Câțiva inspectori școlari în frunte cu fosta ,,generăleasă galbenă” de la un Inspectorat Școlar Județean din zona de nord a țării au considerat că unul dintre inspectorii școlari (K.I.G.) a făcut și face dovada cunoașterii legislației privind specificul activității desfășurate în domeniul unde este încadrat prin detașare în interesul învățământului.
Cât de bine poate cunoaște legislația acest inspector școlar dacă și când elaborează o procedură operațională aceasta nu respectă nici prevederile Codului de Control Intern Managerial (SGG nr. 600/ 2018)?
Oare de ce l-a mai invocat la documentele de referință din procedură, dacă nu sunt respectate prevederile acestuia?
Răspunsurile pot fi diverse, dar cel la care trebuie să ajungem este următorul: procedura ,,se va completa cu respectarea SGG nr. 600/ 2018 pentru anul școlar 2022- 2023.”
Interesant este că nici aceeași procedură din anul școlar precedent (2020- 2021) nu ,,a finalizat” în forma inițială, fiind puțin falsificată. Doar că atunci a fost elaborată numai de un inspector școlar (K.I.G.), un inspector școlar apreciat fiind ca un cunoscător al legislației în domeniu, chiar de către ceilalți inspectori școlari (M.D.C și F.M.) care au participat la elaborarea procedurii în cauză în anul școlar curent. Dar, sunt de acord cu aprecierile și unii superiori, ,,îngălbeniți” probabil de la atâtea nereguli realizate.
Când a cunoscut legislația acest inspector școlar?
Înainte sau după falsificarea procedurii, care, deși avea conținut diferit, și-a păstrat același număr, aceeași dată, aceeași ediție și, culmea, aceeași semnatari cu aceleași semnături.
Sau nu a modificat-o inspectorul care a elaborat-o?
Indiferent care inspector școlar a făcut-o, fapta a rămas, falsul s-a comis și calificativul acelor inspectori școlari a fost ,,foarte bine.”
Se poate numi acest lucru: ,,solidaritate de breaslă”?
Cum rămâne cu articolul 95 din Legea Educației Naționale?
Inspectoratele școlare județene CONTROLEAZĂ APLICAREA LEGISLAȚIEI.
Acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării ar trebui în primul rând să înceapă în propria ,,ogradă” să studieze și să aplice legea.
Tot conform Legii Educației Naționale cu modificările și completările ulterioare (articolul 92), evaluarea anuală a activității manageriale desfășurate de inspectorii școlari se realizează de către inspectoratul școlar, conform unei metodologii elaborate de Ministerul Educației.
În ce condiții mai poate avea un cadru didactic încredere într-un astfel de corp de inspectori școlari care au astfel de practici?
Poate ar fi mai bine să se aplice și în acest Inspectorat Școlar ceea ce spunea Benjamin Franklin: ,,Este mai ușor să previi obiceiurile proaste, decât să lupți cu ele mai târziu.”
Dacă se mai poate discuta despre PREVENȚIE.
Maria Tudose