Într-un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării există inspectori școlari care nu știu în ce condiții pot preda un document unui director de școală sau nu știu copia nicio dată corectă de pe un document. Un astfel de inspector este M. F.

Când un director de școală semnează un document ar trebui să se aplice și ștampila acelei școli. Un document pe antetul unei instituții are și număr de înregistrare. Aceste aspecte țin de  ,,ABC- ul managerial”. Acest ,,ABC” se aplică și la directorii de unități de învățământ și la inspectorii școlari.

Nu poți lua în calitate de inspector școlar un document dintr-o instituție să îl predai alteia decât dacă ți se cere acest lucru de către superiori, deci există, probabil, o sarcină de serviciu sau un ordin de serviciu.

Dacă nu există acel ordin de serviciu, atunci predarea acelui document s-a realizat la sediul instituției și are măcar un număr de înregistrare notat pe documentul de predare- primire.

Dar dacă actul de predare -primire nu are număr de înregistrare nici de la instituția celui care îl predă și nici de la instituția celui care îl preia, atunci nu se cunoaște ,,ABC- ul” nici de către inspectorul școlar și nici de către director.

O altă problemă ar fi ce se predă sau ce se preia.

Un document original sau o copie a acestuia?

Pentru aceasta în primul rând trebuie să faci diferența între cele două: original și copie.

Apoi, trebuie să știi câte exemplare originale ai primit și trebuie să știi în ce condiții se predau acestea.

Și altă problemă ar fi: conținutul documentului de predare -primire.

Unii nu știu nici copia corect.

Pentru unii probabil este același lucru: IV cu VI.

Ce mai contează ordinea unor litere pe o foaie?

Iar, dacă nu erau cifre romane, atunci situația poate suna puțin altfel: interese ascunse, incompetență, neglijență, tergiversare, etc.

Dar dacă și ziua este diferită, nu doar luna?

Ghiciți?

Despre ce o fi vorba în această situație?

Se poate vorbi despre responsabilitate sau neglijență?

Despre incompetență sau competență profesională?

Despre ilegalitate sau obiectivitate?

Despre subiectivitate sau expertiză?

Sau altceva?

Dacă în documentul ce s-a predat existau anumite termene, atunci lucrurile devin din ce în ce mai clare pentru unii și mai complicate pentru alții.

Iar dacă ai uitat că ai predat un document și la câteva zile mai faci o repetiție, ce poate să însemne aceasta?

Atunci se schimbă total registrul.

Încălcarea regulilor de conduită prevăzute în codul de conduită al INSPECTORATELOR ȘCOLARE JUDEȚENE atrage răspunderea disciplinară a celor vinovaţi şi se și sancţionează conform prevederilor legale în vigoare.

Și când te gândești că acest inspector școlar se ocupă tocmai de management (și nu numai), după ce în calitate de director a redactat procese verbale de inspecție școlară în locul inspectorului de specialitate, dar a uitat sau a omis să i le dea și l-a semnat atunci când a avut loc inspecția. Sau poate nu le-a redactat în timpul inspecției și atunci situația poate fi interpretată ca fiind mai interesantă.

Dar, printre atribuțiile din fișa postului, conform REGULAMENTULUI DE FUNCȚIONARE A INSPECTORATELOR ȘCOLARE JUDEȚENE, se află și cea de consiliere a conducerii unităţilor şcolare din subordine pe probleme de management în primul rând.

Unii directori din această zonă, (unul- este un fost inspector școlar, culmea, tot pe management) care falsifică diferite tipuri de documente, care fac erori, care se ocupă de abuzuri și instigări, care încălcă în formă continuă legislația, care evaluează cadrele didactice după ureche, nu după metodologie, care greșesc în acordarea continuității pe post, care nu respectă termenele din calendarele ordinelor de ministru, etc. au beneficiat oare sau nu au beneficiat de consiliere din partea unui inspector de management?

Erori s-au descoperit multiple în zona de nord (recunoscute și consemnate de către cei abilitați): ale managementului instituțional și implicit ale Inspectoratului Școlar Județean. În ciuda acestui fapt, lucrurile au rămas la forma constatativă deocamdată.

Există și recomandări de monitorizare și consiliere corespunzătoare din partea Inspectoratului Școlar Județean.

Dar cine să realizeze aceste activități?

Cei care au fost acuzați de superficialitate și nerespectarea atribuțiilor date prin Ordin de Ministru?

Cei care nu știu în ce condiții se poate preda un document?

Un director consiliat de un inspector cu atribuții pe management ar ști măcar că are în fișa postului sarcina de a realiza el însuși fișa postului pentru subordonați și apoi ar ști ce ar trebui să conțină o fișa a postului pentru un cadru didactic. Sau ar ști numărul de ore de predare pe săptămână de către subordonați. Sau ar ști când să o înregistreze ca document într-un registru.

Dar, poate nu toți inspectorii pentru management instituțional consiliază directorii, chiar dacă, conform atribuțiilor funcției pentru care primesc lună de lună salariu ar trebui să facă și astfel de activități. Un motiv poate fi: alte preocupări, alte activități, unele suprapuse cu cele din programul de inspector școlar, pentru care se încasează alți bani de unii (formări, proiecte, etc.)  

Poate inspectorii școlari ar trebui să fie solicitați să facă consiliere chiar de către directori.

Poate unii inspectori se limitează doar să fie sfătuitori.

Sfaturi bune?

Sfaturi rele?

În unele situații, se pare că vor decide alții, deoarece cei care puteau îndrepta lucrurile poate nu au vrut, poate nu au putut, poate nu li s-a dat voie, poate s-au gândit că merge și așa, poate au tergiversat, poate au ascuns unele aspecte, poate au omis să se documenteze, poate au făcut fel de fel de manevre, chiar semnând unele documente, etc.

Inspectoratele Școlare Județene realizează și evaluarea anuală a activității manageriale desfășurate de directorii și directorii adjuncți din unitățile de învățământ preuniversitar și a inspectorilor școlari, conform metodologiilor elaborate de Ministerul Educației.

Sperăm că unele au fost sau vor fi motivate la fel cum au trebuit să fie și eliberările din funcțiile de director/ director adjunct sau ca și alte activități legate de concursurile organizate pentru a se respecta unele prevederi legate și de imparțialitate și de eficiență și de legalitate.

Partidele politice vin și pleacă de la conducere, alianțele se schimbă, culorile se amestecă sau ,,se ceartă,” prieteniile se uită, prietenii mai și trădează, iar unele persoane nu rămân toată viața subordonate.

Iar ,,adevarul nu poate fi schimbat, răutatea îl poate ataca, ignoranța poate râde de el, dar, în final, el continuă să existe.” (Winston Churchill)

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *