Gradațiile de merit se acordă an de an în baza unei metodologii și a unor criterii personalului didactic de predare și de conducere și personalului didactic auxiliar din învățământul preuniversitar. Numărul maxim de gradaţii de merit care pot fi acordate se calculează prin aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice, de îndrumare și control și auxiliare, conform programului EduSal, la nivelul fiecărui judeţ
Pentru înscrierea la concursul pentru acordarea gradaţiei de merit participanții trebuie să aibă minim 5 ani vechime, calificativul ,,FOARTE BINE” în fiecare an școlar din perioada evaluată, performanță în activitatea didactică, cuantificată în rezultatele copiilor, inovare didactică, prevenirea și combaterea abandonului, integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale, etc.
La fiecare concurs există și candidați abonați. Analizând listele cu cei admiși în anii anteriori fiecare se poate gândi cui îi vine rândul în fiecare an pentru a solicita și a primi gradație de merit.
Ceea ce nu apare în criteriile date de Ministerul Educației prin ordin de ministru sunt și alte aspecte care ar merita menționate.
Un exemplu de candidat (P.C.) la un astfel de concurs este unul care participă în comisii la concursurile de director: 2016, 2021, un fost director de ,,cursă scurtă” detașat în interesul învățământului care a reușit să ,,se remarce” în acea perioadă (care va fi, de asemenea, evaluată în acest an la concursul de gradații de merit) prin necunoașterea, nerespectarea și neaplicarea prevederilor unor metodologii, prin convocarea personalului pentru o ședință în baza unei metodologii, care nu avea legătură cu tematica ședinței, prin ignorarea tuturor copiilor dintr-o instituție de învățământ la o ,,oră de vârf” pentru o întâlnire ,,de evaluare de etapă” a directorilor din acel an școlar cu prezența a patru inspectori școlari, unii încă pe val (H. F.), altora nu le permiteau nici studiile să fie inspectori școlari în acea perioadă (T.A.).
După ce -ai plâns la toate colțurile cât este de greu să fii director (P.C.) și după ce ai avut ocazia să demonstrezi abilitățile manageriale printr- o detașare pe funcție de conducere ÎN INTERESUL ÎNVĂȚĂMÂNTULUI, ajungi să fii președintele unei comisii de control intern managerial la un alt director. Discutând în termenii specifici acestei comisii, care ar fi unul dintre riscurile identificate și notat în Registrul Riscurilor în această situație ?
Un răspuns posibil: punctarea în cadrul concursului de gradații de merit și a acestei decizii.
Una din activitățile desfășurate în calitate de președinte a acestei comisii a fost cea de realizare a unor proceduri, printre care și cea de inventariere și de casare într-o unitate de învățământ unde a existat nu doar o ștampilă rotundă, ci și o copie a aceseia, neștiind nici până la această dată din ordinul cui s-a făcut.
Dar meritele pentru această persoană (P.C.) sunt multiple: prezența în Consiliul Consultativ frecvent, fără a exista în niciun an o decizie pe site-ul Inspectoratului Școlar de unde aparține ca și la alte discipline o decizie în baza unui regulament de organizare și funcționare a unui Consiliu Consultativ la nivelul disciplinelor de studiu, aprobat de Consiliul de Administrație al acelui Inspectorat Școlar, o decizie măcar cu componența nominală, deoarece atribuțiile acestor persoane se știu și cele stipulate în legislație și cele exersate an de an, deoarece după ce se exersează nu se pot abține și se mai și laudă.
Persoanele, tematica, programul, calendarul, rezultatele acestor Consilii Consultative nu trebuie, după crezul unor inspectori școlari, să fie cunoscute decât de către cei implicați an de an în astfel de consilii și activități.
Lipsa transparenței pe acest segment are legătură foarte mare și cu acest concurs de acordare a gradațiilor de merit, care duce în cele din urmă și la o recompensă.
O altă sarcină a Consiliilor Consultative la nivelul fiecărui Inspectorat Școlar a fost și aprobarea Resurselor Educaționale Deschise an de an, resurse care, culmea se și evaluează la concursul de gradații de merit și care, spre marele ghinion al unora au fost pe site pentru a se vedea dacă într-adevăr sunt astfel de resurse, dacă se respectă prevederile procedurii județului, calendarul și alte aspecte stipulate în legislație unitar măcar la nivelul unui Inspectorat Școlar Județean.
Schimbarea unor inspectori școlari a dus și la schimbarea unor membri ai acestor consilii consultative, la schimbarea registrului consiliilor consultative și acesta dacă a existat, practicile fiind diferite de la an la an, de la o disciplină la alta, chiar dacă Regulamentul acestor Consilii Consultative este același pentru toate disciplinele într-un an școlar.
Ar mai fi de adăugat și bine de amintit că au fost ani școlari în care s-a realizat un astfel de Consiliu Consultativ și pe etnie, nu doar pe disciplină, tot la nivelul Inspectoratului Școlar dintr-o zonă de nord a țării.
Activitatea în aceste Consilii Consultative este una care se punctează la aceste concursuri de gradație de merit. Și membrii acestor Consilii Consultative sunt cei care evaluează dosarele depuse la concursul de gradații de merit.
În mandatul unor inspectori școlari, care răspundeau și de alternativele educaționale s- au desfășurat pe bani și unele module de formare, pentru care nu s-a primit măcar o adeverință în acea perioadă. Dar și în acest an școlar se continuă seria unor formări, inclusiv a unor persoane care nu au nicio diplomă că sunt licențiate pentru a-și desfășura activitatea în învățământ, dar se specializează înainte prin cursuri de formare, care le permit apoi ocuparea unor locuri la concursul unic de titularizare. Și activitatea de formator este una care se recompensează printr-un anumit punctaj în cadrul concursului de gradație de merit.
Ce mai poate recomanda un cadru didactic, de exemplu, la un concurs de gradații de merit, chiar dacă recomandarea consiliului profesoral s-a scos din metodologia actuală de acordare a gradațiilor de merit ?
Activitatea desfășurată ca ,,scribalău” în unele consilii (P.C.), unde s-au practicat ,,îndreptările de erori materiale” sau ,,eratele”, aspecte nespecificate în ordinele de minsitru în vigoare, care reglementează activitatea din acele consilii, dar practicate pentru a justifica falsurile chiar din hotărârile de consiliu de administrație apărute și pe site-ul unității de învățământ, dar și unele răzbunări.
Dar și activitatea cu copii este demnă de luat în seamă, de aceea din comitetul de părinți fac parte membrii familiei, ajunși și în consiliul de administrație al unității de învățământ, deși unele lucruri nu sunt publice, chiar dacă ordinele de ministru specifică acest lucru. Și poate de aceea sumele cerute pentru cadoul de final de an școlar pentru cadrul didactic aspirant la o recompensă și în cadrul concursului de gradație de merit părinților pornesc de la o anumită sumă în sus.
Dincolo de alte practici cu copiii, apelativul folosit de nenumărate ori pe zi este: ,,EXTRAORDINAR!”
Dar sunt și alți pretendenți la o gradație de merit (V.M. și S.A.), cu tot felul de practici în alte comisii de această dată. Una dintre ele ar fi cea de cercetare disciplinară. Dovezile sunt de această dată, copii ale unor procese verbale și chestionare, care dovedesc nici mai mult nici mai puțin decât FALSUL, care trebuie ,,recompensat” până la urmă, dar se va vedea exact forma.
După cunoștințele unora poți să fii în același timp și reclamant, dar și ,,cercetător” obiectiv, detașat și neutru a aspectelor pe care le reclami. Pentru unii doritori (V. M.) de o recompensă la concursul de gradații de merit este posibil orice, ajungând chiar și la rolul de instigator, amenințând și unele cadre didactice în timpul serviciului, acțiune care oricum a trecut necercetată de unii deocamdată pentru că își permit încă.
Dacă la un început de aprilie (din anii școlari care intră la evaluare în cadrul concursului de gradație de merit din acest an școlar) s-a realizat un proces verbal de casare semnat chiar de către un aspirant la premiul de la concursul de gradații de merit (V.M.), de ce acest proces verbal s-a înregistrat la registratura unității de învățământ la aproape o lună de la data realizării?
Un posibil răspuns ar fi: distrugerea și casarea unei ștampile rotunde, dar și a copiei acesteia, fără a se cerceta cine a realizat-o și din comanda cui.
Dar și activitatea în comisia de evaluare a calității este punctată la concursul de gradație de merit, chiar dacă în anul respectiv unitatea nu a avut nici măcar raport de autoevaluare internă, iar aspiranta (V.M.) și-a exersat atribuțiile date prin decizie și în această comisie importantă la nivelul unei unități de învățământ.
După ce ai purtat o ținută de doliu, protestând în timpul PANDEMIEI în fața unui Inspectorat Școlar Județean (V.M.) în timpul serviciului, fără a figura în concediu de odihnă, cu acordul generalului din acea perioadă, având tăiate orele respective din condica de prezență, scoasă din uz imediat pentru a se putea mușamaliza acest aspect, nici nu se pune problema să nu existe șansă de câștig la concursul de gradație de merit.
Dar și alte merite sunt demne de luat în seamă pentru unii aspiranți la recompense în concursuri județene de gradație de merit: a mânca din mâncarea copiilor, a vorbi la telefon minute în șir în timpul activității cu copiii și mai ales a- ți demonstra abilitățile de bun dascăl, care nu știe scrie corect nici ortogramele (care se învață în clasa a III -a) strigând la copii, sub diferite pretexte, pe care nu le mai cred nici părinții.
Cu toate acestea, fișa postului s-a semnat în câte forme a dorit conducărorul instituției de către acești aspiranți, chiar dacă nu respecta nici măcar indicațiile generale date în fișa cadru din ordinul de ministru specific. Dar, au fost ani în care s-a semnat doar în luna august pentru anul școlar care tocmai se termina, an școlar care, de asemenea, intră în evaluare la concursul de gradații de merit desfășurat în acest an școlar.
Maria Tudose