În zona de nord a țării nu se prea desfășoară activitățile din grădinițe, școli, colegii naționale sau licee fără implicarea politicului, fie că este o simplă lansare a unui proiect, o dezbatere, o aniversare, etc.
La unele manifestări invitații sunt în funcție de orientarea colorată a directorului acelei unități de învățământ, fie că vin din rândul clasei politice, fie că sunt din cadrul Inspectoratului Școlar din nordul țării.
Faptul că nu se amestecă nici măcar la toate manifestările organizate în această zonă de nord a țării și la nivel de unități școlare cele două culori principale aflate în coaliție este un semn vizibil că nu peste mult timp se va rupe și actuala coaliție.
Există și situații în care actuali directori cu concurs (organizat de galbeni) s-au îngălbenit pentru a rămâne directori, chiar dacă înainte ,,semnau condica” în fruntea unor organizații locale roșii (T.C.O.). Ba au mai bifat și funcție de inspector școlar tot pe vremea roșiilor. Ei bine, s-a ajuns la nivelul la care sunt folosiți și elevii pentru a gestiona unele meciuri politice și financiare, aruncându- se vina dintr-o ogradă colorată în alta, uitând că la ,,un conciliu local” este nevoie de un anumit număr de voturi pentru a trece sau nu o hotărâre.
Situația mult discutată este a numărului de elevi. Dar, nu este singura situație din această zonă în care elevii au fost înscriși fără a exista spațiu suficient. Cazul a fost ultra mediatizat, dar, se pare, că degeaba, din moment ce continuă și în alte unități de învățământ din această zonă.
Străzi arondate școlilor?
Planuri de școlarizare aprobate și modificate și reaprobate?
Clase înființate pentru a face catedre unora sau altora, chiar la cererea unora din acest Inspectorat Școlar din nordul țării?
Toate acestea sunt practici de multă vreme în această zonă. Unele s-au aflat până la nivel central. Dar, continuă.
Numai că deja se implică și beneficiarii. Nu ar fi prima dată. Au mai fost implicați. Tot în acea zonă. Și directorul a rămas și atunci neclintit și a luat apoi și concursul, tot printr-un derapaj colorat.
Este foarte interesantă povestea directorilor cu concurs în această zonă a țării. Unii ca să ajungă directori, s-au îngălbenit (de exemplu: S.P.M.). Apoi, la câteva luni s-au înroșit, începând șirul elogiilor către foștii colegi, care, consideră că le va ține trena indiferent câte ilegalități vor încerca.
Există directori cu concurs în această zonă care au pus și condica de prezență sub cheie (S.P.M.). Motivul îl reprezintă banii și de această dată, banii pentru plata cu ora. Disputa a depășit granițele instituției. Iar, cum la Inspectoratul Școlar Județean din zona de nord unele lucruri se tranșează tot în funcție de culoare, inspectorul de specialitate (F. M.) lămurește categoric problema: dacă nu se rezolvă la nivelul acesta, se face demers la nivel național.
Oare de care culoare ascultă Corpul de Control?
Când inspectorul de specialitate dă astfel de sfaturi cadrelor didactice, lucrurile sunt cât se poate de clare în acest Inspectorat Școlar din nordul țării: care pe care!
Tot acest inspector de specialitate (F.M.) nu cunoaște și nu aplică nici prevederile curriculumului la nivelul la care ,,domnește”, invitând cadrele didactice la diverse manifestări, în ziua în care trebuie să își desfășoare activitatea metodică în unitatea de învățământ.
Să fie vorba tot de bani și aici?
Bani din proiecte?
Nu ar fi singurul inspector școlar din această zonă care este plătit pentru același interval orar cu salariu potrivit funcției ocupate și cu bani din proiecte, pentru care, ar trebui să aibă și un contract de muncă și un interval în care să realizeze acea activitate, diferit de cel de la Inspectoratul Școlar.
Povestea culorilor din acest Inspectorat Școlar din nord este mult mai complexă. Există directori cu concurs (de exemplu C.A.O.), tot de o anumită orientare colorată, care au găsit în unitatea de învățământ nenumărate probleme legate de bani, bunuri, contracte, activitățile unor foști directori, etc. În momentul în care este solicitat ajutor, îndrumare, sfat (oral, nu în scris, pentru a nu-și crea altfel de probleme directorul), îndemnul unor inspectori școlari (de altă culoare decât cea a directorului) este: ,,Ești director, descurcă-te!”
Tot în categoria directorilor agreați și susținuți (G.M.C. și C.M.), tot la o școală din această zonă, o școală foarte aglomerată și râvnită, intră și acei care se cred pe moșia proprie atunci când discută cu unii părinți sau și când gestionează banii, banii meritați de copii, banii din burse.
Aceste tipologii de directori au fost cei care au trecut și de interviu și au reușit să fie declarați directori cu concurs, directori care folosesc condica de prezență ca pe un bun personal, care dau plata cu ora după criterii preferențiale, care se joacă cu banii de burse ale copiilor, care își permit să umilească și părinții chiar și în plenul unor ședințe, care pun pe ordinea de zi a unui consiliu de administrație aspecte care nu le intră în atribuțiile consiliului, doar pentru a acoperi nereguli și ilegalități, directori care nu au hotărârile consiliului de administrație pe site pentru a putea face abuzuri și ilegalități, directori pentru care unii inspectori școlari închid ochii, necerându-le nici măcar acest lucru, prevăzut clar în legislația actuală.
Dar, nu doar directorii aceștia sunt susținuți de culorile aflate în fruntea țării, ci și unii dascăli, dacă își permit să distribuie în nenumărate grupuri regulamente pentru concursuri care nu au primit încă nici aprobare prin ordin de ministru, dar, se vor desfășura și înainte, deoarece lucrurile pentru unii sunt întotdeauna clare, dacă semnează cu pixul de culoare potrivită.
Maria Tudose