Un fost director din zona de nord a țării (R. M.) a delegat atribuțiile pentru o anumită perioadă unui alt director intermediar (A. F.), fapt pentru care trebuia aprobarea consiliului de administrație a unității respective de învățământ și avizul consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar Județean al acelei zone.
Faptul că nu a avut nici una nici alta constituie o infracțiune, deoarece potrivit Legii Educației Naționale detașările în interesul învățământului pe funcție sau numirile fără concurs se fac într-un anumit fel (nu intrăm în detalii acum, acest lucru va fi subiectul unui alt articol).
La sesizarea unor oameni din acea unitate de învățământ adresată Inspectoratului Școlar Județean în legătură cu nelegalitatea ce s-a făcut, Inspectoratul Școlar Județean a reacționat spunând că delegarea făcută de directorul (R. M.) a fost legală.
În baza a ce?
Poate pe timpul cât acest director își exercita funcția, numai că mandatul acestui director (R. M.) a expirat în 31.08.2020. Deci, nu mai putea delega nimic pentru că nu mai era în funcție.
Și totuși, o anumită persoană (A. F.) a fost în funcție în baza a ce până când a fost numit un fost inspector școlar (G.T.)?
Inspectoratul Școlar Județean nu știe care sunt modurile de delegare a unui director, oare ?
Chiar așa slab pregătiți inspectori să aibă ,,în ograda” lor?
Sau joacă foarte puternic și-i acoperă pe toți acești foști și actuali directori (G. T., R. M., A. F.), aceștia fiind oamenii lor și atunci greșelile lor netrebuind să iasă la iveală ?
Pe baza lor s-au făcut ,,n” sesizări, dar n-au catadicsit să ia măsuri, răspunsurile lor fiind doar că acel director (R. M.) a făcut legal acele demersuri (numirea directorului A. F.).
Dar, în baza a ce, deoarece acel director nu mai era în funcție după 31.08.2020 ?
Ce lege îi permite unui simplu om să numească un director dacă mandatul lui a luat sfârșit ?
Cum funcționează această lege oare?
Cine- și permite să o aplice, pentru că, dacă se respectă cadrul legal, lucrurile sunt altfel ?
Este acest Inspectorat Școlar Județean așa de incompetent încât să nu- și dea seama de acest lucru sau acoperă la infinit greșelile oamenilor lor?
Acesta este un lucru care ar trebui să intereseze și alte organe competente (PROCURATURA), pentru că Legea Educației Naționale și metodologiile acesteia nu permit această situație.
Și atunci, nefiind o altă Lege a Educației Naționale în vigoare, acest lucru este considerat o ilegalitate și cei ce au făcut-o trebuie să plătească ori pentru neștiință, prostie și incompetență, ori pentru că li s-a ordonat să facă acest lucru.
Organele legale ar trebui să se sesizeze la aceasta și să cerceteze aceste ,,mișcări de trupe netradiționale.”
Maria Tudose