La scurt timp după debutul anului școlar, unii directori nu reușesc să își stăpânească nervii și îi revarsă asupra unor angajați.

Un astfel de director cu concurs, fost inspector școlar (G.I.T.) la un Inspectorat Școlar din nordul țării și-a mai luat niște atribuții suplimentare, dacă tot apar în noul regulament de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar.

Aceasta nu ar fi nicio problemă. Numai că, dacă directorul ar fi de specialitatea cadrelor didactice pe care ar trebui să le și mentoreze, ar fi și mai bine.

Pentru această activitate este nevoie de timp, de pricepere, de răbdare, de cunoștințe, de profesionalism, de stăpânire de sine, de un model comportamental măcar din partea mentorului, în această situație, chiar directorul.

 Nerealizându-se la timp, corect sau deloc activitatea de mentorat, apar și deficiențe, probleme, minusuri în activitatea zilnică. Necazul este că directorul mentor nu suportă să i se aducă la cunoștință cum este treaba cu mentoratul, care sunt consecințele unei activități de mentorat deficitar sau implicațiile completării greșite sau deloc a unor documente oficiale de către persoanele care necesită a fi mentorate.

Și atunci manifestările directorului – mentor devin un adevărat spectacol isteric. Cadrul didactic este apelat cu cuvântul: ,,femeie.”

Iar lanțul de expresii folosite este sub forma:

,,Vai de capul tău!”

,,Vai de capul tău, când îi plăti în fața lui Dumnezeu!”

,,Du-te și pup-o în … pe …”

În această situație adresabilitatea era chiar spre un părinte a unui copil, care beneficiază de educație în instituția publică unde se folosesc aceste exprimări total nedemne de un director în timpul activității manageriale față de un dascăl.

Acestea se continuă și cu amenințări de genul:

,,Lasă că îți fac eu sesizare!”

Nu doar că activitatea de mentorat este deficitară sau aproape inexistentă, dar și scuzele pentru dascălii agreați sunt de genul:

,,E studentă. E tânără. E obosită.”

Și în baza acestor scuze, directorul mentor consideră că se pot pune, de exemplu, și absențe pentru câteva zile în avans, considerând că persoana mentorată a vorbit cu mămica (care trebuia pupată de alt cadru didactic) despre absențele anticipate. Culmea este că părintele face parte și din unul din așa- zisele comitete existente în instituție, după o procedură la fel de ,,deocheată,” rezultată tot în urma unei activități de ,,mentorat de pomină.”

Iar generalul Inspectoratului Școlar din partea de nord a țării nu poate sau nu vrea să ia măsuri.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *