Unele Inspectorate Școlare Județene au elaborat fișa postului pentru directori și directori adjuncți în funcție de nivelul de învățământ.
Inspectoratul Școlar din urbea noastră a realizat aceeași fișă a postului pentru toate categoriile de directori. Dar, în schimb, în procedura de evaluare a acestor directori a specificat că pot introduce: ,,noi criterii de performanţă, punctajele din fișa de auto/evaluare fiind realocate în funcție de specificul unității de învățământ: nivel de învățământ, filieră, învățământ special, alternative educaționale”. Și atunci care poate fi nivelul de competență al ,,elaboratorilor”, ,,verificatorilor” sau ,,avizatorilor” unei astfel de proceduri, dacă nu înțeleg că între cele 2 fișe: fișa postului și fișa de auto/ evaluare trebuie să existe legătură?
Inspectoratele Școlare Județene realizează fișele postului pentru directori și directorii adjuncți. Iar directorii realizează fișa postului pentru fiecare categorie de angajați din subordine.
Dar nu doar în Inspectoratul Școlar din această zonă stau lucrurile așa. Există și în rândul directorilor situații și situații. Unii directori nici nu știu ce atribuții au, alții deleagă această atribuție unor comisii și apoi dau vina pe membrii acelei comisii, alții uită să facă fișa postului subordonaților, alții o fac fără a ține cont de prevederile legislative, etc.
Un director agreat, susținut și promovat de către actuala conducere a Inspectoratului Școlar din urbea noastră (S.P.M.) nici nu a știut că are această atribuție, astfel încât s-a ajuns ca subalternul (fost director) să solicite acest lucru.
Un alt director (S.B.) agreat și susținut de către actuala conducere a acestui inspectorat nu a știut că s-a schimbat ordinul de ministru pe acest segment, uitând de atribuțiile unui profesor desfășurate în timplul activității on- line, necunoscând studiile subordonaților sau responsabilitățile din anumite comisii. Sunt ordine de ministru care cuprind prevederi privind desfăşurarea activităţilor didactice prin intermediul tehnologiei şi al internetului, precum şi pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.
Dar, astfel de directori există la școli, la grădinițe, la licee sau colegii, în mediul rural sau urban, la munte sau în centru în zona noastră.
Un alt exemplu ar fi cel a unui director (G.I.T.) care an de an greșește și nu reușește să învețe din greșeli. Greșelile sunt multiple: falsuri (de fișe sau hotărâri), neconcordanță între contractul de muncă și fișa postului, studiile subordonaților din fișa postului diferite față de cele din dosarul personal, elementele de competență specifice atribuțiilor diferite față de cele date prin fișa cadru prin ordin de ministru, director adjunct inexistent în realitate, dar existent în fișa postului, etc.
Există și un director (B.M) care are în subordine profesori care își desfășoară activitatea la diferite niveluri și nu au fișele postului operaționalizate pe nivel.
Și exemplele ar putea continua. Poate că încă un exemplu se mai poate da: un director care nu a operaționalizat fișa cadru dată prin ordin de ministru (P.L.).
Dacă unii directori nu știu nici măcar numărul de ore de sarcini de serviciu sau ce activități trebuie să desfășoare un dascăl conform Legii Educației Naționale, dubiile în ceea ce privește notele de la concursul de directori sunt din ce în ce mai mari.
Directorii trebuie să respecte principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii. Dispozițiile date de director cu caracter obligatoriu trebuie să fie sub rezerva legalității. Detalierea sau precizarea atribuțiilor și a responsabilităților este obligatorie, de aceea o fișă a postului trebuie să fie completă și corectă. Un salariat este obligat să îndeplinească dispozițiile superiorilor numai în măsura în care acestea sunt legale. Unele formulări din fișa postului pot constitui chiar motiv de amendare a angajatorului.
Analizând hotărârile consiliilor de administrație ale unor unități de învățământ din urbea noastră se poate constata simplu că mulți directori, care au și concursul promovat nu au aprobată deloc fişa postului operaţionalizată, care se revizuieşte anual, ceea ce spune multe despre competența acestor directori și cunoștințele legislative pe care le au.
Iar despre corelarea între documentele manageriale nici nu poate fi vorba, poate de aceea directorii care au promovat concursul și se află și acum în funcție nu și-au prezentat subordonaților deloc strategia câștigătoare de la concursul de directori.
Respectarea legislației muncii nu este opțională, ci obligatorie pentru toți directorii. Există directori numiți prin detașare în interesul învățământului de 2 ori într-un an (S.B.) de același Inspectorat Școlar și care nu au comunicat angajaților deloc decizii de salarizare sau acte adiționale. Emițându-se un ordin de ministru în baza căruia trebuiau actualizate toate tranșele vechi înghețate, conducerile unităților de învățământ erau obligate să comunice angajaților actele adiționale înaintea modificării salariale. Dar, nu este un caz singular, din nefericire (G.I.T.).
Afișarea hotărârilor consiliului de administrație pe site-ul oficial al unității de învățământ este obligatorie prin ordin de ministru. Nici un director de unitate de învățământ de stat care este președintele consiliului de administrație nu este mai presus de lege ca să își permită să nu le afișeze deloc (P.I., C.F.) sau doar pe unele (G.M.C.). Ordinul de ministru nu prevede excepții. Iar conținutul acestor hotărâri este important, mai ales când sunt pe masa justiției. Se poate ca și la mijlocul lunii octombrie 2021 să mai fie invocat un ordin de ministru abrogat și să mai iei și hotărâri în baza lui (M.C.) ? Există și la ora actuală școli fără site oficial sau cu site neactualizat din 2015 și se mai miră de ce le pleacă copiii din școală.
De respectarea legislației într-o unitate de învățământ răspunde directorul. Care directori agreați, susținuți și promovați de ,,culoare” vor răspunde pentru unele lucruri vizibile ?
Una din probele avute la concursul de directori a fost și cea de testare a abilităților digitale. Despre competențele în domeniul legislativ sau managerial se pot spune multe doar accesând conținutul unor documente de pe site- urile unităților de învățământ pe care le ,,păstoresc”, dacă acestea există bineînțeles.
Pentru unii directori respectarea legii este facultativă. Iar dacă este și cu acordul șefilor, cred că lucrurile sunt în regulă. Dar și unii și alții trebuie să se gândească că, ceea ce scriu, semnează, decid sau hotărăsc arată nivelul de pregătire profesională și managerială.
Maria Tudose
Observatiile din articol sunt foarte corecte.
Daca ne oprim la fisa de autoevaluare , prin libertatea managerilor de a introduce punctaje pentru anumite criterii , de exemplu : daca esti sef de ..
, daca faci parte din nu stiu ce comisii prin inspectorate, ….fiind evident faptul ca nu toata lumea este sef sau membri intr-o comisie cu 5 membrii ,din inspectorat din punctul meu de vedere se accepta abuzurile si se sustine coruptia.
Anumite munci care ar trebui platite sunt convertite in puncte pentru unii.
Omul onest pierde din start 15 puncte pe o astfel de fisa.