În zona de nord a țării unii directori nu reușesc să facă diferența între aprobarea unui transfer a unui angajat de pe un post pe altul și vacantarea unui post în vederea scoaterii acestuia la concurs sau propunerii pentru transfer.

În exercitarea funcției de angajator, directorul are obligația de a propune consiliului de administrație vacantarea posturilor potrivit legislației românești specifice unităților din învățământ.

          Un astfel de director cu concurs, chiar și fost inspector școlar, care a coordonat inclusiv activitatea unor directori în zona de nord a țării (G.I.T.) nu doar că ignoră prevederile legislative pe care ori nu le cunoaște, ori nu dorește să le respecte și să le aplice, dar își permite să redacteze o adresă prin care anunță postul liber cu o zi înainte ca să se decidă în consiliu de administrație aprobarea transferului persoanei care îl ocupa.

          Este foarte important de analizat cum funcționează unele consilii de administrație la unele unități de învățământ.

  • Aceste consilii sunt în interesul unității sau a unora?
  • Sau există directori care știu dinainte ce va hotărî consiliul de administrație pe o anumită temă a doua zi?

Iar alte aspecte privind angajările, din perspectiva unor directori, nici nu mai trebuie decise de către consiliul de administrație atunci când unele interese primează.

          Persoana care se transferă va merge să lucreze la un alt conducător de unitate de învățământ tot din nordul țării, tot un fost inspector școlar (V.M.C.).

Și aceasta nu este tot. Prevederile legii salarizării în ceea ce privește transferul sunt clare: transferul se aprobă și de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice la care se solicită transferul şi de la care se transferă un angajat.

Un director de unitate de învățământ are și rolul de ordonator de credite. Iar pentru a-și îndeplini acest rol trebuie să stabilească și niște criterii de selecţie proprii de transfer în raport cu cerinţele postului. Dar, acestea nu apar în anunțul de informare pentru ca cei interesați să știe în ce condiții și după care criterii s-ar putea transfera într-o altă unitate de învățământ.

Prin urmare, după logica acestui director sau conform unor interese prima dată directorul face adresă că este un post, apoi consiliul aprobă transferul de pe post al unui angajat.

Și aceasta ar putea fi suficient pentru a arăta manevrele în vederea ocupării unor posturi.

Dar, se pare că unele aspecte sunt mai complicate. Anunțul acestui director ajunge să fie cunoscut de către ceilalți directori din zona de nord a țării abia în prima zi lucrătoare din noul an, iar cerința din anunț era ca persoanele interesate de transfer să contacteze pe cine trebuie, probabil, (nu se specifică pe cine și nici datele de contact) până în ultima zi lucrătoare a anului care a trecut.

,,Murdar!

Curat- murdar!” vorba unui personaj din opera lui I.L.Caragiale.

Iar de intermedierea acestor ,,îndeletniciri manageriale” s-au ocupat și unii reprezentanți dintr-un Inspectorat Școlar din nordul țării.

Cu siguranță nu este lipsit de importanță și faptul că persoana căreia i s-a aprobat transferul, avea doar două luni încheiate de activitate pe postul de pe care s-a transferat. Nici atunci nu erau făcute cunoscute prin adresa de informare criteriile de selecţie proprii de transfer în baza căruia putea ocupa acest post. Dar, există criterii generale, care, totuși, trebuie respectate de toți.

Poate aceasta este o modalitate prin care un director cu concurs își asumă răspunderea pentru selecția, angajarea și încetarea raporturilor de muncă ale personalului angajat într-o unitatea de învăţământ cu concursul unor foști sau actuali colegi.

Pentru unii lucrurile sunt cât se poate de clare. Se așteaptă doritorul sau doritoarea.

Pentru alții aceste practici sunt considerate a fi specifice. Doar așa știu unii să rezolve lucrurile.

Vor fi și o categorie care vor gândi: aranjamente, influențe, interese, abuzuri, ilegalități, trafic, incompetență, etc.

Probabil aceasta este o modalitate de ocupare a posturilor în sistemul public practicată de unii, omologată de alții și privită de ceilalți.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *