Într-o zonă de nord a țării un inspector școlar (F.M.) de la un Inspectorat Școlar Județean ar avea de monitorizat mai multe unități de învățământ datorită unor probleme ascunse sub preș de-a lungul timpului. De câte ori ,,trece dealul” ar trebui să se oprească să vadă cum este relația dintre un director și cei doi profesori metodiști de la o unitate de învățământ.
La acea instituție a fost director și un fost inspector școlar (V.M.C.) despre care se spunea că îi corectau părinții anunțurile cu pixul roșu. Iar expresiile folosite de acel director au intrat în istoria locului: ,,două beri” în loc de ,,două bări.”
Un alt fost director de la aceeași unitate de învățământ ar fi făcut niște ,,activități deocheate” împreună cu administratorul de patrimoniu, despre care actualul director a aflat.
Directorul ar fi vrut să separe de la aceeași formațiune de studiu două cadre didactice, dar, pentru că nu a reușit, nu prea permite altor colegi să îi înlocuiască când au diferite deplasări.
Se pare că și inspectorii școlari cunosc problemele, de aceea este monitorizată acea unitate de învățământ. Numai că și acțiunile unui inspector școlar (F.M.) sunt ,,monitorizate” în timpul diverselor vizite ba de unii, ba de alții. Iar ,,monitorii” spun că după ce a constatat la o inspecție școlară că un dascăl nu a putut stăpâni copiii în timpul activităților propuse, la îndemnul cadrului didactic care l-a adus în acea unitate de învățământ pe dascălul inspectat, inspectorul școlar ar fi ignorat în stabilirea ,,verdictului” final conform celor observate.
Dacă se știe cine protejează directorul și care este ,,spatele” metodiștilor de la acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, nu se știe cine ține în brațe consilierul școlar de la acea unitate de învățământ obișnuit să se plimbe cu cafeluțele dintr-o sală în alta.
În această perioadă a anului școlar se desfășoară și concursul ,,de merite.” ,,Gurile rele” care au participat la anumite activități desfășurate au aflat la care disciplină s-au depus doar patru dosare, chiar dacă au fost șase locuri alocate; la care disciplină s-a reluat evaluarea unor dosare ,,de merite” și din ce motive. Aceleași ,,guri rele” s-au minunat de miile de pagini depuse de un singur candidat, dar au concluzionat și că s-au descoperit multe documente falsificate în unele dosare pline ,,de merite.” Nu s-au luat măsurile necesare în acele cazuri, evaluatorii rezumându-se doar să nu ia în considerare la stabilirea punctajelor finale acele documente suspecte.
Se continuă semnarea premiilor la diferite concursuri fără respectarea de către ,,generalul roșu” (P.M.C.) a prevederilor date prin adrese, regulamente sau metodologii. Pentru unii deținători de funcții de conducere respectarea legislației se pare că este o mare povară.
Dacă unii inspectori școlari de la acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării își permit fel de fel de derapaje, modelul este luat și de unii directori.
Se știe deja faptul că un director (V.F.) instigă angajații să facă reclamații, dar s-a aflat și angajatul care a pus umărul la o poveste cu niște beneficiari indirecți. Când unii dascăli creduli sau naivi se dau la mâna cui nu trebuie, nu se știe niciodată în ce ,,poveste” nimeresc. Sunt părinți care din considerente personale au scos la iveală niște detalii importante pentru a se vedea modul de lucru atât al dascălului, cât și al directorului.
Dacă același director (V.F.) își permite să își modifice din pix programul afișat pe ușa biroului managerial, atunci întrebarea firească este care program l-a aprobat ,,conciliul director” de pe anunțul modificat din pix cu același număr de înregistrare: cel inițial sau cel modificat?
Deoarece se poartă orele suplimentare la unii angajați, atunci de ce nu s-ar practica și programul scurt pentru un director?
Nici de ,,colaboratorii” directorului nu se pot folosi cuvinte de laudă. Se pare că cine se aseamănă, se adună. Când în loc să izolezi un copil bolnav și să îl supraveghezi, îl lași pe hol cu alți angajați care ar fi avut alte atribuții în acea perioadă, înseamnă că nu îți pasă de copii, că nu îți cunoști atribuțiile și că îți permiți să faci ce dorești în timpul serviciului. Cu certitudine și unele aspecte pe care nu trebuie să le vadă părinții au menținut interzicerea accesului acestora în instituție. Când un ,,colaborator” favorit face diverse postări pe rețelele de socilizare în timpul serviciului sub privirea ocrotitoare a directorului, care se declară mulțumit de serviciile sale, atunci, cu certitudine, copiii nu reprezintă o prioritate nici pentru acel ,,colaborator,” dar nici pentru director.
Dacă ,,colaboratorul” își permite să afirme într-un cadru instituțional pe unde îl doare de anumiți ,,colegi” pe care preferă să îi reclame la director, atunci este clar despre ce servicii de colaborare este vorba și în această situație.
Unul dintre angajații agreați de același director nu poate părăsi instituția decât cu geanta plină din blocul alimentar, însă directorul este preocupat doar de bucățile dintr-o franzelă despre care i s-a ,,șoptit” că ar fi dispărut. Când unii angajați mănâncă din porțiile copiilor plătite de părinți la ce oră din zi doresc nu vede nici directorul, nici ,,colaboratorii.”
Nu trebuie ignorate nici alte activități specifice acestei perioade din anul școlar. A început recent etapa de reînscriere a antepreșcolarilor și preșcolarilor în unitățile de învățământ.
Același director ,,copy- paste” (V.F.), care a primit regulamentul de la un alt director (Ș.C.) de la o unitate de învățămât din aceeași urbe, și-a mai încercat norocul și cu cererile de reînscriere. Numai că a uitat să le schimbe și conținutul. Se pare că antetul unei unități de învățământ pe unele documente nu este suficient a fi modificat pentru a demonstra cât de bine te descurci ca președinte de comisie atunci când te joci cu viitorul unor copii. Situația a fost mai complicată cu niște simple cereri, reușind doar din a treia încercare directorul să nimerească bifarea distribuirii unor documente.
Și dacă beneficiarii indirecți mai sunt și amenințați de același director prin diferite forme, cu termene asumate în scris pentru care nu a apărut nicio decizie, atunci, cu certitudine, trebuie căutată o jumătate de franzelă oriunde ar fi. Restul sunt toate conform, necesitând doar confirmarea inspectorilor școlari monitori.
Dacă unii au promis că vor veni să caute facturi, se așteaptă cu interes și cei care vor căuta o ,,jumătate de franzelă.”
Între timp ,,colaboratorul” directorului așteaptă să curgă comenzile pentru postările din timpul serviciului pe unele postări de socilaizare.
Iar copiii pot să mai aștepte, deoarece în unele unități de învățământ, se pare că, nu au ajuns încă o prioritate nici pentru director, nici pentru unii angajați, nici pentru ,,colaboratori.”
Maria Tudose