Într-un INSPECTORAT ȘCOLAR JUDEȚEAN din nordul țării condus de un ,,general roșu” (P.M.C.) există trei inspectori școlari pentru managementul instituțional.
Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a inspectoratelor școlare și acest INSPECTORAT ȘCOLAR JUDEȚEAN are o atribuție importantă: controlează, monitorizează şi evaluează calitatea managementului unităţilor şi instituţiilor de învăţământ.
Pentru a se achita de această atribuție unul dintre cei trei inspectori școlari pentru managementul instituțional de la acest INSPECTORAT ȘCOLAR JUDEȚEAN din nordul țării (N.F.) a întocmit la sfârșitul lunii octombrie o inspecție tematică pentru anul școlar 2024- 2025. Tematica propusă este: ,,activitatea directorului și a consiliului de administrație în școlile de stat și particulare” evident din zona de nord a țării.
Prin această inspecție tematică propusă se urmăresc mai multe aspecte, printre care și ,,programarea organizării întâlnirilor consultative cu reprezentanții beneficiarilor primari cu CES.” Acest aspect trebuie să fie realizat conform ,,articolului 20 (7) din ROFUIP în vigoare.”
Articolul 20 (7) din REGULAMENTUL PRIVIND ORGANIZAREA ȘI FUNCȚIONAREA UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR în vigoare la data avizării inspecției tematice de către ,,adjunctul galben” (M.I.) și a aprobării acesteia de către ,,generalul roșu” (P.M.C.) are prevederi despre faptul că un director nu poate deține funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în structurile de conducere ale partidelor politice în perioada când își exercită mandatul și nici funcţia de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de consiliu judeţean sau vreo altă funcție de conducere în organizaţiile sindicale.
Când trei inspectori școlari, dintre care doi cu funcție de conducere își asumă astfel de lucruri, atunci se poate spune fie că acesta este nivelul de înțelegere al regulamentelor pe care le citesc și le verifică, fie atât de importantă este politica și funcțiile pentru semnatari, fie ambele.
Și când astfel de deținători de funcții de îndrumare și control există în EDUCAȚIE, este clar și nivelul unora dintre cei selectați și numiți de către aceștia în funcții de director sau director adjunct la diferite unității de învățământ din zonă.
În aceste condiții, nici ,,răspunsurile șablon” semante de astfel de inspectori școlari nu ar trebui să intre sub un semn de întrebare, dar nici rapoartele realizate în cadrul unor inspecții școlare.
Se pare că pentru unii inspectori școlari este greu să copieze și dintr-un document în altul sau să țină minte la ce aspecte se face referire într-un articol legislativ.
Dacă așa stau lucrurile cu documentele în față se poate deduce cum stau lucrurile când legea nu este pe masă.
Se așteaptă cu interes rezultatul acestor inspecții tematice pentru a se vedea care aspect a fost verificat de către inspectorii școlari din acest INSPECTORAT ȘCOLAR JUDEȚEAN din nordul țării: cel despre programarea unor întâlniri consultative sau cel legat de politică sau alte funcții dobândite de unii sau de alții în urma politicii realizate.
În loc de concluzii:
- Cât de politizate sunt unele instituții ale statului sau cât de colorate sunt funcțiile de inspector școlar?
Maria Tudose