În acest articol veți afla detalii în plus despre modul în care s-a respectat și aplicat metodologia de concurs pentru directori din anul 2017, la al doilea concurs de directori și directori adjuncți pentru unitățile de învățământ preuniversitar organizat în anul școlar 2016- 2017, într-un județ din nordul țării.
Președintele comisiei de concurs a fost unul dintre inspectorii școlari generali adjuncți din acea perioadă (C.B.).
Pentru acest concurs de directori s-au elaborat mai multe proceduri. În unele proceduri ale acestui I.S.J., care au legătură cu acest concurs al directorilor din vara anului 2017 s-au strecurat chiar și articole din metodologia de concurs din toamna anului 2016, metodologie care era abrogată.
Nu s-a respectat metodologia de concurs nici în modul formării unor comisii, și astfel, totul a decurs greșit. Procedura operațională de tragere la sorți a comisiilor a fost înregistrată cu numărul 3533 în 7.07.2017 și a fost aprobată de către consiliul de administrație al ISJ. Ce este foarte interesant este că în procedură se specifică: ,,toți semnatarii își asumă prezentul document.” Iar semnatarii procedurii asumate în primul rând de coordonatorul șef al DM, fostul inspector școlar general adjunct (C.B.) au fost aproape toți ceilalți inspectori școlari din acea perioadă din acest ISJ. Cinci dintre semnatari sunt încă actuali inspectori școlari (M.D.C., D.L., T.V., T.S., G.A.). Procedura a fost aprobată și de către inspectorul școlar general de atunci (A.M.).
Conform acestei proceduri nu se pot extrage 2 persoane din aceeași urnă sau bol și 2 comisii de 2 ori din aceleași boluri.
Dar cei de la acest ISJ au considerat că numărul extras se pune înapoi în bol. Astfel au rezultat mai multe comisii. Și acele comisii C1 cu C5 sau C2 cu C4 au lucrat simultan, lucrul acesta putându-se vedea în programarea pentru proba CV din 19.07.2017, publicată tot pe site-ul acestui ISJ în data de 17.07.2017, dar și din înregistrările fidele ale camerelor audio- video. (Dacă au dispărut aceste lucruri de pe înregistrări este foarte grav.)
Timp de 2 ore aceste comisii au evaluat 10 dosare, poate chiar de 300 de pagini unele, conform programării realizată de reprezentanții acestui ISJ.
Oare a fost cros sau probă de concurs?
Și totul s-a făcut în baza unor hotărâri proprii care anulau parțial ceea ce era specificat în metodologia de concurs a Ministerului Educației.
Dar haos a fost și la alte probe ale acestui concurs.
Totul a fost,,un mare nivel de favoritism.”
Totuși aceste lucruri, până la urmă, s-au aflat, deoarece unii au închis ochii și au lăsat lucrurile să se mușamalizeze pentru că aceasta însemna încălcarea gravă a unor metodologii.
Pentru aceste concursuri a existat de fiecare dată câte o metodologie specială. Ori, nerespectarea acestei metodologii, pe care a emis-o Ministerul Educației de către aceste ISJ – uri care au preferat propria lor metodă pare un fapt destul de grav (pentru că aceste ISJ – uri sunt subordonate Ministerului Educației). Ori, dacă interesele pe plan local a acestor ISJ – uri au fost diferite, totuși, trebuia respectată metodologia de concurs emisă de Ministerul Educației.
Aceste fapte ar fi trebuit aduse în atenția Ministerului Educației și probabil Ministerul Educației ar fi luat măsuri. Dar, ,,mafia” nu a putut face aceste lucruri și atunci metodele au rămas specifice doar unor ISJ – uri.
Mai trebuie adăugat că în țară mai sunt ISJ – uri care au respectat metodologia, a existat transparență și tot demersul a fost pe site. Dar, nu este cazul acestui ISJ din nordul țării, care de ani de zile face aceste lucruri, datorită faptului că de ani de zile s-a instalat un ,,colectiv de tip mafiot” și acesta a funcționat pe principiul ,,doar pentru noi – totul.”
Care este latura educațională totuși ?
Pot la infinit acești oameni să facă aceste lucruri în continuare ?
Până când vor fi lăsați acești oameni să facă ,,ce vor mușchii lor” oare ?
Cum vom putea merge în continuare respectând principiile educaționale, dacă- i lăsăm pe acești oameni sau ne facem că nu le vedem metodele prin care ei își ating scopurile?
Cât oare le va putea merge așa ?
Să nu uităm că aceste persoane din acest ISJ au aceleași metode și acum, chiar dacă este o altă guvernare. Acest ,,colectiv de tip mafiot” nu ține cont de schimbări (guvernare), face lucrurile ca ,,la mama acasă.” Dar, să nu uităm că aceste instituții nu sunt ale lor, ci ale statului și statul îi va obliga să- și plătească proastele decizii sau măsuri pe care le-au luat într-o formă sau alta.
Maria Tudose