În anul școlar 2021- 2022 s-a organizat de mai multe ori concursul de directori și directori adjuncți pentru școli, grădinițe, colegii sau licee. Au fost mulți doritori, mulți participanți, dar și câștigători.
În zona de nord a țării la un Inspectorat Școlar lucrurile s-au desfășurat după aceeași ,,procedură” ca și la alte concursuri anterioare: de inspectori școlari sau de directori. Un motiv a fost și faptul că unii participanți la comisiile de concurs au organizat și alte concursuri la viața lor și cunoșteau ,,procedura.” Altul a fost că la anumite unități de învățământ trebuiau să ocupe această funcție anumite persoane. Și acest lucru s-a știut dinainte.
Unul dintre inspectorii școlari care a implementat și de data aceasta ,,procedura” este cel care și-a elaborat și procedura pentru propriul concurs (M.D.C.) în anii precedenți. Și atunci când este vorba de alții, probabil nu s-ar da înapoi de la multe activități procedurale și nu numai, având ,,expertiză.”
La unul dintre concursurile de directori organizat de acest Inspectorat Școlar din zona de nord, lucrurile au fost într-o permanentă dinamică de la o etapă la alta din moment ce s-au tot refăcut sau revizuit comisiile de concurs. Acestea au fost comisii diverse: de evaluare a unor documente, de organizare a concursului, de evaluare a probei scrise, de supraveghetori sau de soluționare a contestațiilor, etc.
Acest inspector școlar (M.D.C.) a făcut parte la o singură ediție a acestui concurs din nici mai mult, nici mai puțin decât patru comisii. Trebuie să fie un pion foarte important în acest Inspectorat Școlar din moment ce a fost nelipsit la activitatea atâtor comisii de la un singur concurs.
Dar, unul din cele mai provocatoare roluri a fost nu în aceste comisii, ci să se ocupe de acțiunea și procedura de transfer și preluare a testului standardizat și a șablonului de evaluare pentru concursul de directori și directori adjuncți de la unitățile de învățământ preuniversitar. Rolul acesta a fost cel principal. Au mai fost și alții care l-au ajutat. De toți au fost șase. Dar, și celelalte roluri se crede că și le-a jucat bine în toate comisiile, executând multe sarcini. Unele au fost și în echipă. Echipa a fost din nou lărgită. Ajutoare și sfătuitori au existat, ca de obicei. Dar, despre acestea, veți afla altă dată.
Nu bine s-au descărcat subiectele că a început și distribuția. Pentru acest aspect a fost nevoie de ajutoare din nou. Ajutor au dat în primul rând unii colegi inspectori.
Unul dintre ei, care nu apare în nicio comisie având soția candidat la un prestigios liceu din această zonă (V. C. M.) a trecut în această perioadă și pe la un hotel unde erau cazați mai mulți viitori directori care trebuiau să ia concursul de a doua zi. Hotelul era în imediata apropiere a colegiului la care s-a susținut proba scrisă. Acesta a îndeplinit rolul de ,,inspector ajutor.” A avut multiple roluri în perioada desfășurării etapelor acestui concurs, fiind și inspector de zonă: ba era într-o școală, ba în alta, ba chema la negocieri candidații, ba la ,,mici înțelegeri,” ba informa, ba dezinforma, etc.
Dintre cei care trebuiau să devină directori cu concurs ,,de peste deal” în această zonă au fost: R.M., O.L., C.A., V.A., S.P., R.P., R.M.R., etc.
Multe se pot spune despre organizarea, desfășurarea și monitorizarea acestui concurs deja, deoarece unii se pare că nu mai pot tăcea sau unora ,,le-a scăpat păsărica.”
Dar, un ultim aspect de luat în seamă a fost și modalitatea de stabilire a supraveghetorilor de la o probă a concursului, proba scrisă. A fost una tot la ,,mica înțelegere”, care nu s-a mai repetat la concursul de directori – ediția a treia, de exemplu.
Maria Tudose
Asteptam cu interes continuarea.
Speram sa ajunga “pasarica” si pe la DNA.
Nu pot sa cred! Se pare ca Maramuresul iar e campion la frauda.
Interesant! Se pare ca Maramuresul iar e campion la frauda.
Dati in vileag pe acesti impostori!
la dna cu acesti “directori “