La o probă scrisă a unui concurs este nevoie cu siguranță și de supraveghetori.
Cine ar putea fi acești supraveghetori?
De unde să știe persoanele interesate de această activitate?
Ar trebui această informație să ajungă în toate unitățile de învățământ, dacă este vorba de un concurs în domeniul educației sau nu?
Oare de unde au avut această informație cei care s-au înscris pentru a fi supraveghetori la un concurs?
Ce ,,condiții” trebuie să îndeplinească aceste persoane, dacă nu au avut acces la această informație decât unii?
Acestea sunt doar câteva întrebări firești pe care și le -ar putea pune orice persoană. Dar, pentru concursul de directori din luna februarie 2022 în urbea noastră a apărut public numai anunțul cu tragerea la sorţi a acestor supraveghetori. Etapa anterioară a fost doar pentru unii.
Printre inspecții școlare și proiecte de încadrare în această perioadă au loc și alte activități la nivel educațional zonal.
Un exemplu ar fi unele întâlniri zonale între reprezentanți ai ISJ- lui din urbea noastră și directori ai unităților de învățământ pe tematica evaluării naționale. Numai că unii directori nu au fost invitați la aceste întâlniri. Dar culmea, școala pe care o reprezintă a făcut subiectul unor discuții. Reprezentanți ai aceluiași Inspectorat Școlar Județean spun la aceste întâlniri că unele școli ar merita desființate și unor elevi să nu li se permită participarea la evaluarea națională decât dacă sunt în stare să promoveze acest examen, iar când ajung în acele școli unii inspectori școlari spun că toți elevii clasei a VIII -a trebuie să se prezinte la acest examen național. Dar, nu este prima dată când se discută de o dublă măsură aplicată de unii inspectori școlari din urbea noastră.
Greu și cu comunicarea la anumite niveluri. Sunt directori care nu aplică corect legislația privind constituirea consiliilor de administrație a unităților de învățământ. Unii nu cunosc această legislație, alții nu știu pașii de constituire a consiliului de administrație, alții nu respectă procedura dată de ISJ, etc. Cert este că cei care trebuie să își asume respectarea prevederilor legale privind constituirea consiliilor de administrație a unităților de învățământ de stat sunt, până la urmă, directorii, președinții acestor consilii.
Ce se întâmplă oare dacă acești directori declară în scris că aceste consilii de administrație sunt constituite corect și funcționează corect, iar la un control corect se constată contrariul?
Sunt unii directori care oricâte nereguli fac, nu cred că li se poate întâmpla ceva. Ba se cred și profesioniști, unii susținând că și superiorii îi consideră la fel.
Poate câteva exemple ar fi edificatoare: un director a ajuns să fie și cu concurs (C.A.M.), chiar dacă a înscris fictiv zeci de copii în cadrul școlii, după care s-a primit și finanțare. Sau, mai grav, a obligat dascăli din acea școală să treacă note în cataloage și să promoveze unii copii care nu au trecut pe la școală. Și nu este singurul. Acolo unde este vorba de proiecte și de finanțări, lucrurile sunt mai grave. Dar, toate la timpul lor.
Ce spun părinții oare despre acești directori?
Dar despre acei directori care sunt învoiți doar de inspectorii de zonă când au de ,,rezolvat” anumite lucruri, ce spun cadrele didactice sau părinții cu care se întâlnesc în timpul programului de serviciu în anumite locuri?
Înlocuirea directorilor se face în anumite condiții, de anumite persoane, cu respectarea unor reglementări legale și completarea unor formulare, care, la rândul lor, trebuie aprobate.
Există bineînțeles și directori care nu știu ce formulare trebuie să completeze, dar și inspectori școlari de zonă (K. I.), care, nici la cerere, nu le știu spune directorilor condițiile în care pot părăsi instituția sau persoanele care îi pot înlocui la nevoie.
Nu lipsesc din urbea noastră nici directorii care practică abuzul și au ajuns să instige și subalternii să facă abuz. Aceștia sunt directori protejați, deoarece oricâte abuzuri au făcut, încă nu li s-a întâmplat nimic. Și atunci se cred invincibili (G.I.T.).
Toate acestea datorită unei ,,generălese,” care a ajuns să streseze subordonații din ISJ – ul din urbea noastră prin ilegalitățile făcute și pentru care unii așteaptă să plece.
O ,,generăleasă” care are o ,,temă” importantă în perioada imediat următoare. Iar, dacă nu o poate face, va părăsi, împreună cu mulți alții ,,barca” acestui ISJ, care ia apă de mult timp și mai are puțin până se scufundă.
Un spectacol ieftin, cu o regie slabă, cu miză națională, sub privirile publicului dornic de schimbare, deoarece a obosit de atâtea forme fără fond.
Maria Tudose