Corpul de Control al ministrului, după cum se vede, în anumite zone este total ineficient, ceea ce înseamnă că ori este varză, ori lucrează la comandă.
A fost trimis și în nordul țării și a ajuns la niște concluzii total neobișnuite sau chiar lipsite de o oarecare coerență. Cei trimiși au încercat să rezolve lucrurile, când Inspectoratul Școlar Județean, ca actor principal în zonă nu poate acest lucru.
Ba au mai și specificat că unele aspecte nu le intră în competență. Prezența fizică a celor de sus a fost ca să arate că fac control și că arată interes.
Au constatat câteva aspecte, ignorând că au obligația să sesizeze și instituții abilitate ale statului acolo unde nu era de competența lor. Numai că pentru unele aspecte au făcut-o alții.
Chiar dacă au vrut să vadă doar câteva deficiențe la nivel de Inspectorat Școlar, lucrurile acolo au rămas la fel: unele manevre și unele practici au continuat. Iar cei trimiși de sus s-au limitat la a constata unele aspecte. La cel mai înalt nivel din zona de nord al țării, una s-a spus la discuțiile cu cei de sus și alta s-a scris într-un proces verbal, de exemplu. Și cei de sus au constatat și asta.
Și?
ATÂT.
Obiectivitate?
Eficiență?
Imparțialitate?
Sunt cuvinte potrivite pentru o acțiune de control, care apar foarte clar specificate în legislație. Dar, cu practica cum rămânem?
Cu limbajul?
Cu depășirea unor atribuții?
Cu incoerența?
Cu termenele?
Cu manevrele comune la nivel instituțional?
Dar și după limbajul folosit (lipsit de imparțialitate, care depășește sfera de atribuții a unei astfel de direcții de la acest nivel, cea de control) acei oameni sunt fie lipsiți de profesionalism, fie total subordonați unor direcții de control sau politice, care guvernează această țară, în loc să fie un corp de profesioniști și independenți în țara noastră.
Este posibil ca cei care încalcă legea și în sistemul educațional să fie trecuți cu vederea?
DA. Este posibil.
Este posibil ca cei care fac falsuri să nu se dorească a fi văzuți de cei care au astfel de atribuții?
DA. Este posibil.
Este posibil ca cei care amenință subordonații să nu fie trași deloc la răspundere?
DA. Este posibil.
Este posibil ca instigatorii și abuzatoriii să nu fie trași măcar de mânecă?
DA. Este posibil.
Este posibil ca să fie recompensate pentru anumite servicii sau activități în diferite moduri unele persoane care activează în educație?
DA. Este posibil.
Este posibil ca să se discute zece idei, spre exemplu, și doar patru să se consemneze, invocându- se motive puerile?
DA. Este posibil.
Este posibil ca un director să se comporte într-o instituție ca pe moșia lui personală, fără să suporte nicio consecință?
DA. Este posibil.
Este posibil ca tot felul de manevre și de interese să existe și în învățământ?
DA. Este posibil.
Maria Tudose