Începusem să vă povestesc despre activitatea unui fost inspector școlar general adjunct (C.B.) dintr-un ISJ din nordul țării. Acum voi continua cu alte matrapazlâcuri făcute de acest fost inspector școlar general adjunct, actual director într-un colegiu. Pe lângă că a făcut o multitudine de ilegalități, a încălcat regula și pe partea cealaltă (relația ei cu un inspector care-i era subordonat) încât toți din ISJ își dădeau seama că ceva este în neregulă cu aceștia doi (faptul că luau masa împreună; faptul că își petreceau mult timp în același birou era nefiresc, acel inspector nu era gardă de corp, ea fiind în poziție superioară; faptul că el apărea foarte des în preajma ei în anumite momente însemna ori o protecție exagerată, ori altceva ce ducea la o formă de relație). Toate lucrurile s-au văzut la examenul de bacalaureat de la Borșa la care participă împreună, dar nu se prea văd pe înregistrările de la examen. Dar, s-au șters acestea pentru a se șterge o evidență ce începea deja să se concretizeze. Majoritatea timpului ar fi trebuit petrecut în centrul de organizare a examenului, nu în altă parte, motiv pentru care într-o ședință de la ISJ au râs toți colegii, iar inspectorul școlar general din acea perioadă le-a cerut, mai în glumă mai în serios, ca măcar dovada cazării să fie în regulă. Altfel toți vor spune că au fost în altă parte, nu la examen.
După un scurt mandat de director adjunct la un alt colegiu din nordul țării, această doamnă C.B. a ajuns inspector peste directori (2015- 2016). Dar în 2016 cu ajutorul unei foarte bune colaboratoare din ISJ (M.F., poreclită de apropiați ,,fulg de nea” care a trebuit să părăsească corabia ISJ datorită unor dosare, pentru care s-a plimbat și la DNA CJ) a realizat un proiect cu care a participat la concurs. Proiectul se referă la copiii dintr-o zonă defavorizată din B.M. pentru care inspectorul M.F. și un director de grădiniță din zona respectivă au muncit toată vara anului 2016 foarte mult. Au fost și alți directori de grădinițe implicați și ,,recompensați” ulterior atât de inspectorul școlar M.F., cât și de succesoarea acesteia în ISJ, M.V., care a venit în ISJ tot la susținerea acestui fost inspector, M.F., urmându-i aceeași politică insuflată de înaintașa ei M.F.). Vă amintim că acest fost inspector M.F. dacă nu găsea ceva în neregulă la inspecții se lega de perdele, ceea ce era o aberație. Trebuia să găsească neapărat un mic impediment pentru a-i avea la mînă pe toți, dar care nu fac încă subiectul discuției. Acest proiect (un proiect de la d-na A.M.) a fost după modelul dat de o altă d-nă director prin tehnica copy- paste (M.C. care speră să fie numită director la noua grădiniță ce se va deschide în curând), făcând multe servicii unor foști și actuali inspectori școlari în foste și actuale proiecte, unele chiar de mare anvergură la nivel național (de exemplu OvidiuRo). A existat și un ,,grup de inițiativă” a acestui proiect, având o bună colaborare și cu SPAS, unde era director la acea vreme un alt domn (G.B.), găsit incompatibil de ANI.
Dar cel mai important proiect este cel unde d-na este manager, un proiect despre motivare și abandon școlar: implementat pe durata a 36 de luni, începând din data de 04.06.2018. Bugetul total este de 8,758,981.10 lei, din care 7,839,521.30 lei cheltuieli totale nerambursabile. Scopul este de a reduce rata de părăsire timpurie a școlii. Ceea ce este curios este că din toate statisticile naționale nu prea rezultă acest lucru. Deci, cum s-a atins scopul acestui proiect se va vedea. La un simpozion important județean organizat de aceeași d-nă inspector C.B., după ce a diseminat acest proiect, întrebată fiind dacă se poate vorbi despre o reducere a abandonului în urma implementării acestui proiect, răspunsul a fost cam din colț în colț. Dar sumele s-au cheltuit pentru promovare, programe școala după școală, ateliere de lucru, formare, organizare de evenimente, mentorat didactic, conferințe de informare, campanii de promovare etc.
Proiectul își propune ca obiectiv general: implementarea măsurilor integrate de sprijin pentru a reduce cu 30% riscul de abandonul școlar și totodată pentru a preveni abandonul școlar timpuriu în 5 școli supuse unui risc educațional ridicat din județ. Totodată, proiectul vizează promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, non- formale și informale pentru reintegrarea în educație și formare. Dar, potrivit reglementărilor legale în vigoare, activitățile extrașcolare se desfășoară după orele elevilor din programul zilnic, lucru care nu s-a întâmplat. Dar, nu ar fi prima dată când d-na manager de proiect C.B. permite așa ceva, având exercițiu de apărare în fața presei locale, implicată fiind în evenimente cu elevi alături de un partid politic, sub pretextul că era în ,,pauza de masă.”
Dar, poate că pentru unii, detaliile cele mai interesante despre proiect sunt altele: sumele de bani, pe care cineva se tot lăuda că le-a verificat, dar uite raportul, nu e raportul auditului (unele sume se regăsesc în declarații de avere ceea ce nu este rău, ci uimitor), unele persoane implicate, modalitatea de selecție a diferitelor persoane care și-au desfășurat sau își desfășoară activitatea în proiect, ,,ajutoarele” d-nei manager de proiect C.B., implicate în procesul de selecție prin concurs pentru ocuparea posturilor contractuale (fostul inspector școlar G.T. și fostul și încă actualul inspector școlar D.L., mama unui personaj foarte puternic acum din zonă, fost deputat) persoanele selectate ca diferiți experți sau cu alte roluri în proiect (actualul inspector școlar S.T., fostul inspector școlar O.D., actualul inspector școlar A.Ț., ,,veșnicul” inspector școlar V.T.), momentul sau timpul desfășurării acțiunilor din proiect, colegii inspectori ai d-nei fost inspector școlar general adjunct implicați în acest proiect (G.T., V.T., F.V.) și menținuți în funcție prin diferite metode sau plimbați într-un singur an pe trei funcții de inspector școlar (G.T.) etc. Activitatea desfășurată în proiecte în timpul activității de la ISJMM a acestor stimabili domni și doamne foști, actuali inspectori școlari sau directori, care beneficiau de bani din 2 părți în același timp. Multe acțiuni din proiect se suprapuneau cu cele 8 ore de activitate pentru care erau plătiți de ISJ. La unii se poate. Doi în unu sau trei în unu chiar. Exemplele sunt multe. Dar, probabil că programul ,,școala după școală” este cel mai la îndemână, atât cel desfășurat prin acest proiect sau altele. Au fost perioade când școlile în care s-a desfășurat programul școală după școală nu au primit (în timpul mandatului acestei d-ne fost inspector școlar general adjunct, manager de proiect și actual director C.B.) avizul ISJ, așa cum prevedea ordinul de ministru. Și atunci cât de legal a fost ? Apoi alte întrebări firești ar fi :
Cine a realizat acele programe școala după școală ?”
Cum au fost selectați aceștia ?
De către cine ?
Cu acordul/ avizul cui ?
Și din nou, banii, care nu au fost puțini, cu sau fără chitanță (documente), la care unii, care ar fi avut niște competențe de aprobare inițială (dar nu și-au asumat), de verificare și control ulterior
(știu ei care) au închis ochii.
Poate nu lipsită de importanță este și firma care a realizat proiectul: este vorba despre firma unui prieten foarte bun, fost coleg de clasă și naș de cununie al actualului președinte al unui Consiliu Județean din nordul țării, (R. N. ). Firma Z, despre care am mai scris, a fost cumpărată în anul 2014 de d-l R. N. (o firmă specializată în consultanță pentru accesarea finanțărilor nerambursabile a fondurilor europene sau guvernamentale). Și uite cum se leagă lucrurile și cu politicul ,,galben”!
Dar în proiect activează și reprezentanți din sindicatele noastre. Chiar din 2021 pe posturile de experți au devenit câștigători: d-l P. D. și d-na B. C., ambii cu funcție de conducere locală la un Sindicat puternic din țara noastră.
Aceasta este doar o etapă în deconspirarea acestei afaceri de tip mafiot pe nivel educațional și politic din zona nordului. Urmări și detalii vor fi în articolele următoare.
Maria Tudose