În anul 2018 un Inspectorat Școlar Județean din nordul țării scotea la concurs un post contractual vacant de execuție pe perioadă nedeterminată de CONSILIER JURIDIC II (S) în cadrul compartimentului juridic.
În anul 2022 aceeași instituție scoate la concurs un post contractual vacant de execuție pe perioadă nedeterminată de CONSILIER JURIDIC I (S) în cadrul compartimentului juridic.
În luna martie 2022 pe site-ul oficial al acestei instituții județene apar veniturile brute realizate de către personalul din aparatul propriu conform articolului 53 din Legea 153 / 2017 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. În această listă cu venituri apare funcția de CONSILIER JURIDIC II (S). Lista este semnată atât de către șefa de la compartimentul salarizare, cât și de către șefa instituției județene.
Anunțul acestei instituții pentru concursul de consilier juridic din data de 16 ianuarie 2018 a fost semnat de către inspectorul școlar general, un inspector școlar general adjunct și CONSILIERUL JURIDIC de la acea dată, care a fost unul din candidații la concurs și câștigătorul concursului.
Anunțul acestei instituții din data de 22 martie 2022 a fost semnat doar de către inspectorul școlar general și de către un inspector școlar general adjunct. Pe nicio hotărâre de consiliu de administrație (afișată pe site -ul oficial în anul școlar curent) a acestei instituții nu apare aprobarea organizării acestui concurs. Hotărârile de consiliu de administrație se semnează și de către consilierul juridic al instituției. Dar nici aprobarea promovării în grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual plătit din fonduri publice din această instituție nu este aprobată prin hotărâre de consiliu de administrație.
Atât comisia de concurs, cât și comisia de soluționare a contestațiilor se constituie prin act administrativ până la data publicării anunțului.
În nicio hotărâre de consiliu de administrație a acestei instituții în acest an școlar nu apar aprobate aceste comisii.
O parte din atribuțiile funcției de consilier juridic pentru o astfel de instituție sunt: acordarea vizei de legalitate pentru actele cu caracter juridic ale instituției, semnarea tuturor deciziilor emise, întocmirea, actualizarea și gestionarea procedurilor activităților desfășurate la nivelul compartimentului.
Condițiile generale pentru concursul de consilier juridic sunt aceleași și la concursul din 2018 și la cel din 2022.
Dar condițiile specifice diferă. În 2018 erau trei astfel de condiții: studii superioare cu licență în domeniul juridic, cunoștințe de utilizare și operare P.C. și vechimea în specialitatea studiilor- minim 5 ani. În 2022 sunt doar două condiții: studii superioare cu licență în domeniul juridic și vechimea în specialitatea studiilor- minim 5 ani.
În legătură cu vechimea în specialitatea studiilor, lucrurile sunt îndoielnice pentru un candidat declarat admis în urma selecției dosarelor de înscriere din 2022. În procesul verbal din 31 ianuarie 2018 a Curții de Apel Cluj pentru ocuparea funcției de grefier, unul dintre candidații din anul 2022 la acest concurs (V.D.S.) avea media finală la proba scrisă sub 4 (patru). Iar pentru a fi declarați admiși candidații trebuiau: să obțină cel puțin nota 5 la fiecare materie de concurs, cel puțin media 6 (șase), să îndeplinească condiția privind buna reputație și să fie apți din punct de vedere medical.
Condiţiile specifice (la un astfel de concurs) pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care participă la concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se stabilesc, pe baza fişei postului.
Bibliografia din anul 2018 cuprindea 15 legi, regulamente, ordine de ministru, etc, cea din 2022 cuprinde doar 9. Bibliografia se aprobă de către conducătorul instituției care organizează concursul.
Există două persoane (B.D și C. D.E.) care apar atât în comisia de contestații pentru concursul din 2018, cât și în comisia de concurs din 2022.
Pentru concursul din 2018 s-a depus o plângere penală.
Concursul s-a organizat și în 2018 și se organizează și în 2022 în baza H.G. 286/ 2011. Conform acestei hotărâri de guvern: membrii comisiei de concurs ori ai comisiei de soluţionare a contestaţiilor, oricare dintre candidaţi sau orice persoană interesată pot sesiza conducătorul instituției publice care organizează concursul despre nerespectarea prevederilor legale privind organizarea şi desfăşurarea concursului.
O întrebare care frământă mulți dascăli din această zonă a țării de când au văzut rezultatele cu persoanele selectate în urma selecției de dosare pentru acest concurs este:
CE ÎNSEAMNĂ O BUNĂ REPUTAȚIE PENTRU UN CONSILIER JURIDIC LA O INSTITUȚIE JUDEȚEANĂ CARE SE OCUPĂ DE EDUCAȚIE ?
- O persoană care să facă scandal și să agreseze un fost director (P.I. ) de la o școală de prestigiu din zonă?
În 21 mai 2021 șefa unui sindicat important din această zonă a țării a ieșit cu un comunicat prin care condamna violența de orice fel și până la finalizarea anchetei de către organele abilitate era de părere că astfel de persoane care nu fac cinste sistemului educațional ar trebui suspendate din funcție.
Ei bine, șefa instituției unde își desfășoară activitatea a fost de altă părere, activitatea nu s-a suspendat, ajungând până la organizarea concursului din anul curent al cărui candidat este această persoană.
- O persoană care să se implice în toate lucrurile unei instituții de învățământ, instigând cadrele didactice la acte de hărțuire și discriminare ?
- O persoană care a fost prezentă și pe grupuri interne de comunicarea ale cadrelor didactice ale unităților de educație din județ, unde a folosit afirmații nedemne de un consilier juridic, cu acordul directorului instituției, cu știința inspectorului de zonă, de specialitate și a inspectorului școlar general care nu a luat nicio atitudine în acest sens?
- O persoană care are acțiuni publice în forrmă continua de discreditare a dascălilor ?
- O persoană care amenință actuali directori chiar și prin telefon?
- O persoană care face abuzuri și ilegalități?
- O persoană care are un comportament, un limbaj și o atitudine care nu sunt specifice nici funcției, nici instituției pe care o reprezintă, instituție care are legătură cu educația?
- O persoană care oferă și poate va oferi consiliere juridică directorilor de unități de învățământ având o atitudine pe față și în formă continuă împotriva dascălilor ?
La aceste întrebări și la multe altele ar trebui să răspundă în primul rând conducătorul instituției care tolerează astfel de comportamente.
O parte din prevederile articolelor din legile, regulamentele și codul de conduită pe care ar trebui să le respecte un consilier juridic sunt:
Corectitudinea şi integritatea morală atât în timpul serviciului cât şi în afara acestuia.
Respectarea principiilor se impune chiar şi în afara exercitării activităţii profesionale, consilierul juridic fiind obligat să se abţină de la săvârşirea de fapte ilegale sau contrare DISPOZITIILOR STATUTARE ALE ASOCIATIEI PROFESIONALE din care face parte, de natură a aduce atingere principiilor fundamentale, ordinii publice şi BUNELOR MORAVURI SAU DEMNITATII PROFESIEI DE CONSILIER JURIDIC.
Consilierul juridic trebuie să promoveze prin comportamentul său în orice circumstanţe O IMAGINE FAVORABILA PROFESIEI SALE.
Formarea imaginii profesiei de consilier este REZULTATUL EFORTULUI COMUN AL TUTUROR REPREZENTANȚILOR PROFESIEI DE CONSILIER JURIDIC.
NERESPECTAREA NORMELOR DEONTOLOGICE ATRAGE RĂSPUNDEREA CONSILIERULUI JURIDIC.
Faptele, comportamentul, atitudinea și limbajul unuia dintre candidații la acest concurs sunt evidente pentru toată lumea.
Vor fi și pentru șeful instituției care organizează acest concurs?
Face cinste acest candidat profesiei de consilier juridic într-o instituție județeană care se ocupă de EDUCAȚIE?
Maria Tudose