Într-o zonă de nord a țării încrengăturile dintre unii directori și unii inspectori școlari au depășit limita județului, tocmai pentru a valida ceea ce spune unul dintre directorii cu concurs (G.I.T.) că are ,,RELAȚII PÂNĂ LA BUCUREȘTI.”

          Fie că se discută de evaluări interne sau externe, povestea este la fel. Toți o apă și-un pământ, aruncând căciula unii altora, dintr-o ogradă în alta, din zona de nord în capitală și invers.

          Chiar și în timpul grevei personalului din învățământ în această zonă s-au realizat vizite de evaluare externă, dar nu oricum: de azi pe mâine. Evident că fiind tot personalul didactic și nedidactic în grevă, au fost și beneficiarii serviciilor instituționale acasă. Numai că, potrivit înscrisurilor unui observator al unui Inspectorat Școlar din nordul țării (L.E.), unele activități de evaluare s-ar fi realizat online: lecții online cu tot personalul în grevă, chestionare online date angajaților aflați în grevă și interviuri de grup online în timpul unei vizite de azi pe mâine în timpul grevei.

Nu ar fi deloc lipsit de importanță și faptul că unele acțiuni în timpul grevei angajaților sunt cu consecințe inimaginabile pentru comenduirile de etapă. Dar, cât timp, există complicitatea unor inspectori școlari, nu sunt motive de îngrijorare pentru unii.

          Despre celelalte documente analizate pentru o evaluare de azi pe mâine când personalul este în grevă, aflate la un click distanță, lucrurile vorbesc de la sine. Raportul intern de evaluare are în componență și sume de bani, care comparate de la un an la altul, sunt o dovadă grăitoare a unor lucruri evidente.

Dincolo de faptul că nici comisia de evaluare nu are componența prevăzută de legislație, doi dintre membrii acesteia sunt experți în falsuri la comanda și cu binecuvântarea aceluiași director (G.I.T.).

Chiar dacă rapoartele de evaluare internă nu au mare legătură cu proiectul de dezvoltare al instituției, chiar dacă rapoartele nu conțin activități de evaluare internă sau mai apare câte una de la un an la altul, chiar dacă raportul de evaluare internă face apel la acte normative ieșite din vigoare, inclusiv Hotărârea de Guvern prin care s-au aprobat standardele de autorizare, acestea sunt detalii care nu prea interesează nici pe cei din comisia internă, nici din ,,conciliul director” care au aprobat aceste rapoarte, dar, se pare că nici pe evaluatorii externi, dacă directorul are ,,RELAȚII PÂNĂ LA BUCUREȘTI.” Așadar, complicitatea este până în capitală.

Corelarea planurilor cu rapoartele este ca pe vremuri când trebuia să iasă o anumită producție la un hectar cultivat cu ceva.

Acțiunea cu documentele se rezumă la: nu se mai găsesc în arhivă; unele trebuie să ajungă doar la unii, să nu le poată citi alții; este important că există, dar nu contează conținutul; se aprobă, apoi se pot modifica sau îmbunătăți; proceduri realizate prin metoda plagiatorilor din zilele noastre; fișele postului cerșite prin cafenele virtuale și neaprobate de ,,conciliul director;” concursuri cu repetiție, aplicându-se cu succes teoria formelor fără fond. Dar, toate acestea nu contează când ai ,,RELAȚII PÂNĂ LA BUCUREȘTI.” Încrengăturile sunt multe, diverse și bine aspectate.

Dacă directorul a solicitat o vizită de evaluare externă înaintea obținerii unui aviz, nu este nicio problemă pentru că are ,,RELAȚII PÂNĂ LA BUCUREȘTI.” Și din nou, implicarea unora a ajutat.

Rezultatul expertizei de la București în urma lecturării evaluării interne și a celorlalte documente a depășit 30 de zile prevăzute de legislație, ajungând chiar la peste 90. Nici acest lucru nu este de luat în seamă, pentru că există SPRIJINUL CULORILOR. Explicațiile de obicei sunt: ERORI MATERIALE.

Rezultatul este unul specific în ultimul timp acestei zone de nord a țării, dar cu ajutorul foștilor parteneri din coaliția de guvernare, de data aceasta.

          Încălcarea calendarelor, ignorarea legislației, dezinteresul față de calitate, inversarea unor pași, omiterea unor acțiuni sunt specifice în România EDUCATĂ, dacă s-au mobilizat și controlori mari pentru a le mușamaliza și a proteja unii detașați în funcții de conducere cu diverse interese, a căror scaune scârțâie bine deja.

          Legăturile sunt mult mai ample, deoarece grupul este mare: cuprinde și foști directori, nu doar actuali și inspectori școlari și ,,RELAȚIILE DE LA BUCUREȘTI.”

Un alt fost director (A.L.) a realizat câteva inspecții în calitate de metodist, deși nu îndeplinea criteriile date de București, evident și plătit chiar de Inspectoratul Școlar din nordul țării care l-a și numit în funcție.

          Apoi, un actual inspector cu funcție de conducere (H.A.) ,,a prezidențiat” niște concursuri județene, pornind de la începutul anului școlar cu cel de metodist și ajungând la finalul anului școlar la cel de gradații de merit, unde neregulile s-au ținut lanț, pentru că unii își permit. Numai că ambele selecții duc direct la BANI și atunci lucrurile sunt mai complexe. Drumul banilor este unul de actualitate în această zonă indiferent că este vorba de inspecții, posturi, concursuri, gradații, etc. Actualul ,,general roșu” consideră că nu are ce să pățească, deoarece și fosta ,,generăleasă galbenă” a făcut nenumărate lucruri care depășeau sfera legalității și nu a pățit nimic. Protecția culorilor ar trebui să funcționeze și acum.

          Necazul este că ,,RELAȚIILE DE LA BUCUREȘTI” s-au dat la mâna celor din nord, neștiind că pentru a-și salva pielea aceștia îi vor vinde la prima ocazie. ,,GHINION!”

          Unii fac, alții intervin, ceilalți aprobă, vin și cei cu reparațiile, care nu pot acoperi decât ca pisica și ghemul implicațiilor, faptelor, consecințelor este tot mai mare și mai mare, ajungând din nordul țării până la BUCUREȘI și înapoi.

Timpul trece: TIC- TAC!

Nisipul din clepsidră pentru unii s-a cam scurs, contribuind evident și ,,RELAȚIILE PÂNĂ LA BUCUREȘTI.”

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *