În articolul de azi veți afla cum la un ISJ din nordul țării s-a organizat un concurs la nivelul județului în anul 2019. De această dată este vorba de concursul de metodiști, la care nu s-au respectat nici notele Ministerului Educației. Veți avea ocazia să aflați cum s-a realizat și respectat procedura pentru acest concurs, realizată chiar de reprezentanții ISJ și, mai ales, cum un fost inspector școlar (N. F.), la o specialitate (învățământ primar), protejând pilele îi discredita pe alții care nu aveau.
Și Ministerul Educației a emis note pe acest segment. Dintr-o notă a Ministerului Educației din 2017 valabilă pentru acel concurs de selecție reieșea că directorii unităților de învățământ care au specialități pentru care resursa umană la nivelul Inspectoratului Școlar Județean este deficitară pot participa la procesul de selecție.
Dar nici în procedura ISJ și nici în alte informări pe această temă nu se specifica la ce specialitate acel ISJ era deficitar sau că se va mai face o selecție dacă nu se acoperă numărul de locuri la o specialitate la care vor putea participa ulterior și directorii, care au anumite specialități.
Directori de la diverse specialități și-au depus dosarele pentru acest concurs. Au fost directori candidați la secția română, la secția maghiară, de la învățământul primar, de la educație timpurie, de specialități tehnice etc.
O probă a acestui concurs a fost cea de analiză a CV- ului. Dar după această probă acest ISJ nu a afișat rezultatele.
Oare comisia județeană de concurs nu și-a asumat decizia de a analiza unele dosare ?
Pe lista cu rezultatele acestei probe ar fi trebuit să apară : admis/ respins sau câte puncte a obținut fiecare candidat în urma finalizării acestei probe sau dosar neevaluat.
Pentru proba de interviu procedura nu aducea specificații în legătură cu modalitatea de desfășurare. Dintr-o informare de pe site-ul acelui ISJ rezulta doar data și locația pe specialități pentru această probă.
Oare ce condiții trebuia să îndeplinești (în afara procedurii, bineînțeles) pentru a fi măcar primit la probele concursului sau pentru a ți se evalua dosarul?
Analizând lista cu unii directori care au ieșit învingători din acest concurs, indiferent de specialitate, se pot identifica: foști inspectori școlari (H. A.), soții ale liderilor de sindicat (P. S.), soții ale unor angajați din acest ISJ (Ș.C.), etc.
La specialitatea: învățământ primar și-au depus dosare 5 directori. Din cei 5 directori doritori la început, 3 directori s-au prezentat și la interviu iar 2 nu. Pot apărea următoarele întrebări :
De ce nu s-au prezentat cei 2 ?
Au avut informații suplimentare ?
Care ?
Oare ce s-a întâmplat cu cei 2 ?
De ce s-au răzgândit ?
Sau ce informații au avut doar cei 2 de la acea specialitate de nu au participat?
Unele informații au fost doar pentru unii?
Pentru care?
De ce doar pentru unii?
Din cei 3 directori candidați prezenți la proba de interviu, unul a fost evaluat și admis iar doi au fost scoşi din sală de către inspectorul de specialitate (N. F.) pe considerentul că: ,,directorii nu au ce căuta la acest concurs potrivit procedurii ISJ. Nici măcar nu le-au fost evaluate dosarele”.
Orice concurs se finalizează și cu rezultate. Dar din lista cu rezultatele selecției de metodiști reiese că au fost directori cărora nu doar că li s-a evaluat dosarul, dar au fost primiți și la interviu, fiind declarați chiar admiși. Deci, procedura ISJ nu s-a aplicat unitar tuturor directorilor din județ.
Din numărul de locuri repartizate pentru învățători și analizând și persoanele evaluate (conform postărilor de pe site- ul ISJ) reiese că această disciplină era deficitară. Erau declarate vacante 25 de locuri. Au fost evaluate 14 cadre didactice (împreună cu cele de la secția maghiară). Deci rezulta clar că pe această specialitate era vorba de resursă umană deficitară. Întrebarea firească era:
De ce au fost totuși scoși din sală unii candidați ?
Nici procedura afișată, nici informațiile despre interviu (locație, dată pe specialități), nici anunțul cu rezultatele nu au fost asumate de către vreun reprezentant al acelui ISJ, așa cum ar fi fost corect și cum s-a întâmplat în alte județe ale țării.
Una era scris în procedură, alta reieșea din notele Ministerului Educației, alta s-a întâmplat la acest concurs. Dacă s-a scris la documente de referință (și chiar și la bibliografie) nota Ministerului Educației, aceasta trebuia și respectată. Procedurile Inspectoratelor Școlare Județene trebuie să țină cont de recomandările scrise ale forului superior, respectiv ale Ministerul Educației, mai ales când le și invocă ca documente de referință.
Din anunțul cu numărul de locuri vacante ale metodiştilor pe discipline/specializări şi zone și din rezultatele evaluării (ambele postate pe site -ul acelui ISJ, fără vreun număr de înregistrare, fără vreo semnătură și ștampilă, chiar dacă erau pe antetul acelui ISJ) reieșea clar că era nevoie de metodiși la disciplina învățători pe o anumită zonă din județ (15 locuri). Atunci de ce nu s-au evaluat dosarele candidaților din acea zonă și nu au fost acceptate unele persoane la interviu?
În legătură cu posibilitatea de a contesta acel concurs, este bine de știut că din procedura asumată de acel ISJ pentru acel concurs nu reieșea că se poate contesta doar o probă, respectiv, interviul.
Maria Tudose