În domeniul educațional există unele examene și concursuri naționale. Altele sunt județene sau locale. În organizarea acestora sunt implicate cadrele didactice. Astfel se constituie tot felul de comisii: comisii de concurs, comisii de evaluare, comisii de contestații, comisii de înscriere, comisii de organizare și realizare a probelor scrise, a probelor practice, etc. Unele cadre didactice au rol de președinți, altele de secretari, altele sunt membri, altele monitorizează audio- video, altele au rol de asistenți, etc.
Exemple de astfel de examene și concursuri în învățământul românesc sunt multiple: de titularizare, de definitivat, de directori, de bacalaureat, de evaluare națională, etc.
Pentru reglemantarea activităților din aceste comisii există și ordine de ministru care aduc specificații, inclusiv pentru plata persoanelor participante.
Dar, activitățile din aceste comisii sunt răsplătite și la alte concursuri tot din învățământ. Un exemplu poate fi concursul de gradații de merit.
Cine are acces în aceste comisii?
Care sunt criteriile de selecție ale cadrelor didactice în aceste comisii?
Există prevederi în ordinele de ministru?
Există proceduri specifice în fiecare județ?
Se respectă acestea, dacă există?
Sunt publice aceste proceduri?
Se poate discuta de o anumită clientelă a acestor comisii?
Au un anumit ,,profil” unele cadre didactice care se regăsesc în aceste comisii?
Sunt unele cadre didactice ,,recompensate” pentru anumite activități prin promovarea în aceste comisii?
În afară de responsabilitate și de bani despre ce se mai poate vorbi când se face selecția acestor persoane?
Ce interese există?
De ce nu există transparență totală?
Cine face selecția acestor cadre didactice pentru aceste comisii?
Cine și cui fură căciula?
Cine are de câștigat?
Cine are de pierdut prin promovarea unora sau după anumite interese?
Așa se fac lucrurile la noi?
Pentru că unii trebuie să ia anumite examene sau concursuri.
Acestea sunt doar câteva întrebări pe care și le poate pune orice locuitor al acestei țări și dacă este cadru didactic, deci face parte din sistemul de învățământ și dacă este părinte sau elev, deci este beneficiar al educației, dar și dacă este un simplu observator obiectiv la ,,scena activităților din învățământul românesc,” un ,,drum larg deschis spre corupție”, un bulevard.
Unele cadre didactice nu au ajuns niciodată în astfel de comisii. Altele după ce au participat, nu mai doresc să facă parte din astfel de comisii. Altele sunt victime colaterale. Altele sunt în toate comisiile: și de la concursul de titularizare și de la concursul de directori și de la examenul de bacalaureat, etc. Doar interese. Grupuri de interese.
Se distruge țara și viitorul copiilor noștri.
Când pleacă tinerii din țară, oamenii educați și specialiștii pentru că nu mai cred în viitorul de aici este colaps. GAME OVER.
Acestea sunt roadele numirilor politice. Nedreptăți în lanț și bătaie de joc la adresa educației și a acestui popor.
La un Inspectorat Școlar din nordul țării unii se înscriu pentru a face parte din aceste comisii și alții reușesc fără măcar a se înscrie la recentul examen de bacalaureat mult trâmbițat de aproape toată presa, chiar dacă a existat procedură de selecție și instruire a resursei umane implicate în examenele și concursurile naționale și județene pentru anul școlar în curs.
Un simplu exemplu de un astfel de director (G.I.T.) promovat în comisia de bacalaureat în nordul țării este unul care se crede mai presus și de ordinele de ministru: își face propriile reguli, neținând cont nici de calendarele date prin ordin de ministru. Ba le mai și supune aprobării în consiliu de administrație.
Dar și titularizarea este un concurs național și definitivatul este un examen național. Dar pentru acestea la același Inspectorat Școlar din nordul țării nu s-a mai aplicat aceeași procedură de selecție și instruire a resursei umane nici măcar de formă sau pentru supravegherea candidaților. Doar unii au avut acces în aceste comisii. Dar, același lucru s-a întâmplat și la concursurile de directori din acest an școlar în această zonă de nord.
Cine a supravegheat, de exemplu, la probele scrise?
Cine a avut informația?
După ce criterii s-au selectat membrii din comisiile județene pentru concursurile de directori de la acest Inspectorat Școlar?
Promisiunile din campaniile electorale sunt uitate. Roșiii aflați cândva în opoziție nu fac nimic din ce au criticat atunci.
Nu pot?
Nu sunt lăsați?
Roșiii au spus în fața țării că vor lua măsuri pentru oameni. Ca să se țină de cuvânt trebuie ori să îi oblige pe parteneri ori să iasă de la guvernare și să îi lase cu toate problemele care sunt în toate domeniile, nu doar în educație.
Sau discutăm și de unele șantaje indirecte ale galbenilor?
Lipsa transparenței înseamnă corupție.
Ce ne dorim?
Meritocrație sau slugărnicie?
Profesionalism sau interese?
Competență sau corupție?
Aranjamente mafiote sau promovarea valorilor?
Cultură sau mediocritate?
Vestul cântă și România dansează.
,,Nu există compromis atunci când este vorba despre corupţie. Trebuie să luptăm împotriva sa.” (A. K. Antony)
Maria Tudose