În acest articol veți afla o parte din ,,rețeta” utilizată de un Inspetorat Școlar Județean din nordul țării la unele concursuri organizate.
Exemplul cel mai semnificativ este cel al concursului de profesori metodiști aflat în plină desfășurare.
Chiar dacă Ministerul Educației a emis o notă încă din 22 septembrie 2022, punerea în aplicare a acesteia în această zonă de nord se face într-un anumit ritm în funcție de etape. Unele etape sunt organizate chiar pe minute: 120. Aceasta este o dovadă clară a unor interese clare.
Bibliografia pentru concurs cuprinde 10 legi, regulamente, ordine de ministru, planuri, programe și adrese. În alte județe ale țării la alte Inspectorate Școlare Județene care deja au organizat acest concurs bibliografia cuprinde între patru și șapte referințe.
Dar, surpriză: în bibliografie apare și o adresă a Ministerului Educației. Aceasta aduce precizări atât privind organizarea și desfășurarea activității de inspecție școlară, cât și privind procesul de selectare a metodiștilor inspectoratelor școlare județene în anul 2022- 2023.
Pentru acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, această adresă a Ministerului Educației emisă în 22 septembrie 2022 are dublu rol: o dată apare ca document de referință care stă la baza elaborării unei proceduri și apoi apare ca PARTE A BIBLIOGRAFIEI PENTRU PROBA DE INTERVIU în cadrul selecției cadrelor didactice viitoare metodiste.
Această adresă nu se află pe site-ul acestui Inspectorat Școlar Județean din zona de nord a țării, deși cuprinde precizări atât privind organizarea și desfășurarea activității de inspecție școlară, care interesează și directorii și metodiștii (o parte deja confirmați), dar și cadrele didactice înscrise la gradele didactice sau care se vor înscrie la examenul național de definitivat. Dar adresa cu pricina, nu se află nici pe site-ul Ministerului Educației. Dacă vrei să o găsești online, lucrurile sunt la fel.
Oare cine are acces la această adresă națională dacă este trecută în bibliografia unui concurs?
Evident, doar persoanele care trebuie să promoveze acest concurs.
Dacă această adresă a Ministerului Educației aduce informații noi, în plus sau diferite față de cele existente în ordinele de ministru actualizate privind realizarea inspecției școlare este firesc să fie știute și de viitorii metodiști.
Dar, de ce nu este publică, dacă tot apare în bibliografia de interviu la acest Inspectorat Școlar Județean din zona de nord a țării?
Răspunsurile sunt mult mai multe. Dintre acestea câteva sunt următoarele:
Acesta este modul de lucru al unor inspectori școlari din această zonă: ,,pe sub mână.”
Adresa Ministerului Educației face referire și la procesul de selectare a metodiștilor inspectoratelor școlare județene în anul 2022- 2023. Și procedura emisă de acest Inspectorat Școlar Județean nu ține cont de toate aspectele din adresa respectivă. Un exemplu ar fi departajarea candidaților cu punctaje egale: creditele profesionale transferabile. Procedura nu pomenește nimic despre departajarea candidaților cu punctaje egale.
Potrivit adresei, fiecare Inspectorat Școlar trebuia să comunice prin publicare pe site în afară de procedura de selecție și următoarele informații: apelul de selecție, criteriile de selecție, calendarul de selecție, număr de locuri alocat fiecărei discipline, precum și alte informații- suport. Deci, procedura trebuie să fie ,,însoțită” de aceste informații. Numai că pe site-ul oficial al acestui Inspectorat Școlar nu este însoțită procedura și de: ,,criteriile de selecție.”
Din cuprinsul propriei proceduri reiese că acest Inspectorat Școlar Județean postează și criteriile de selecție. Deci, reprezentanții acestui for județean nu își cunosc și nu își respectă propria procedură. Dar, nu respectă nici ceea ce se cere printr-o adresa națională. Deci, nu respectă prevederile date de către Ministerul Educației printr-o adresă scrisă și asumată.
Procedura și cele cinci informații cerute prin adresa emisă de Ministerul Educației ar fi trebuit să apară și pe site-ul Casei Corpului Didactic din această zonă. Dar, pe acest site nu apare nimic pe această temă: concursul de metodiști.
În adresa Ministerului Educației apar specificații despre cei care dețin funcții de conducere, îndrumare și control. Aceste persoane ,,nu pot desfășura activitate metodică, în calitate de metodiști ai inspectoratului școlar pe durata exercitării funcției.” Există, totuși, o excepție: ,,dacă resursa umană la nivelul județului este deficitară numeric.”
Numai că în această zonă, lucrurile stau astfel: se reconfirmă metodiștii din anul școlar precedent cu acordul acestora, unii fiind și directori, deoarece numărul de locuri pentru interviu este diferit de numărul de locuri disponibile la postarea apelului. Deci, la anumite discipline, acești reprezentanți ai acestui Inspectorat Școlar Județean confirmă directorii înainte de a primi dosare și de a vedea câte cadre didactice candidate sunt. Iar acest aspect nu are legătură doar cu unele persoane care trebuie să fie metodiști, ci și cu obligația de predare a unor directori.
Prin urmare, de unde au știut acești inspectori școlari dacă resursa umană la acea disciplină era deficitară numeric?
Sunt inspectori ghicitori?
Unul este chiar și cel care semnează și la elaborarea procedurii de selecție (F.M.).
Iar, potrivit acestor specificații din adresa Ministerului Educației, au prioritate cadrele didactice, iar dacă rămân locuri după selectarea acestora se apelează și la directori. În această situație, procedura emisă și etapele de selecție nu sunt în concordanță cu adresa Ministerului Educației, oferind din start avantaj directorilor și descurajând cadrele didactice doritoare, când au aflat numărul de locuri rămas la unele discipline.
Dar, acest aspect s-a mai întâmplat la acest Inspectorat Școlar Județean la o disciplină când inspectorul de specialitate de atunci (N.F.), actual inspector cu atribuții de consiliere, monitorizare și evaluare a activității manageriale a directorilor a scos afară de la proba de interviu doar unii directori candidați, nu toți.
Procedura de organizare și selecție a profesorilor metodiști nu este semnată de un consilier juridic, deci nu are viza de legalitate juridică. Dar, nici hotărârea consiliului de administrație prin care este aprobată procedura acestui Inspectorat Școlar nu este asumată și de către un consilier juridic.
Între procedura de organizare și selecție a profesorilor metodiști și celelalte informații publicate pe site (apel sau calendar) sunt neconcordanțe: una se specifică în procedură și altele sunt documentele care trebuie să existe la dosarul de candidatură la concurs, de exemplu.
Unul dintre cei care au elaborat această procedură a elaborat și altele tot pentru un astfel de concurs în anii precedenți, având ocazia și atunci să își dovedească unele abilități (K.I.G.). Una dintre ele a fost chiar de a falsifica procedura. Dar, au fost și altele despre care se știe în această zonă. În ciuda deficiențelor constatate pe segmentul dezvoltarea resursei umane, chiar și de către cei abilitați de la nivel național, acest inspector a rămas să continue seria neregulilor cu care a obișnuit și colegii inspectori și directorii și cadrele didactice, culmea, primind și girul celor care i-au constatat multele nereguli. Dar, despre neregulile din acest an școlar veți afla într- un alt articol.
Procedura de selecție a acestui Inspectorat Școlat Județean nu are nici măcar un scop precizat. După practicile anterioare și după ,,rețeta” aplicată, scopurile semnatarilor acestei proceduri sunt clare.
Nu apare nimic specificat în procedură nici în cazul vacantării unor posturi de metodist, pe parcursul anului școlar în curs din diverse motive.
În legătură cu informațiile despre profesorii mentori sau ai celor care realizează practica pedagogică, din nou, nu sunt informații pe site, chiar dacă documente s-au cerut în acest an în acest sens. Din nou, tehnica este ,,pe sub mână.” Solicitarea a fost doar pentru a se bifa acțiunea.
Un alt aspect care trebuie menționat obligatoriu și care face parte din ,,rețeta” practicată de acești reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean din nordul țării este cea a CONTESTAȚIILOR.
După ce se afișează rezultatele pe site, în maxim 2 ore se poate înregistra și contestația.
Dar, această practică a mai fost exersată și în anii precedenți. Scopul este de a nu se putea încadra cei care vor să depună contestația în cele două ore, făcând parte din cei neagreați, din cei care nu trebuie să devină metodiști ai acestui Inspectorat Școlar Județean. Și există exemple concrete de astfel de practici tot la acest Inspectorat Școlar Județean.
Cum să procedezi ca profesor candidat la acest concurs dacă în acel interval de două ore ai și ore în orarul școlii unde îți desfășori activitatea, dar trebuie să redactezi și contestația în cele două ore și să ajungi și la sediul acelui Inspectorat Școlar pentru a o înregistra?
Dar dacă acel cadru didactic locuiește în altă localitate și are nevoie de 3 ore doar pentru a parcurge drumul până la sediul acestui Inspectorat Școlar Județean de poveste?
Procedura afișată pe site și anexele acesteia nu specifică nimic despre posibilitatea de a transmite contestația online.
Ce încurajează prin aceste practici semnatarii acestor documente?
Se discută în aceste condiții de un cadru de ,,legalitate, obiectivitate și transparență a procesului de selecție”, cadru specificat în adresa Ministerului Educației?
Nepublicarea adresei Ministerului Educației din data de 22 septembrie 2022 pentru acest concurs pe site-ul Inspectoratului din zona nordică a țării, chiar dacă apare și în bibliografia probei de interviu are, se pare, și altă însemnătate.
Nici scrisoarea metodică de la un anumit nivel de învățămât emisă în 30 septembrie 2022, care are unele prevederi clarificatoare pentru anul școlar în curs nu este postată pe site-ul acestui Inspectorat Școlar Județean încă.
Scopul este tot același?
Vorba lui Niccolò Machiavelli: ,,Scopul scuză mijloacele.”
Maria Tudose