Un alt inspector școlar ,,executor” al unui ISJ din nordul țării a fost inspectorul F.N. Ea a fost un slujbaș perfect al sistemului și a făcut toate lucrurile care i s-au cerut. Ba mai mult, a venit și cu o dezvoltare proprie.
Acțiunile derulate de d-na inspector școlar F.N. în cadrul proiectelor în care era implicată în timpul serviciului erau oare conform fișei postului pe care îl ocupa la ISJ ? Putea fi un inspector școlar plătit pentru același interval orar și de ISJ și din proiecte ? Atunci de ce acțiunile din proiecte s-au desfășurat până la ora 16.00 ?
Acestea se desfășurau în locații diferite (la școli de stat sau particulare), în localități diferite din județ (mediu urban sau rural) sau sub denumiri diverse: formare, workshop, întâlnire de lucru, ,,campanii de conștientizare” alături de alți inspectori școlari (E.L.), primari, mediatori școlari sau reprezentanți ai consiliilor locale.
Unele metode de lucru ale acestui fost inspector școlar erau de pe vremea lui Ceaușescu și se desfășurau sub deviza : ,,Prezenta este obligatorie!!!” Mai mult, cadrele didactice solicitate nu doar că erau obligate să participe, mai trebuiau să își asigure și suplinire la clasa unde aveau ore.
Acțiunile de formare, de exemplu, din proiectele Inspectoratului Școlar Județean nu ar fi trebuit realizate după ora 16.00 dacă erau pe bani din proiecte?
S-au putut realiza oricum, deoarece erau cu acordul inspectorilor școlari generali adjuncți care coordonau acele proiecte, crezând că nu se vor verifica niciodată, ca și cele de la CJRAE, realizate de o altă d-nă fost inspector școlar general adjunct (D.A.). Dar, lucrurile nu au stat tocmai așa.
Exemplific:
- Workshop împreună cu alt fost inspector școlar F.M., cu d-nele director de la învățământul preșcolar, cu șefele comisiei metodice sau cu responsabilele cu formarea continuă din acele unități de învățământ și în parteneriat cu S.P.A.S. (februarie 2017).
- Workshop în cadrul unui alt proiect de parteneriat încheiat intre ISJ și SPAS cu tematica: metode de lucru cu elevii cu tulburari comportamentale.
- Întâlnire de lucru în cadrul unui proiect inițiat de ISJ și derulat în parteneriat cu SPAS, cu ,,prezența obligatorie”.
- Informații de genul: ,,Sărăcia copiilor de la lipsuri materiale la sărăcie emoțională” se derulau pe slide- urile unor prezentări la care majoritatea ,,publicului” era format din elevi de la școli, pentru a se bifa acțiunea din proiect, proiect pentru copii defavorizați.
- Formări gratuite pentru cadrele didactice. Dacă erau gratuite și unele în timpul vacanțelor școlare, de ce erau totuși obligatorii? Mesajul acestui fost inspector școlar era: ,,Având în vedere gratuitatea participarii, prezența este obligatorie.”
De asemenea, considerându- se un inspector școlar foarte eficient, avea un mod deosebit de rezolvare a lucrurilor: reușea să pună (să schimbe) oameni pe poziție (,,tăia și spânzura în felul ei”), oameni care nu aveau ce căuta acolo pe nivel profesional. Acesta era un ,,atribut” pe care îl folosea foarte des. În plus erau metodele de intimidare formidabil de puternice pe care le folosea împotriva cadrelor didactice. Dar, toate acestea, alături și de alte lucruri în articolele următoare.
Și culmea este că această doamnă a ajuns într-un loc în care se vorbește despre transparență, dar transparența este la comandă. Ori, o transparență ciuntită nu mai este transparență.
Maria Tudose