Într-o zonă de nord a țării există cadre didactice care pentru anul școlar 2024- 2025 au participat la o singură etapă de mișcare a personalului didactic, însă după ce și-au exercitat activitatea didactică o scurtă perioadă pe postul ocupat au reușit să ocupe un alt post.

        Evident că nu este vorba doar de un singur caz, de o singură unitate de învățământ sau de un singur nivel. Și este vorba despre cadre didactice angajate pe perioadă determinată. Exemplele sunt multiple, dar, pentru exemplificare se pot preciza următoarele:

        La o unitate de învățământ un cadru didactic, în urma notelor obținute în anii precedenți la concursul de titularizare a ocupat și pentru anul școlar în curs postul rezervat al unui director cu concurs (B.C.R.). La o scurtă perioadă de timp după începerea anului școlar a abandonat acea catedră de la nivel primar și a ocupat alta la nivel preșcolar în aceeași unitate de învățământ. Nu se putea realiza acest aspect decât cu acordul unui Inspectorat Școlar Județean dintr-o zonă de nord a țării, condus de ,,generalul roșu” (P.M.C.).

        Trebuie menționat că la această unitate de învățământ a intervenit abia în luna septembrie a anului 2024 suplimentarea unei grupe de preșcolari.

        Lucrurile nu s-au oprit aici. Dacă a funcționat o dată metoda, trebuia verificată și într-o altă situație, de data aceasta cu ajutorul unui alt director de la o altă unitate de învățământ din aceeași zonă. Astfel, după ce un cadru didactic care a participat la un concurs județean pentru personal didactic calificat a ocupat o catedră tot la nivel primar la o unitate de învățământ, a făcut tot în timpul modulului I a anului școlar curent schimb de posturi cu un alt cadru didactic care a funcționat la același nivel în altă școală tot în urma unei etape de mișcare a personalului didactic ca urmare a rezultatelor de la un concurs național, care îi permitea angajarea tot pe perioadă determinată.

        Cu certitudine aceste schimburi de posturi între cadre didactice de la nivel primar după începerea activității cu elevii nu se puteau realiza și fără știrea inspectorului școlar de la învățământul primar (H. I.) a Inspectoratului Școlar Județean din nordul țării. Iar, pentru a exista și decizii în situațiile exemplificate, o contribuție trebuie să aibă și inspectorii școlari pentru managementul resurselor umane (M.C.C. sau N.A.E.) de la același Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, alături de ceilalți semnatari ai deciziilor, evident, dacă acestea există. Se știe în această zonă a țării că există probleme cu emiterea sau conținutul acestora.

        În aplicația posturilor figurează aceste cadre didactice, evident, doar la unitățile de învățământ unde au ocupat prima dată posturile. Etapa a doua de mobilitate a acestor angajați pe perioadă determinată s-a realizat pe parcursul modulului I al anului școlar la nivelul unei unități de învățământ sau celor două unități de învățământ pentru probarea metodei care a dat roade inițial.

Despre aceste duble mișcări de personal, cu certitudine, trebuie să aibă știință și inspectorul școlar de la nivel preșcolar (F.M.) de la același Inspectorat Școlar Județean din nordul țării, din moment ce un post a fost ocupat de un dascăl care fusese repartizat inițial la un alt nivel, respectiv cel primar.

Se pare că pentru acești inspectori școlari de la acest Inspectorat Școlar Județean din nordul țării nu are nicio relevanță dacă un cadru didactic a dat concurs pentru un nivel și își exersează activitatea didactică la altul. Iar dubla mișcare de personal pentru unii angajați din EDUCAȚIE pe perioadă determinată, probabil, se poate practica și în afara calendarului de mobilitate, după ce posturile și catedrele nu mai apar într-o aplicație a posturilor la mica înțelegere între unii directori și unii inspectori școlari, conduși de un ,,general roșu.”

România EDUCATĂ încotro?

Maria Tudose

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *