Inspectoratele Școlare Județene își desfășoară activitatea și conform unui regulament de organizare şi funcţionare. Acesta prevede ca inspecorii școlari pot să efectueze, în baza unui ordin de serviciu al inspectorului şcolar general, controale în unităţi de învăţământ preuniversitar. Numai că orice inspector școlar are de respectat și norme de conduită, potrivit acestui regulament.
Când un actual inspector școlar (N.F,) de la un Inspectorat Școlar din nordul țării expune informația potrivit căreia unii foști șefi ai acestei instituții județene ,,nu erau pregătiți ca instituțional să se dea un răspuns OBIECTIV” în urma unei activități de control, aceasta spune multe despre modul de realizare a controalelor realizate de inspectorii școlari ai acestei instituții.
Cu siguranță când nu este vorba despre obiectivitate se discută fie despre alte influențe, fie despre superficialitate sau despre omiterea cu bună știință a unor informații, fie despre toate la un loc. Iar la acest capitol, din nefericire, sunt destui foști sau actuali inspectori școlari din această zonă care pot fi arătați cu degetul.
A promova astfel de cadre didactice în funcții de îndrumare și control într-un Inspectorat Școlar Județean, instituție care se ocupă de EDUCAȚIE, este o lipsă de RESPECT față de copii, față de părinți și față de cadrele didactice, în același timp, care se așteaptă ca inspectorii școlari să respecte legea și să realizeze acțiuni care demonstrează profesionalism și responsabilitate.
- Și atunci, pentru astfel de numiți în funcții de îndrumare și control, ce se poate recomanda ?
Un răspuns posibil ar fi exact ceea ce recomandă același inspector școlar (N.F.) unor profesori: ,,un restart total” sau chiar ,,a părăsi urgent sistemul.”
Când același inspector școlar (N.F.) vorbește despre falsificarea unei semnături într-un răspuns ,,formulat către petent,” aceasta spune multe despre modul de lucru al inspectorilor școlari din acest Inspectorat Școlar din zona de nord a țării.
Activitatea inspectorilor școlari din Inspectoratele Școlare Județene ar trebui să se fundamenteze pe responsabilitate, competență, corectitudine, conștiinciozitate, profesionalism.
După ce ai fost implicat în diverse controale realizate de o instituție, care ar trebui să fie garantul respectării legislației în zona educațională în această parte a țării și vii cu astfel de informații, cu siguranță, nu mai poate fi vorba despre prestigiul acestei instituții, care, se pare că și-a cam pierdut credibilitatea prin ,,mușamalizarea unor acțiuni neconforme,” după cum spune același fost și actual inspector școlar (N.F.).
Iar când același inspector școlar (N.F.) compară învățământul cu ,,un autovehicul cu direcția greșită”, dar a avut ocazia să arate o altă direcție sub o altă conducere, pe care acum o blamează și nu a făcut-o, (dimpotrivă, sunt multe exemple care pot demonstra contrariul), aceasta spune multe despre acest fost inspector școlar.
Să fie comparat învățământul cu ,,un autovehicul cu direcția greșită” de un actual inspector școlar (N.F.), fiind vorba despre o altă conducere, te face să te gândești că direcția ar da-o alții, nicidecum cei cu funcții, chiar și în EDUCAȚIE.
- Dacă fosta conducere este arătată cu degetul pentru anumite fapte de către un fost inspector școlar, dacă ,,învățământul este ca un autovehicul cu direcția greșită” după părerea aceluiași actual inspector școlar, atunci ce transmite acesta?
Modul de lucru al actualului și fostului inspector școlar (N.F.) și urmările acestui mod oferă cel mai bun răspuns la această întrebare.
Maria Tudose