cât se poate de normal ca documentația să fie incompletă dacă la data solicitării evaluării să nu existe un aviz național pentru unele clase din alternativa step, care, de altfel s-a solicitat ulterior solicitării vizitei de autorizare.
Ținând cont că perioada de desfăşurare a vizitelor de evaluare se aduce la cunoştinţa persoanelor juridice solicitante, într-un termen de cel puţin 30 de zile înainte de desfăşurarea vizitei de evaluare, este foarte curios cum aprobarea vizitei de această dată s-a realizat de azi pe mâine.
ÎNVÂRTELI
Fiind tot personalul didactic și nedidactic în grevă multe acțiuni specifice etapei de evaluare externă nu s-au putut realiza. În cadrul vizitei la faţa locului se măsoară modalitatea implementării standardelor prin asistenţă la lecţii, asistenţă la activităţi extraşcolare, aplicarea de chestionare personalului didactic sau nedidactic, realizarea de interviuri şi discuţii individuale şi de grup.
Vizitele de evaluare durează 2-5 zile, după caz. În cazuri justificate, se poate aproba ca vizita de evaluare în vederea autorizării de funcţionare provizorie să aibă o durată de o zi.
Justificarea în detrimentul calității a venit de data aceasta de la observatorul trimis de un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării (E.L.): ,,acțiunile de evaluare s-au realizat prin corespondență” evident tot de azi pe mâine, dacă hotărârea s-a emis doar cu o zi înainte, zi în care personalul era tot în grevă.
PARALELĂ
Vechea metodologie de evaluare instituţională în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice din anul 2007 prevedea ca autorizația acordată prin ordin al ministrului să se dea pentru fiecare nivel de învățământ.
Actuala metodologie de evaluare instituţională valabilă din 2020 prevede ca autorizaţia să se acorde pentru fiecare nivel de învăţământ, pentru fiecare filieră, profil, pentru fiecare program de studii, pe fiecare limbă de predare, pe fiecare formă de învăţământ, pe fiecare locaţie.
OBSERVAȚII
Autorizarea unor clase se face respectând termenele procedurale. Metodologia actuală este aplicabilă de când directorul actual (G.I.T.) este pe funcție la această unitate de învățământ.
,,Fosta conducere” a respectat metodologia de evaluare valabilă atunci. Ulterior acesteia, celelalte ,,foste conduceri,” precum și actuala ar fi avut niște obligații atât conform vechii metodologii, cât și celei în vigoare: obligația realizării procesului de evaluare externă a calității educației cel puțin o dată la 5 ani, ceea ce înseamnă cam încă de 2 ori de când a realizat-o ,,fosta conducere.”
Despre aceste aspecte actualul director (G.I.T.) nu pomenește nimic. Ar mai fi câteva clase pentru care în cazul unei evaluări externe periodice, ar fi trebuit să se elibereze un atestat. Acesta ar spune multe despre nivelul de calitate existent raportat la indicatorii de performanţă din standardele de referinţă evaluate. Dar, dacă s-a putut funcționa și fără raport de evaluare internă pe vremea unora din ,,fostele conduceri” uitate la pomeniri în totalitate de directorul actual (G.I.T.), probabil deoarece le-a îndrumat și consiliat activitatea ca inspector școlar pe vremea aceea, înseamnă că se poate funcționa și fără evaluări periodice, chiar dacă între timp ,,nivelul acreditat” de ,,fosta conducere” a devenit între timp și învățământ obligatoriu.
Tot metodologia actuală de evaluare prevede ca raportul de evaluare externă să se posteze pe site-ul unității de învățământ evaluată extern. Lipsa acestuia este o altă ETICHETĂ, tot pentru același director actual (G.I.T.). Nici alte documente obligatorii, care ar trebui să fie aprobate înainte de a se trimite spre evaluare nu au fost și se pare că nu a fost nicio problemă. Mai există și altele foarte importante care ar trebui găsite pe site și nu se găsesc, de asemenea.
Procedurile de evaluare externă periodică a calităţii educaţiei se pot derula şi la solicitarea altor persoane juridice, precum Ministerul Educației, inspectoratele şcolare județene, autorităţile publice locale, asociaţiile de părinţi. Condiția este ca acestea să fie interesate.
Potrivit legislației specifice, controlul calităţii în învăţământul preuniversitar se exercită prin inspectoratele şcolare şi direcţiile de resort din Ministerul Educaţiei.
CONCLUZIE
Expresia provenită dintr-o scriere antică ,,dacă tăceai, filozof rămâneai” se potrivește unor actuali cărora le place să se bată cu cărămida în piept în diverse momente, are și o formulare mioritică mult mai plastică pe care o vor deduce, cu siguranță, cei care se pricep și la fond, nu doar la forme.
Maria Tudose