În zona de nord a țării angajații unei instituții care ar trebui să se ocupe de sănătatea publică ascultă se pare și de un simplu inspector școlar. Chiar dacă au avut ordin de serviciu pentru o activitate de control într-o anumită zi, se pare că, un alt angajat de la o altă instituție de control din zonă (nicidecum pe sănătate) a avut puterea de a-i determina să facă cale întoarsă.
Nu este prima dată când angajați de la cele două instituții cu rol de control a sănătății și a educației din această zonă de nord a țării lucrează în acest mod împreună. Exemplele sunt multiple. Unele remarcabile au mai fost în iulie 2020 și în august 2020 la aceeași unitate de învățământ. Dar, nenumărate exemple se pot da și de atunci până în zilele noastre.
Faptul că unor angajați nu le pasă de sănătatea copiilor intrând și în spațiul în care se servește masa cu papucii cu care au fost afară este un aspect care necesită așteptare și pentru cei cu rol de control a igienei și a condițiilor de sănătate.
Și porțiile sau gramajele copiilor sunt aspecte care nu prezintă importanță prea mare pentru angajații acestei instituții cu rol de control. De aceea o metodă practicată de către angajații trimiși ,,să rezolve” anumite situații este să verifice o activitate abia după finalizarea acelei etape din timpul zilei, bazându- se doar pe povești. Se pot verifica diverse aspecte și în perioada vacanțelor școlare în care dacă nu frecventează copiii, anumite sectoare de activitate ies foarte bine la controale.
Se pot pune sub preș de către aceeași instituție și alte aspecte precum circuitul alimentelor, mucegaiul de pe pereți, dulciurile oferite copiilor ca recompensă pentru a-i putea determina să realizeze unele activități sau faptul că direct din curte intră în sala de mese și ating pâinea copiilor fără măcar a se spăla pe mâini unii angajați după o lungă pauză de țigară.
Dar, au fost și alte aspecte care nu au prezentat importanță pentru aceeași instituție. O altă metodă practicată de către angajații trimiși pentru anumite situații este să scrie despre ce este, nu despre ce nu este, menționând câte autorizații și probe au găsit, uitând în totalitate să le menționeze pe cele care nu sunt sau pentru care au fost trimiși.
Și exemplele ar putea continua. Toate acestea arată interesul sau dezinteresul pentru sănătatea unor copii sau adulți, profesionalismul sau lipsa acestuia, conștiinciozitatea sau superficialitatea în realizarea atribuțiilor de serviciu în funcție de persoanele care privesc aceste manifestări ale unor angajați ai statului român plătiți din banii contribuabililor.
Și ar mai fi un aspect de remarcat: încrengăturile dintre instituțiile statului cu rol și de control în educație sau sănătate.
Albert Camus spunea: ,,Un OM fără ETICĂ este un animal sălbatic lăsat liber în lume.”
Mai mulți oameni fără ETICĂ ce sunt?
Maria Tudose