La nivelul unităților de învățământ nu se pot realiza toate activitățile doar de către consiliul de administrație al acestora. Cele privind aprobarea planului de școlarizare, vizitele de evaluare externă, numărul de copii/ elevi din grupe sau din clase sunt cunoscute și la nivelul INSPECTORATELOR ȘCOLARE.
Și într-o zonă de nord a țării, după ce la o unitate de învățământ nu s-a realizat de mai bine de zece ani nicio vizită de evaluare externă pentru unele grupe de preșcolari după acreditarea unității de învățământ, așa cum prevede legislația ( o dată la cinci ani), Inspectoratul Școlar Județean din nordul țării având știință de acest aspect, a aprobat planul de școlarizare, chiar dacă specificațiile actuale din metodologiile specifice erau explicite. Așadar, se poate discuta de o ,,CONTRIBUȚIE” a unor inspectori școlari din această zonă la această situație.
Suplimentarea numărului de copii din unele grupe peste cel maxim prevăzut de legislație se realizează și cu aprobarea consiliului de administrație a INSPECTORATELOR ȘCOLARE. La fel s-a procedat și în nordul țării. Astfel, din nou, consiliul de administrație al acestui Inspectorat Școlar Județean a avut ,,UN CUVÂNT DE SPUS” privind și această situație.
În vederea numirii unor diriginți la anumite formațiuni de studiu, în primul rând aceștia ar trebui să aibă o decizie emisă de INSPECTORATELE ȘCOLARE, în baza căreia să se facă încadrarea, să se încheie contractele de muncă în unitățile de învățământ și ulterior, să li se atribuie unele sarcini de diriginți în unitățile de învățământ în care au fost repartizate. Și, evident, nu se pot oferi sarcini unor persoane înainte de a avea relații de muncă în vreo unitate de învățământ, dacă se respectă prevederile legislative.
Acestea sunt doar câteva exemplificări în care directorii unităților de învățământ conlucrează cu inspectorii școlari.
În vederea acoperirii unor nereguli într-o zonă de nord a țării, umblă vorba în urbe, că Inspectoratul Școlar Județean ar avea un plan: o unitate de învățământ (unde ,,CONTRIBUȚIA” inspectorilor școlari a fost în diferite sectoare importante) să devină din anul școlar următor structura unei școli din zonă, dar nu a celei mai apropiate.
Acea școală a fost condusă de un actual inspector școlar (N.A.E.), foarte apropiat ,,generalului roșu” (P.M.C.) și, în acest mod, s-ar rezolva mai multe probleme privind numărul de copii sau asigurarea unei pepiniere pentru acea școală.
Evident că s-ar acoperi de către unii inspectori școlari și neregulile la care sunt părtași privind aprobarea unor grupe, numărul copiilor din acestea, lipsa unui atestat oferit de ARACIP, etc. Astfel de aspecte sunt și în vizorul Ministerului Educației, care a știut de ele deci presiunea este una destul de mare.
Ar mai fi un aspect demn de luat în seamă: în acest an școlar un director numit la această unitate de învățământ care ar trebui să devină structură a unei școli, a afirmat că are un mandat scurt, de exemplu: ,,director de octombrie.” Despre altul deja se știe că nu trebuie ,,analizat prea mult, deoarece nu va sta mult.”
Nu trebuie neglijat nici aspectul financiar al acestei unități de învățământ, dar nici dorința de a scăpa într-un fel sau altul de unii angajați.
Se așteaptă cu interes să se vadă dacă acest plan de mușamalizare a nenumăratelor nereguli privind contracte de muncă, banii, funcționarea cu grupe neevaluate extern de ani de zile, etc. se va și implementa, având interese mari nu doar unii inspectori școlari de la Inspectoratul Școlar Județean din nordul țării sau unii angajați din Ministerul Educației care au permis creșterea neregulilor și mușamalizarea acestora în moduri diferite.
Nu trebuie neglijat nici aspectul privind numirea unui anumit număr de directori cu un anumit scop, despre care se știe de unii înainte și de alții ulterior ce ,,temă” au primit o dată cu numirea prin detașarea pe funcție ,,în interesul învățământului” din ,,pixul colorat” al unui ,,general roșu” (P.M.C.), după consultările și aprobările celor care au avut o contribuție la situația actuală.
Maria Tudose