Unii consideră că dacă se pun bine cu regimul și devin slugi, le va merge foarte bine. În mare parte așa este, deoarece, dacă faci ce ți se spune, poți să ai o viață lungă și prosperă.

            Dar unde este demnitatea?

            Sau nu avem nevoie de ea?

            Demnitatea, la o scară mondială, a reușit să facă mari schimbări în istoria umanității (răscoale, revoluții, războaie și tot felul de mișcări pentru libertate, democrație, egalitate în drepturi, fraternitate ș.a.m.d.).

            Toate regimurile (sistemele) au nevoie de oameni pentru a reuși să meargă mai departe și să controleze lucrurile. Acești oameni pot fi slugi, colaboratori sau ,,elemente libere,” care, chiar dacă nu susțin într-un mod fățiș regimul (sistemul), sunt necesare pentru a face jocurile.

            Slugile (slugoii) regimurilor sunt elemente importante în bunul mers al lucrurilor ( în procesul de control). Despre slugi putem vorbi la infinit pentru că sunt o sumedenie, dar o să vorbim de unele ce sunt foarte importante într-o anumită conjunctură.

            O să povestesc deocamdată doar de una, pentru că pe rând o să ne ocupăm și de altele, care există în tabloul pe care încercăm să îl reliefăm și care o să arate un exemplu din acest fel (slugoi).

            Această distinsă doamnă (A.F.) este un cadru didactic la o unitate de învățământ din B.M., fără elemente și tonuri de strălucire și, totuși, s-a învârtit și a ajuns reprezentanta primarului într-un consiliu de administrație (deoarece pozițiile contează), unde a luat o grămadă de măsuri (împreună cu alții de același fel) care nu au fost O.K. (dacă stăm să le puricăm puțin sunt împotriva instituției în care lucrează). Aceste măsuri au tot frânat bunul mers al lucrurilor la acea unitate de învățământ.

            Apoi a mers mai departe și a ajuns director numit pentru câteva zile de un alt director care părăsea unitatea de învățământ prin ușa din dos. (I-a expirat mandatul și nu a mai putut fi repusă în funcție deoarece nu a confirmat.) Această numire nu a fost deloc legală deoarece nu s-a operat în REVISAL (aspect ce se poate verifica). De aceea această mutare este cu cântec, deoarece cineva poate da seama pentru aceste lucruri.

            După știința noastră, delegarea unor atribuții ale directorilor se face într-un anumit mod (pentru cei ce nu știu este documentație în acest sens). Dacă această distinsă doamnă (A.F.) ar fi fost de nivel superior, ar fi trebuit să știe aceste lucruri. Dar, bineînțeles că poziția a primat și a trecut peste aceste lucruri fără niciun efort. Dar, fapta rămâne, deoarece s-a întâmplat.

            În plus, cu ceva timp în urmă fiind și secretara unei ședințe de consiliu de administrație și membru acelui consiliu de administrație a uitat că nu are drept de vot, ea îndeplinind două roluri în același timp.

Pentru o persoană ce se crede foarte bine, acesta este un lucru inadmisibil și arată totala necunoaștere a regulamentelor și metodologiilor necesare procesului instituțional.

Mai mult, a trecut în ,,tabăra protestatarelor” unice în analele acelei zone în anul 2020, ,,protestatare” care până la ora actuală au scăpat nepedepsite, deoarece acest lucru a fost mușamalizat de către ISJ -ul acelei zone. Conform legii, aceste ,,protestatare” trebuiau aduse la masa negocierilor și dacă se constata că mișcarea lor a fost nelegală (nu în timpul orelor de serviciu), atunci ar fi trebuit să existe si repercusiuni, sancțiuni sau chiar pedepse, având în vedere gravitatea acestor fapte (un protest neanunțat intră sub incidența legii și există reguli prin care acesta poate să devină legal). Deci, această doamnă împreună cu altele au ignorat total aceste reguli și culmea, au scăpat nesancționate și nepedepsite până acum.

            Mai mult, toate instituțiile care ar fi trebuit să ia atitudine în această situație (ISJ, ITM) și consiliul de administrație al ISJ fug de aceasta ca și de foc, conform proverbului: ,,Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase.” Această abatere trebuia tratată în felul ei și deși a trecut ceva vreme, aceasta este îngropată în felul ei, chiar dacă în aceasta sunt implicate 9- 10 persoane.

            Dacă s-ar fi întâmplat în altă țară, acele doamne ar fi fost concediate în secunda 2 și și-ar fi căutat de lucru în altă parte. Dar, la noi și sub anumite regimuri sunt foarte mari diferențe între ce spun unii și cu ce se laudă în campanii electorale și ce rezultă apoi, după instalarea lor. Aceasta se cheamă democrație, dar, după cum se vede, este o formă modificată de democrație, deoarece acest lucru contrazice principiile democrației: libertate, egalitate, fraternitate etc.

            Principiile democratice în țara noastră au început să apună și aceasta de aproximativ doi ani de când o anumită putere s-a instaurat, deși aceștia au sărit întotdeauna la gâtul celorlalți, făcându-i ,,naționaliști” sau ,,comuniști.” Totuși, se  pare că democrația a fost mai bine apreciată în timpul guvernării lor decât acum. Aceasta este și vina noastră și trebuie să vedem pe cine votăm în continuare și să nu cădem în extaz la toate ideile vehiculate în campaniile electorale (decât dacă urmărim scopuri materialiste).

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *