Consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar sunt formate din mai multe persoane în funcție de niște criterii clar menționate în legislație.

          Președintele consiliului de administrație la unitățile de învățământ preuniversitar de stat este directorul. Fiecare primar trebuie să își delege câte un reprezentant în consiliile de administrație a grădinițelor, școlilor, liceelor sau colegiilor din localitatea în care se ocupă de administrație.

          La o unitate de învățământ dintr-o zonă de nord a țării după mai multe luni de absență a acestui reprezentant al primarului în consiliul de administrație, se pare că a fost delegat un alt fost director al unei unități de învățământ (P.N.M.). După ce a părăsit fotoliul managerial pe ușa din dos, fiind foarte multe dovezi că ar fi realizat înscrierea copiilor la acea unitatea de învățământ pe care o manageriase altfel decât prevedea legislația, s-a considerat că ar fi un bun exemplu pentru a reprezenta chiar un edil susținut de ,,culoarea roșie” într-un consiliu de administrație. Acele dovezi, chiar de la întâlnirile realizate de un fost inspector școlar cu părinții, au ajuns prin diverse locuri, având în vedere că fostul inspector avea ajutoare în activitățile realizate pe acea vreme.

          ,,Gurile rele” spun că acest fost director a mai oferit și oferă și altor directori câte ,,o mână de ajutor” ocupând și posturi ,,cu dedicație” pentru a exista și o altfel de recompensă pentru unele servicii oferite.

          Exemple din activitățile practicate de acest fost director și metodist al unui Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării sunt mai multe. Nu îi plăcea să scrie unele rapoarte de inspecție în registre și le furniza scrise pe calculator. Mai multe ,,guri rele” spun că și în perioada când unele inspecții s-au putut desfășura online obișnuia să se întâlnească cu candidații ulterior pentru a gestiona fizic ,,protocolul” cu care era obișnuit de mult timp.

          Tot în timpul activității manageriale a înscris copii pentru a frecventa grădinița, ajungând în situația în care a trebuit să se descurce cu dosarele preluate în acest sens.

          Având în vedere tehnicile ,,deocheate” atât de bine utilizate din activitatea managerială (prin care a făcut și unele angajări sau a oferit libere și nenumărate feluri de concedii unora) sau de metodist, unii au considerat că ar fi bine de exersat și în alte consilii de administrație.

          Tot din consiliul de administrație fac parte și reprezentanții cadrelor didactice. Unul dintre aceștia (P.A.) se laudă cu prietenia ,,generalului roșu” (P.M.C.) a unui Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării încă de pe vremea când era la conducerea acestei instituții doar ca inspector școlar general adjunct.

          Chiar dacă acest dascăl a trecut la o anumită religie, se pare că a renunțat doar la unele vicii pe față.

  • Ce părere ar avea BISERICA dacă ar afla cum practică prefecătoria și minciuna?

Unii sunt pocăiți doar cu numele, dar faptele și acțiunile acestora demonstrează contrariul.

A procedat în moduri cu care nici BISERICA nu ar avea cum fi de acord. A dovedit de mai multe ori că nu vrea sau nu poate sau nu își dă interesul să integreze unii copii cu diverse nevoi în unele formațiuni de studiu.

Practică minciuna și dezinformează alți angajați în legătură cu unele aspecte din activitatea consiliului de administrație pentru a acoperi un director ,,cu ANGAJAMENT” (V.F.), despre care un alt angajat prezent a avut o cu totul și cu totul altă perspectivă. Iar aceste expuneri demonstrează și modul de exercitare a unor atribuții chiar în conducerea unei unități de învățământ.

Face parte din categoria ,,pofticioșilor,” mâncând din mâncarea pregătită copiilor pe banii părinților acestora. A ajuns să își exprime și opinii scrise despre calitatea mâncării copiilor, pe care nu avea niciun drept să o guste, iar cei care au pregătit-o nu aveau atribuții în fișa postului pentru a găti unor angajați uneori sosiți de acasă cu diferite ,,pofte.”

Și-a permis să nu respecte condițiile impuse în diferite perioade epidemiologice. Dar, nu este prietenă nici cu programul de activitate obligatoriu.

,,Gurile rele” spun cum a dat inclusiv bani pentru a susține anumite acțiuni ,,avocățești” împotriva unor colegi de la locul de muncă. A dovedit că nu are cunoștințe minime despre instituțiile care încă nu au fost înființate potrivit unei legi importante din domeniul EDUCAȚIEI.

Se pare că și astfel de ,,profile” sunt cele agreate a face parte din diverse consilii de administrație, având fie ,,vocație,” fie practică pentru a putea realiza ,,ANGAJAMENTUL” luat de un director detașat ,,în așa zis-ul interes al învățământului.”

În loc de CONCLUZII: aceștia sunt reprezentanții în consiliul de administrație a celor pe care îi reprezintă (delegați sau propuși). Sunt sau ar trebui să fie MODELE pentru angajații unității de învățământ pe care o conduc. Dar, cum sunt angajați în EDUCAȚIE, ocupanți de poziții bine plătite, care nu fac diferența între propunere pentru a ocupa o poziție în forul de conducere și votarea acelei propuneri, în aceste vremuri, poate fi posibil și valabil orice doar pentru aceștia.

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *