Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar în vigoare în anul școlar curent are prevederi despre programul ,,ȘCOALA DUPĂ ȘCOALĂ.” Acesta se organizează prin decizia consiliului de administrație al unității de învățământ, cu avizul inspectoratelelor școlare județene.

Responsabilități are în primul rând directorul fiecărei unități de învățământ care organizează un astfel de program, fiind reprezentantul legal al unității de învățământ și asigurând conducerea executivă a acesteia. Fiecare director răspunde de aplicarea legislației la nivelul fiecărei unități de învățământ. Tot directorul organizează întreaga activitate educațională, chiar și în școlile unde directorul (G.M.C.) a aprobat orele de 45 de minute la toate disciplinele, mai puțin la limba și literatura română și la matematică.

Dar, responsabilități are și inspectorul școlar cu atribuții în verificarea condițiilor legislative privind organizarea programului ȘCOALA DUPĂ ȘCOALĂ.

La un Inspectorat Școlar din nordul țării de programul ȘCOALA DUPĂ ȘCOALĂ răspunde un inspector școlar (D. O.) care nici măcar nu apare într-o procedură privind organizarea, desfășurarea, coordonarea, monitorizarea și avizarea acestui program. De fapt, când s-a realizat acea procedură nici nu făcea parte din organigrama acestui Inspectorat Școlar.

Totuși, această procedură este invocată ca bază legală într-o notă de fundamentare privind acordarea avizului unor școli pentru acest program. Nu toate școlile dintr-o zonă de  nord a țării au acest program avizat de către Inspectoratul Școlar din zonă. Poate acesta este și motivul pentru care unii directori cu concurs și cu contract de management semnat cu un inspector școlar general desfășoară activitate managerială într-o școală, își realizează și obligația de predare de 4 ore aproape zilnic, potrivit unui act adițional la fișa postului, dar mai realizează zilnic și un program cu elevii, tot în intervalul orar în care este plătit de către statul român pentru funcția de director. Numai că pentru acest program, acest director este plătit și de către părinți.

Cât poate munci acest director din zona de nord a țării (C.M.B.)?

Mai are timp și de planuri de lecții și de corectarea unor lucrări de exemplu?

Cine ar trebui să pună piciorul în prag la astfel de practici, dacă un Inspectorat Școlar din zona de nord a țării, care are, potrivit legii atribuții de verificare a aplicării legislației în unitățile de învățământ nu o face?

Există vreo prevedere legislativă în baza căreia se pot sancționa real astfel de practici?

E bine să intre banii în cont aceleiași persoane pentru același interval orar din două locuri diferite?

Dar, cu aplicarea codului de etică cum rămâne?

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *